Viktor 17 #1 Napisano 23 Czerwca 2024 Witam czy ktoś z doświadczonych forumowiczów byłby uprzejmy pomóc w prawidłowym doborze wahadła i zawieszki ze sprężyną do mini mechanizmu który przypadkiem wpadł mi w ręce /jak na zdjęciu? Nieznany producent niemiecki sygnowany trzema gwiazdkami . Wymiary płyty 52mmx72mm głębokość 28 mm Chciałbym przywrócić go do pełnego działania. Witold 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #2 Napisano 23 Czerwca 2024 (edytowane) W sumie, to trzy firmy z Villingen - po upadłości pierwszej, następca używał tej samej sygnatury. Jako że, nie mam takiego małego mechanizmu, ani zegara, to niestety, nie pomogę. Żeby było chociaż wiadomo w jakiej skrzynce był ? 🤔 - a tu nic ! Edytowane 23 Czerwca 2024 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3475 #3 Napisano 23 Czerwca 2024 Tu masz zdjęcie podobnego, następcy Gebrueder Maier. Drut (widać gdzie był zamocowany), przechodzący przez pętelkę powyginanego na Twoim zdjęciu drążka kotwicy, Soczewka z uszkiem. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Viktor 17 #4 Napisano 23 Czerwca 2024 Godzinę temu, Anansi napisał(-a): Tu masz zdjęcie podobnego, następcy Gebrueder Maier. Drut (widać gdzie był zamocowany), przechodzący przez pętelkę powyginanego na Twoim zdjęciu drążka kotwicy, Soczewka z uszkiem. Czyli krótki pręt ze sprężyną u góry na nim wahadło ale jak dobrać prawidłowo jego masę ? ? Znalazłem stary podobnej wielkości mechanizm USA z bardzo krótkim prętem, ale niestety nie ma zdjęć wahadła, chyba jakieś b. małe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3475 #5 Napisano 23 Czerwca 2024 Eksperymentalna droga pozostaje. Wyliczanie długości wahadła przy pomocy klasycznych wzorów raczej nie będzie dokładne. A masa nie ma większego znaczenia w przypadku mosiężnej soczeweczki z blaszanym tyłem. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Viktor 17 #6 Napisano 23 Czerwca 2024 2 godziny temu, Anansi napisał(-a): Tu masz zdjęcie podobnego, następcy Gebrueder Maier. Drut (widać gdzie był zamocowany), przechodzący przez pętelkę powyginanego na Twoim zdjęciu drążka kotwicy, Soczewka z uszkiem. Czyli krótki pręt ze sprężyną u góry na nim wahadło ale jak dobrać prawidłowo jego masę ? ? Znalazłem stary podobnej wielkości mechanizm USA z bardzo krótkim prętem, ale niestety nie ma zdjęć wahadła, chyba jakieś b. małe Dziękuję za okazaną pomoc i życzliwość , spróbuję kupić b. krótki pręt i będę eksperymentował z masą soczewki , pozdrawiam Witold 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3475 #7 Napisano 23 Czerwca 2024 1 minutę temu, Viktor napisał(-a): Czyli krótki pręt ze sprężyną u góry na nim wahadło ale jak dobrać prawidłowo jego masę ? ? Znalazłem stary podobnej wielkości mechanizm USA z bardzo krótkim prętem, ale niestety nie ma zdjęć wahadła, chyba jakieś b. małe Przecież już napisałem, nie ma większego znaczenia w przypadku 2 blaszek. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach