Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
Dirty Harry

Legancki i niebanalny do max 20 tys. zł

Recommended Posts

25 minut temu, mk64 napisał(-a):

A dlaczego?

Ja np. nie chcę datownika, bo, z moim wzrokiem, i tak nie widzę jego wskazania ☹️

Jakby kolo datownika bylo dopasowane do tarczy to majac slaby wzrok bys go w ogole nie widzial a i innych by nie klulo w oczy.

Nie wiem ile centow udalo sie oszczedzic dajac biale tlo ale szczerze? Wyglada to po prostu bardzo zle - w wiekszosci przypadkow.

Sa projekty, gdzie data jest przemyslana i mimo bialego tla ma sens - jak pisal @wojtek91 np. rownowazny biale indeksy po drugiej stronie.

W Eternie Granges te indeksy nie są białe, tylko srebrne, nakładane - trochę ta data równoważy, prawda, ale i tak wali po oczach... :(

Tissot Chemin des Tourelles ma w środku Powermatic 80, który w niektórych Tissotach Seastarach występuje z czarnym tłem datownika. Zakładam więc, że można było dać ciemną datę do Chemin de Tourelles, bo nie wymagało to jakichś cudów, tylko odrobinę dobrej woli i zmysłu estetycznego. Zresztą do samo dotyczy Eterny - w czarnym modelu Granges i bliźniaczym technicznie czarnym Vaughan jest ciemna data.

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot

No to zamówiony i zapłacony - wszystkim Szanownym Kolegom udzielającym się w temacie najserdeczniej dziękuję za pomoc i wszelkie sugestie!  :)

Mój_2.jpg

Mój_4.jpg

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot

Dzięki @Balansujący Na Osi   :)

Brałem poważnie pod uwagę niebieską lub czarną Eternę Granges i czarną Vaughan, jednak bardziej działała na mnie krótkoseryjna produkcja Granges: tylko po 100 sztuk w każdej odmianie tarczy i paska/bransolety. Czyli niebieskich było 200 i czarnych też 200 (100 na pasku i 100 na bransolecie z każdego koloru). Biała data na niebieskiej tarczy studziła mój zapał, ale nie zgasiła go zupełnie. W Niemczech znalazłem czarną Granges nienoszoną za 1200 EUR, niebieska z kolei jest w dalekim Hongkongu za 1290 USD + 38 USD przesyłka, co razem z vatem, honorarium dla agencji celnej i pomijalnym cłem dałoby pewnie coś koło 6700-6800 zł. Zakup w ciemno, bez przymierzania nie zachęcał, ale pewnie jakoś bym to przeżył. Natomiast kubłem zimnej wody był fakt, że Eterna nie ma w Polsce serwisu: napisałem do firmy i taką odpowiedź dostałem. Źle to zabrzmiało i zapaliła mi się lampka ostrzegawcza. Granges i Vaughan z tymi dużymi, dwupierścieniowymi datownikami to modele już nieprodukowane, bez następców. Od razu przypomniał mi się mój Saab 9-3 XWD z 2011, którego na gwałt sprzedawałem w 2021, kiedy po długich poszukiwaniach amortyzatorów dowiedziałem się, że innych dobrać się nie da, a w głównym magazynie części pozostałych po zlikwidowanej marce mają tylko kilkanaście kompletów amortyzatorów do wersji z napędem 4x4...

No a potem @cordi7 wyskoczył tu z tym niebieskim Tissotem i trafił bardzo celnie. Wiadomo: "Eterna to marzenie wielu, Tissot to własność wielu" - jak przeczytałem na naszym forum. Eterna górą, ale Tissot przemawia do mnie ładniejszymi wskazówkami niż w Eternie i symetryczną tarczą oraz lepiej ulokowaną i dyskretniejszą datą, ale przede wszystkim dostępnością, serwisem, no i ceną też. I nadzieją, że datownik wymienię w serwisie na czarny z Seastara! We wtorek przymierzyłem Tissota w Kruku i przystąpiłem do ataku negocjacyjnego. W stacjonarnych sklepach Kruka ciężko się rozmawiało, ale w internetowym utargowałem -20% od metkowej ceny 3900 zł, czyli 3120 zł do zapłacenia. W Jubitomie od razu dali -15% (do zapłacenia 3315 zł) z informacją, że pod koniec sierpnia prawdopodobnie będą mieli promocję na Tissoty i wtedy będą mogli mi sprzedać za równe 3000 zł, ale na pewno nie mniej. A w Szwecji znalazłem sklep, który wyprzedaje nowe Tissoty, bo kończy sprzedaż zegarków tej marki - na Chrono wystawili taki zegarek za 3400 zł z wliczoną przesyłką, ja zaproponowałem 2800 i zgodzili się. Transakcja była w euro - finalnie przelałem 633,73 EUR, co po dzisiejszej cenie zakupu kantorowego, wpłacie na moje konto walutowe i przelewie z niego wyniosło 2744 zł, więc dwuipółkrotnie taniej, niż wspomniana wyżej niebieska Eterna Granges z Hongkongu  :)

Czekam na nadgarstkowe 👍

Wiadomo!  :)

Posted (edited)

Lektura tego wątku i końcowy wybór OPa pokazują po raz kolejny, że w zegarkach nie koniecznie trzeba drożej aby było lepiej :)

A w temacie to dla potomności zaproponuję jeszcze moją propozycję. Longines Conquest 41mm:

Screenshot_20240816-115837.thumb.png.5564ef82a786bb1e10ccdce569713033.png

@Dirty Harry, czekamy na zdjecia. Zegarka, nie giwery :D

"Wiem, o czym myślisz, śmieciu: „Strzelił sześć razy czy tylko pięć?”. Szczerze mówiąc, w tej całej zabawie straciłem rachubę. Ale zakładając że to magnum 44, najpotężniejszy pistolet na świecie, może elegancko odstrzelić ci głowę... musisz sobie zadać pytanie: „Czy mam dziś szczęście?” Masz śmieciu?"

cytaty.jpg.cfbb575c497fbe8d9b6bc7c1ef02f25c.jpg

Edited by Funky_Koval

quartz bandit

Posted (edited)

@Funky_Koval  Na fotki Tissota trzeba poczekać, aż przyjdzie - no ale czterdziestek czwórek u nas dostatek  :)

Wszystkie trzy rewolwery .44 Mag, jakie mam. Od góry: Astra 44 Inox, S&W M29 (6-calowy - Harry miał takiego w trzech ostatnich filmach, a w dwóch pierwszych miał 6,5-calowego) i Astra 44 Terminator.

44Mag.jpg

Edited by Dirty Harry

28 minut temu, Dirty Harry napisał(-a):

@Funky_Koval  Na fotki Tissota trzeba poczekać, aż przyjdzie - no ale czterdziestek czwórek u nas dostatek  :)

Wszystkie trzy rewolwery .44 Mag, jakie mam. Od góry: Astra 44 Inox, S&W M29 (6-calowy - Harry miał takiego w trzech ostatnich filmach, a w dwóch pierwszych miał 6,5-calowego) i Astra 44 Terminator.

44Mag.jpg

tzw "handcannons" :) zawsze myślałem, że .44 mag z krótką lufą nie ma sensu 

quartz bandit

@Funky_Koval  Każdy czciciel odrzutu potwierdzi, że przy .454 Casull faktycznie nie ma sensu... :P

Tytul.JPG