Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
gruby_marian

Breitling Navitimer 01 vs IWC Pilot Chronograph (41,43)

Rekomendowane odpowiedzi

Zegarek używany , max 25 tys., dwie marki,  dwa modele  ( może trzy, jeżeli weźmiemy rozmiar).

BREITLING , wszystko wyjaśnione w ostatnim poście. I teraz konkurent. Biorę pod uwagę rozmiarowo dwie wersje. Bardziej podoba mi się  przeźroczystym deklem ale nie wiem do końca jakie, możliwe plusy, oprócz estetycznych daje zakryty dekiel w wersji Mały Książę? Co wybrać pod kątem mechanizmu, jakości, spadku wartości, awaryjności, serwisu...

Kolokwialnie, który jest lepszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz ten, który Ci się bardziej podoba. Przeszklony dekiel to bajer ale co kto lubi. Mniejsza koperta w codziennym użytkowaniu będzie wygodniejsza. "Superhero watch" wygląda kozacko ale uwież mi, kowadło na nadgarstku będzie z czasem przeszkadzac,

Oba werki są z komplikacją chronografu serwis takowych to zawsze bardziej skomplikowana i kosztowna sprawa.  Ale tu pewnie bardziej doświadczeni koledzy pomogą.

Co do spadku wartości to wgl bym odpuścił. Jak zegarek ma być do noszenia... Bo jak do trzymania w sejfie jako inwestycja to kiepski pomysł. 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Navitimer to moje marzenie z lat 90. 

I jak kupujesz wersję ze skrzydełkami to naprawdę fajny pomysł.

IWC ładny ale  cyfry nie mają lumy - OK w NAVI też ale w IWC aż się proszą. Błękit tarczy jest  hipnotyzujący. 

Navi wygrał 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba modele tych manufaktur mają DNA lotnicze i można je rozważać jako zegarki codziennego użytku. 

Kaliber iwc w małym księciu ma rezerwy chodu około 40-45 godzin i jest łożyskowany na 31 kamieniach i jest modyfikowanym na zamówienie dla iwc Valjoux 7750.

Kaliber B01 z kolei ma więcej rezerwy chodu bo około 70 godzin u jest łożyskowany na 47 kamieniach. 

Nie jestem pewien czy kaliber B01 z przezroczystym deklem nie będzie ładniej ozdobiony niż ten IWC ale za to ma pełen dekiel więc w IWC go nie będziesz oglądał.

Koszty serwisu w obu przypadkach, o ile nie będziesz robił polerki, oscylują w okolicach 600-700 Euro jak mówimy o autoryzowanych punktach.

Za IWC przemawia na pewno czysto użytkowo mniejsza koperta, szlify, czytelność, i pełny grawerowany dekiel. 

Z drugiej strony oba modele mają bogatą i uznaną historię zegarmistrzowską, wiec tak właściwie to kwestia który Ci się bardziej podoba i z którym się bardziej utożsamaisz

Od siebie nie mogę powiedzieć żeby coś się z nimi działo. 

Osobiście wybrałbym jednak IWC. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi