Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Nie polecam, wysyłają poprzez UPS, mimo opłaconych kosztów wysyłki i celnych polski UPS dolicza jeszcze swoje 177 zł za przesyłkę. Dziadostwo straszne - list wysłany 7 maja dostałem dziś, 23 maja, a do 21-go był czas na zapłatę. Jednym słowem UPS g...wnem jest.

Edytowane przez Conway

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do UPS to podzielam opinię. Trzeba trzymać rękę na pulsie, bo inaczej doliczą VAT od zawyżonych kosztów wysyłki. Tylko to nie jest problem Ashford.com. Oni działają bardzo szybko i sprawnie.

Też u nich kupowałem i za pierwszym razem był kłopot z UPS (zawyżone opłaty) ale potem już sobie ich pilnowałem i było OK. Natomiast wysyłka z Ashford była zawsze błyskawiczna a zegarki OK. Przy pierwszym zakupie mój zegarek był w Warszawie już po około 24h od zakupu.

Natomiast to co przepłaciłeś, to na pewno nie 177 zł. Obsługa celna zawsze jest płatna i jedyne co mogłeś przepłacić, to VAT od zawyżonego kosztu wysyłki, czyli jakieś 60-80 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mam tak:

Opłaty importowe = 144 zł

VAT 23% = 33,12 zł

Razem 177,12 zł.

A jeszcze wcześniej zapłaciłem prawie 190 zł agencji celnej. Wniosek albo trzeba kupować przez pośredników w USA, albo bardzo uważać na naszych polskich złodz.. kurierów. Ewentualnie robić zakupy na eBayu. Problem z Ashfordem jest taki, że nie ma możliwości wyboru kuriera, dają dziadowski UPS bo maja z nimi umowę. 

Edytowane przez Conway

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli można wiedzieć, to jaka była cena zakupionego zegarka i jaki był koszt wysyłki (29,95 USD?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co zasłyszałem wcześniej należy napisać do Ashford maila z prośbą by w rachunku podzielili kwotę, osobno na wartość zegarka i koszt wysyłki. Wtedy liczą w VAT w UC bez doliczania dodatkowych, fikcyjnych kosztów wysyłki, mogących nawet sięgać 100 USD. Wtedy nadwyżkowy VAT wyniósłby 23 USD. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy samemu podać te informacje agencji celnej, kiedy się kontaktują z prośbą o fakturę, tłumaczenie itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Wystarczy samemu podać te informacje agencji celnej, kiedy się kontaktują z prośbą o fakturę, tłumaczenie itp.

No nie byłbym taki pewien, czy celnicy wybiorą lepszy dla nas sposób. O ryczałtowym koszcie przesyłki słyszałem a 100 USD za przesyłkę bardziej wygląda na karę niż realny koszt. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

No nie byłbym taki pewien, czy celnicy wybiorą lepszy dla nas sposób. O ryczałtowym koszcie przesyłki słyszałem a 100 USD za przesyłkę bardziej wygląda na karę niż realny koszt. 

Już to przerabiałem w praktyce przy zakupie z Ashford i odprawie przez UPS. Działa. Musiałem im tylko wyraźnie zaznaczyć ile kosztował zegarek i ile wysyłka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Już to przerabiałem w praktyce przy zakupie z Ashford i odprawie przez UPS. Działa. Musiałem im tylko wyraźnie zaznaczyć ile kosztował zegarek i ile wysyłka.

Skoro to masz sprawdzone, to nie będę teoretyzował. Po prostu słyszałem kiedyś inną opinię. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przy zakupach na firmę UPS i DHL nalicza domyślny koszt transportu 100$. To jest stawka wg aktualnego cennika, który obowiązuje od dłuższego czasu. Od sprzedawców zagranicznych często otrzymuję fakturę na której koszt transportu wynosi 0$. Dla białego człowieka jeśli transport jest za free to ok. Ale dla agencji celnej pozycja wysyłki 0 $ jest równoznaczna z domyślnym kosztem transportu wg cennika IATA czyli 100USD!!!  Od tej kwoty naliczany jest dodatkowo VAT 23% do ceny zegarków. Plus oczywiście koszt dla agenci celnej za usługę odprawy. Agencje celne są na tyle pomocne i uprzejme, że dla naszego dobra mogą zmienić fakturę, którą zadeklarował sprzedawca - czyli jeśli w pozycji transportu było 0 a po okazaniu stosownych dokumentów  poprosimy, żeby zmienić to na około 30$ to agencja może zrobić korektę faktury, która jak się okazuje kosztuje pare razy więcej niż usługa odprawy. Przy zakupach na osobę fizyczną wystarczy wysłać zrzut ekranu z potwierdzeniem kosztów transportu

Edytowane przez Krzysiek82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 23.05.2024 o 14:29, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Jeżeli można wiedzieć, to jaka była cena zakupionego zegarka i jaki był koszt wysyłki (29,95 USD?)

Tak, cena wysyłki to te 30 USD. No cóż, frycowe się płaci. Ale nigdy więcej. To był Glycine Airman Worldtimer Watch. Na zdjęciach nie widać jego podstawowej wady - źle wyszlifowane szkiełko szafirowe, polski Nadir ma to lepiej zrobione. Jakby ktoś chciał kupować, niech weźmie inny model z lepszą widocznością, np. pilota GL1038.

https://www.ashford.com/glycine-gl1035.html

Edytowane przez Conway

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem/mam dwa Arimany, ale z mechanizmami automatycznymi. Nie było żadnych problemów ze szkłami. Lekko wypukłe i ładnie wyprofilowane, przejrzyste, dobrze wpasowane w obrotowy bezel.

Co konkretnie Ci tak podpadło w tym modelu. Jakaś wada produkcyjna, czy po prostu nie to czego oczekiwałeś?

Co do opłat, to przyjmując, że jakieś standardowe 10% rabatu od ceny dostałeś, to opłaty powinny wynieść (mniej więcej):

VAT: (150 USD *0,9 + 30 USD) x 4,0 * 23% = 152 PLN

Koszt odprawy celnej: pewnie jakieś 80-100 zł (nie wiem ile teraz biorą)

Razem około 250 zł.

Jeżeli źle ujęli koszt transportu (tzn. doliczyli jeszcze ten "standardowy" koszt transportu), to pewnie dopłaciłeś jeszcze jakieś 90 zł. Ja się o to z nimi spierałem i w końcu dostałem zwrot nadpłaty, ale to tylko dlatego, że trafiłem na bardzo miłą i rzeczową osobę rozpatrującą moją reklamację oraz dlatego, że przed odprawą w w ogóle się ze mną nie skontaktowali w sprawie ustalenia ceny, kosztów transportu itp.

Inna sprawa, że czym tańszy zegarek, tym bardziej koszt odprawy i koszt wysyłki oraz VAT od kosztu wysyłki ważą procentowo w końcowej cenie i coraz mniejsza opłacalność takiej imprezy. Dużo korzystniej to wypada przy zegarkach mechanicznych za kilkaset USD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi