Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
waljo

Naprawa powłoki koperty

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, być możne temat był już poruszany, problem mam z kopertą w jednym zegarku. koperta jest stalowa pokryta powłoką koloru złotego. Nie sądzę aby to byli złoto. Koperta ma kilka głębokich rys na obrzeżu, które nieco szpecą wygląd. Macie jakieś metody na naprawę takich drobnych ubytków.  Myślałem o uzupełnieniu rys takimi cienkimi płatkami złota. Ale złotnik stwierdził, że nie będzie się to trzymać. A jedyną metoda będzie wykonanie nowej powłoki. Problem w tym, że koperta jest z bransoletką w tym samym kolorze. Myślę, że ciężko będzie dobrać kolor nowej powłoki, aby była taka sama jak kolor bransoletki. Macie jakieś pomysły?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupić nowy zegarek, codzienne wypełnianie ubytków złotą farbka jest kiepską alternatywą.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seria limitowana pewnej znanej firmy, przy jakimś normalnym zegarku to bym sobie kity nie zawracał. a to damski na dodatek, a kobiety maja inne spojrzenie na rzeczy - wszystko widzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie co to za zegarek i jak jest wykonana powłoka koperty. 

Jeżeli jest to warstwa krytego złota to to złotnik powinien bez problemy 3 mikrony wykonać. Odnowienie koperty to koszt około 600 zł (ale to zależy od zegarka). 

Natomiast faktycznie nikt nie będzie usuwał w ten sposób pojedynczych rys bo wykonuje się całą kopertę, czyści, poleruje nie tylko kryje ubytki więc dobrze Ci powiedział. 

Pomysł jest taki żeby podejść do tego kompleksowo. 

Czyli z reguły jeżeli koperta jest złocona to odnowienie koperty wykonuje się przy okazji serwisu mechanizmu - mechanizm czyści i konserwuje zegarmistrz a koperta trafia do złotnika i nie bawić się w półśrodki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, że jeszcze jest bransoletka w tym samym kolorze. Jeżeli już to zachodziła by konieczność pozłocenia całości, a to już spore koszty. Dlatego sądziłem, że można coś z tym zrobić. Chyba po prostu to spoleruje i zostawię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz, co to za zegarek...

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Versace damski.  Spolerowałem ile się dało te rysy.  Chyba to zostawię.  Po złożeniu całości wygląda lepiej. Ryski są minimalne i nie przypuszczam, aby był jakiś rodzaj farby, która by to zakryła. 

20240609_135619.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi