KubaJakub 0 #1 Napisano 30 Czerwca 2024 Moje uszanowanie, mam możliwość zakupu od pewnego "renomowanego Krakowskiego punktu sprzedaży" zakupu zegarka Tag Heuer Monaco z rocznika 2009. Dostałem informację, że stan idealny i full set, "jest w trakcie renowacji" a serwis był 2 miesiące temu. Gdy zapytałem o dystrybucję to dostałem informację, że "Nie ma wpisanej dystrybucji - klient przekazał nam, że z polskiej ale nie możemy tego potwierdzić." - to już chyba nie taki full set, bo jeżeli nie ma takiej informacji to nie ma też paragonu/dowodu zakupu. Przyznaję się bez bicia, całe życie kupowałem zegarki nowe z salonów i trochę nie wiem o co zapytać. Będę wdzięczny za wskazówki, bo mam trochę obawy czy zakup 15-letniego automatu to dobry pomysł. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 43234 #2 Napisano 30 Czerwca 2024 Co to znaczy podczas renowacji❓️ Jaki to model Monaco❓️ 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meinard 4540 #3 Napisano 30 Czerwca 2024 14 minut temu, KubaJakub napisał(-a): Gdy zapytałem o dystrybucję to dostałem informację, że "Nie ma wpisanej dystrybucji - klient przekazał nam, że z polskiej ale nie możemy tego potwierdzić." - to już chyba nie taki full set, bo jeżeli nie ma takiej informacji to nie ma też paragonu/dowodu zakupu. dla mnie całe życie full set oznaczał to, co daje producent - czyli pudełko + jakieś karty. Ale w ostatnich latach ludzie poszaleli i teraz full set to dla niektórych nawet i reklamówka z Kruka czy tam inna papierowa torebka. Tak czy inaczej nie ma encyklopedycznej definicji "full setu", więc ciężko sprzedawcy zarzucić mówienie nieprawdy. 16 minut temu, KubaJakub napisał(-a): Przyznaję się bez bicia, całe życie kupowałem zegarki nowe z salonów i trochę nie wiem o co zapytać Ja np. przed zakupem każdego zegarka pytam czy szkło jest czyste i nie ma rys na antyrefleksie, bo mam na tym punkcie pierdolca - natomiast np. punktualność jest dla mnie mało istotna. Więc myślę że powinieneś przede wszystkim pytać o to co dla Ciebie jest ważne. 21 minut temu, KubaJakub napisał(-a): mam możliwość zakupu od pewnego "renomowanego Krakowskiego punktu sprzedaży" Aha, jeśli ten renomowany punkt ma inicjały RW to bym uważał, bo nie raz już słyszałem historie o ich "renowacji". 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dirty Harry 1739 #4 Napisano 30 Czerwca 2024 Jeśli "renomowany krakowski punkt sprzedaży" jest tym, o którym pisze @neofita, to cztery lata temu sprzedawali podróbę Omegi Railmaster XXL - wspominałem o tym w dziale "Zapytania o autentyczność", w temacie "Walka z podróbami". 0 Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Laco Stuttgart Pro 43 mm | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KubaJakub 0 #5 Napisano 30 Czerwca 2024 Wybaczcie, jeszcze nie potrafię w odpowiedzi w formie cytatów, ale dopiero zapoznaje się z interfejsem forum. Renowacja - taką wiadomość dostałem od nich "zegarek jest podczas renowacji" - czyli jak dobrze rozumiem, pierwsze pytanie to co to znaczy, że jest podczas renowacji? Ile razy taki zegarek może być polerowany? Wydaje mi się, że ich polerka nie będzie pierwszą tego czasomierza. Jaki to dokładnie model nie wiem, bo owa firma wrzuca po prostu zegarki na stories na instagramie. Jedyna informacją jaką wydobyłem to, że jest to rocznik 2009. Widziałem, najprawdopodniej ten sam zegarek 3 miesiące temu wrzucali również na stories tylko jako promocję w niższej cenie jako promocja. Kwestia serwisu - pewnie należy również zadać pytanie co było tam robione w ramach serwisu? Będę wdzięczny za wskazówkę o co dokładnie zapytać. ps. dlaczego dla ludzi tak ważna kwestią jest to czy zegarek "pochodzi z polskiej dystrybucji"? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KubaJakub 0 #6 Napisano 30 Czerwca 2024 22 minuty temu, Dirty Harry napisał(-a): Jeśli "renomowany krakowski punkt sprzedaży" jest tym, o którym pisze @neofita, to cztery lata temu sprzedawali podróbę Omegi Railmaster XXL - wspominałem o tym w dziale "Zapytania o autentyczność", w temacie "Walka z podróbami". Mocna informacja, ale patrząc na to ile teraz wydają na marketing to nie sadzę, aby ktoś chciał ryzykować wizerunkiem, aby przyciąć kilka tysięcy na starym TH. W szczególności, jak sam właściciel wrzuca publicznie na stories, że sprzedają taki zegarek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dirty Harry 1739 #7 Napisano 30 Czerwca 2024 Tamtego Railmastera XXL na przełomie 2019 i 2020 sprzedawali z wystawionym przez nich certyfikatem autentyczności. W związku z czym dla mnie ta firma już nie istnieje, o wizerunku nie wspominając. Rozumiem, że mogli się naciąć: nie znają się na zegarkach, kupili podróbę myśląc że to oryginał, potem chcieli się jej pozbyć. Ale wystawiać certyfikaty?! I nie jest ważne, czy wiedzieli co sprzedają i certyfikowali podróbę, czy też uważali że to oryginał, bo nie mają pojęcia - piszą o sobie tak: "Salon luksusowych zegarków to połączenie pasji oraz wiedzy w dziedzinie zegarmistrzostwa, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Nasze doświadczenie opieramy o wieloletnie krajowe i zagraniczne praktyki, działając we współpracy z większością światowych manufaktur". I to jest właśnie przykład na to, co warte są certyfikaty wystawiane przez handlarzy i na ile warto takim certyfikatom ufać. Co oczywiście nie znaczy, że Tag, o który pyta Autor wątku, nie jest oryginałem. 0 Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Laco Stuttgart Pro 43 mm | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 21371 #8 Napisano 30 Czerwca 2024 13 godzin temu, KubaJakub napisał(-a): "jest w trakcie renowacji" a serwis był 2 miesiące temu. Czekaj czyli serwis mechanizmu (?) a renowacja dotyczy czego? Czyli ktoś przy nim grzebie, nie wiadomo co i czym robi. Potem "gwarancja do bramy i się nie znamy" ? Jeżeli tak to ja bym odpuścił bo nawet pomijając sfuszerowaną polerkę możesz zostać z drogim przyciskiem do papieru. 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KubaJakub 0 #9 Napisano 1 Lipca 2024 Dziękuję wszystkim za pomoc. Odpowiedzi jakie otrzymałem: Model: Referencja: cw2113-0 Renowacja: "W ramach renowacji zegarek jest przygotowany tak by wyglądał jak nowy. Wszystkie możliwe elementy które da się przygotować by wyglądały jak nowe." Serwis: "Mechanizm również jest rozbierany, smarowane są wszystkie elementy - dokładny proces serwisowy musiał by opisać nasz wewnętrzny serwis" Zegarek ma 15 lat więc mogą być jakieś niespodzianki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dirty Harry 1739 #10 Napisano 1 Lipca 2024 Fajowy - moim zdaniem najbardziej klasyczny model Monaco: 0 Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Laco Stuttgart Pro 43 mm | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KubaJakub 0 #11 Napisano 1 Lipca 2024 Udało mi się pozyskać zdjęcia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach