Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Krzysztof Skórka

Święta Trójca Zegarmistrzostwa

Rekomendowane odpowiedzi

Po lekturze ciekawego choć krótkiego artykułu na portalu Fratello "Is It Time To Revise The >Holy Trinity< Of Watchmaking?" pomyślałem, że chętnie posłucham Waszych opinii na ten temat.

Ale zanim zapytam o to, jakie marki widzielibyście w Trójce, najpierw chciałbym zdefiniować kryteria, jakim byłyby poddane, żeby się tam znaleźć.

Moje propozycje poniżej (kolejność przypadkowa):

1. Obecność na rynku (czas).

2. Liczba wdrożonych patentów.

3. Liczba wielkich komplikacji w ofercie.

4. Roczna produkcja (liczba sztuk).

5. Cena za budżetowy (najniższy w hierarchii) model.

6. Średnia cena.

7. Proporcja między ręczną robotą a maszynową.

8. Popularność (rozpoznawalność + wyniki aukcji)

9. Lokata kapitału (utrzymywanie ceny na przestrzeni lat).

10. Liczba i poziom ambasadorów marki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czy dobrze rozumiem. Oczekujesz, że każdy ewentualny uczestnik dyskusji odniesie się w swoich propozycjach do każdego z kryteriów powyżej? Czyli "3 x 10"..? Nie pytam złośliwie.  :)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja subiektywna Trójca Zegarkowa

Patek Philippe, A . Lange & Söhne, i  F.P. Journe

Alternatywnie 

Vacheron Constantin, Jaeger LeCoultre i Brequet 

i Subalternatywnie 

Rolex, Blancpain, Audemars Piguet, 

Trudno tak jednoznacznie zestandaryzować listę, bo każdy ma swój subiektywny pogląd co by kupił, czego by nie kupił, i każdy przez taki pryzmat będzie mieć swoje "top of the top" :) 

Edytowane przez SPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Nie wiem, czy dobrze rozumiem. Oczekujesz, że każdy ewentualny uczestnik dyskusji odniesie się w swoich propozycjach do każdego z kryteriów powyżej? Czyli "3 x 10"..? Nie pytam złośliwie.  :)

Wyobrażam to sobie tak, że jeżeli ktoś ma jakieś kryteria, które powinny być wyznacznikiem obecności marki w Trójcy, to może się nimi podzielić na forum, część będzie pokrywać się z moimi, a część nie. Gdyby więcej osób zabrało udział w dyskusji, to na koniec moglibyśmy wybrać statystycznie najczęściej powtarzające się kryteria. Ciekawe jak one by się miały do obecnie (od początku) funkcjonującej Trójcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest niesamowite pole do dyskusji bo ilu ludzi tyle definicji. 

Ja aktualnie rozumiem holy trinity jako 3 marki do których (co do zasady) się aspiruje. Wydaje mi się że taki układ ustanowiła jakość i szeroko rozumiany prestiż a także cena i dostępność które nie pozwalają każdemu na posiadanie ich w kolekcji. Aktualnie Patek i AP są wciąż hot ale VC w mainstream już nie do końca (pomińmy 222 i overseas).

Teraz pytanie czy taki układ jest w ogóle poprawny? Bo za wkład w zegarmistrzostwo to Breguet i JLC,  też powinny być w topie. A co z Rolexem który swoimi poczynaniami zmienił w ogóle całe zegarmistrzostwo? A Cartier i ich + 100 lat tworzenia ikonicznych projektów?  No i oczywiście mamy niezależnych twórców m.n George Daniels, Phillipe Duforur, Roger Smith, F.P Journe, Rexhep Rexhepi, Kari Voutilainen i wielu innych twórców czy manufaktury.

Subiektywnie widzę to tak:

Aktualna trójca nie jest zła bo zawsze można znaleźć argumenty za i przeciw a jest w miarę uniwersalna.

Z moich powodów widziałbym to tak (kolejność dowolna)  :

Polaczenie historii i klasyki: Breguet, Patek, VC

Alternatywa wychodząca poza świat zegarkowy: AP, Rolex, Cartier

Super alternatywa: Lange, JLC, De Bethune

Indywidualnych producentów, manufaktury itp nie kategoryzuje bo są poza skalą a na holy trinity patrzą ze swojego olimpu :) 

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.06.2024 o 15:34, Jan napisał(-a):

To jest niesamowite pole do dyskusji bo ilu ludzi tyle definicji.

No właśnie... Jako, że nie mam chwilowo nastroju do rozpisywania się, odpowiem (póki co), kolażem fotek tego, co kupiłbym, gdybym w piątek trafił główną wygraną w Eurojackpot. ;) Ale to wybór "na tę chwilę" - chociaż po urealnieniu kwot  :D, gust i tak chyba by mi się nie zmienił.  :)

1064286312_tyProstyKolaPostnaFacebooku.thumb.png.949d43cbd305cd1dfae50138d891e09b.png

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodałbym jeszcze innowacyjność, tu dobrym przykładem może być HYT.

Według mnie należy brać pod uwagę to co było kiedyś i to co jest teraz bo jeżeli dana firma opracowała kiedyś ileś tam swoich mechanizmów a obecnie żadnego nowego mechanizmu nie mają to suma wychodzi na 0. 

Co do ambasadorów to mam mieszane uczucia i nie brałbym tego pod uwagę. Niejeden ambasador okazał się przestępcom. 

Co do obecności na rynku to trzeba zaznaczyć czy była ciągłość istnienia i czy po wskrzeszeniu firmy w jakim kierunku poszła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi