Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
ostek

Delbana Retro Chronograph

Recommended Posts

Panowie, nie mogę się zdecydować, którą wersję Delbany Retro Chronograph wybrać. Zegarek chciałbym nosić w zasadzie na co dzień do pracy, do koszuli, ale noszę też koszulki polo. Biorę pod uwagę zmianę paska z krokodyla na nieco mniej elegancki. Problem mam z wyborem tarczy i waham się pomiędzy białą, a brązową. Powiem szczerze, że gdyby oba zegarki były w jednej cenie to wziąłbym biały, a tu jednak jest blisko 300zł różnicy. Pomóżcie wybrać bo czuję się niezdecydowany jak moja żona w sklepie obuwniczym  ;)

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-delbana-retro-chronograph-42601-672-6-104

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-delbana-retro-chronograph-42601-672-6-064

A może jakaś alternatywa dla Delbany w tym stylu? Koniecznie szafir i koperta absolutny max to 42mm (mile widziane mniej)

Edited by ostek

Obydwie brzydkie i do tego pokryte cieniutką pozłotką, która wnet się poprzeciera. Ale to tylko moje własne zdanie.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

30 minut temu, ostek napisał(-a):

A może jakaś alternatywa dla Delbany w tym stylu? Koniecznie szafir i koperta absolutny max to 42mm (mile widziane mniej)

To może jednak jakaś alternatywa. Bardziej sportowa niż taka elegancka jak te Delbany. Chronografy to zegarki sportowe, ta elegancja średnio do nich pasuje. Lepszy jest styl sportowy.

Na przykład klasyka od Tissota czyli PR100 Chrono. Ma wszystko co chciałeś plus bransoleta i WR100. Miałem kiedyś podobny czarny. Służył mi długie lata i przeszedł jakiś czas temu na syna 😉  To niezawodne zegarki.

obraz.thumb.png.c91d8ddfd5c6b05d8c919af80d231466.pngobraz.png.82483e7c136bf6f75977d6e5023b168e.png

jest dużo wersji specjalnych/limitowanych i kolorystycznych. Jak lubisz jasne tarcze to może też być taka:

obraz.png.70089936d9c0e3757a165174bb87ce47.png

albo krok dalej i PRC 200. Trochę większy i cięższy ale z WR200.

obraz.png.fb0d4aa199834b469e1b579bd31aab33.png

Generalnie na zegarek do codziennego noszenia zdecydowanie polecałbym coś w szczotkowanej lub polerowanej stali nierdzewnej, bez złotej powłoki lakierniczej, która się będzie rysować lub wycierać.

Możesz też popatrzeć na chronografy Seiko lub Citizen. Szczególnie te z solarnymi mechanizmami Eco-drive. Ten pierwszy ma dodatkowo kopertę i bransoletę z tytanu a drugi ma radiową synchronizację z zegarem atomowym. Niestety Citizen na chronografy upodobał sobie średnicę 43mm i większość ich propozycji ma taką średnicę koperty.

obraz.thumb.png.2c16752a75ce9935fcc5f17320da2da6.pngobraz.thumb.png.4935d0ed4d34a939eb85e076e685d671.png

Jak lubisz takie klimaty retro jak Delbana, to zerknij sobie na ofertę microbrandu Dan Henry z Anglii. Robią niedrogie i fajne chronografy retro w małych rozmiarach. I chyba o ciekawszej stylistyce niż Delbany.

https://danhenrywatches.com/

obraz.thumb.png.6ef28681c924ef68775740338bd40845.pngobraz.thumb.png.c7c1eb1895ba9fda6cb3ff2556620ee5.png

obraz.thumb.png.fe2963d333d8b065cfb02d05f8dcaec8.png