Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Paulus57

SEA-GULL - zegarki i mechanizmy

Rekomendowane odpowiedzi

jakoś tak się dziwnie składa, że największy producent zegarków w Chinach nie ma jeszcze swojego wątku. To duża luka, tym bardziej że nawet zawzięci wrogowie chińszczyzny akurat tej firmie nie mogą wiele zarzuć a może nawet wcale nie znajdą do przyklejania jej łatki? Co by nie powiedzieć, to na ich mechanizmach produkowane są też zegarki w wielu nie tylko chińskich mikro-brandach.

Najpopularniejszym zegarkiem na świecie jest chyba słynny chronograf 1963 na niemniej sławnym mechanizmie ST1901. Jest to mechanizm na licencji kupionej od Szwajcarów (Venus 175). 

Aktualnie posiadam 4 zegarki z tej firmy, ale znacznie więcej na mechanizmach pochodzących od tego producenta. 

Zapraszam do nowego działu. Prezentujcie swoje zegarki Sea-Gull a także zegarki innych producentów na ich mechanizmach. Jest tego sporo na naszym Forum. :) 

Na dobry początek, zegarek zakupiony w maju tego roku. Wcześniej miałem wersję w kolorze niebieskim, ale czerwień była wyborem docelowym. 

IMG_20211003_081558.jpg

20240508_085453.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

jakoś tak się dziwnie składa, że największy producent zegarków w Chinach nie ma jeszcze swojego wątku. To duża luka, tym bardziej że nawet zawzięci wrogowie chińszczyzny akurat tej firmie nie mogą wiele zarzuć a może nawet wcale nie znajdą do przyklejania jej łatki? Co by nie powiedzieć, to na ich mechanizmach produkowane są też zegarki w wielu nie tylko chińskich mikro-brandach.

Najpopularniejszym zegarkiem na świecie jest chyba słynny chronograf 1963 na niemniej sławnym mechanizmie ST1901. Jest to mechanizm na licencji kupionej od Szwajcarów (Venus 175). 

Aktualnie posiadam 4 zegarki z tej firmy, ale znacznie więcej na mechanizmach pochodzących od tego producenta. 

Zapraszam do nowego działu. Prezentujcie swoje zegarki Sea-Gull a także zegarki innych producentów na ich mechanizmach. Jest tego sporo na naszym Forum. :) 

Ba dobry początek, zegarek zakupiony w maju tego roku. Wcześniej miałem wersję w kolorze niebieskim, ale czerwień była wyborem docelowym. 

IMG_20211003_081558.jpg

20240508_085453.jpg

Akurat bardzo fajny zegarek nic nie udający :)

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

O wilku mowa a..... Wilk właśnie przybył tzn. Sam musiałem kwapic się na pocztę bo niestety >150e....Chińczyk wysyła to jako list... I zapewne z automatu wpada na cło. Ciekawe jakby wysłał jako paczka. 

Także nowy nabytek prosto z pudła. 

Jeszcze jeżeli chodzi o SG to na stanie dwa. 

IMG_20240710_130534.jpg

IMG_20240710_130742.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kornel91 napisał(-a):

Akurat bardzo fajny zegarek nic nie udający :)

Dzięki za obiektywną ocenę. Mnie "udawanie" nie przeszkadza, ale jak się ma tego "dziesiąt", to coraz bliżej do mniej kontrowersyjnych marek. :) 

Teraz, niuti napisał(-a):

O wilku mowa a..... Wilk właśnie przybył tzn. Sam musiałem kwapic się na pocztę bo niestety >150e....Chińczyk wysyła to jako list... I zapewne z automatu wpada na cło. Ciekawe jakby wysłał jako paczka. 

Także nowy nabytek prosto z pudła. 

Jeszcze jeżeli chodzi o SG to na stanie dwa. 

IMG_20240710_130534.jpg

IMG_20240710_130742.jpg

No to się kolory skompletowały. :) Gratuluję nabytku, ale zdejmij tą folię i pokaż go bez tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

No to się kolory skompletowały. :) Gratuluję nabytku, ale zdejmij tą folię i pokaż go bez tego.

Zaraz zaraz 🤣

W foli to mi leżą 4 zegarki jeszcze 🤭😱

Nie mam kiedy za bardzo się im przyjrzeć porządnie i skrócić branse. 

Narazie sprawdzam dokładność chodu... Kostka Baltany mnie rozczarowała... +35s dziennie... Odsyłać czy na regulację dać? 

Co sądzicie, generalnie piękna, ciekawa (wiem homar, ale jednak), może pochodzę parę razy 🤣

Ale bez offa to 2 SG które mam

IMG_20240710_132610.jpg

IMG_20240710_132648.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, niuti napisał(-a):

Zaraz zaraz 🤣

W foli to mi leżą 4 zegarki jeszcze 🤭😱

Nie mam kiedy za bardzo się im przyjrzeć porządnie i skrócić branse. 

Narazie sprawdzam dokładność chodu... Kostka Baltany mnie rozczarowała... +35s dziennie... Odsyłać czy na regulację dać? 

Co sądzicie, generalnie piękna, ciekawa (wiem homar, ale jednak), może pochodzę parę razy 🤣

Ale bez offa to 2 SG które mam

IMG_20240710_132610.jpg

IMG_20240710_132648.jpg

Mam i ja. :) 

IMG_20240606_090102.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, niuti napisał(-a):

Z

pochodź w nim kilka dni, niektóre moje się tak docierały, z 40 do 5, no ale to nh35tki. jak nie, to możesz sam spróbować tylko dekiel zdejmujesz+wykałaczka, howto na YT, ST36XX więc popularny model

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, satanic napisał(-a):

Fajny kolorek tarczy i paska.

Dzięki. Polowałem na niego długo, ale jego cena cały czas był na poziomie 330-360 USD. W końcu doczekałem się i udało mi się go kupić za około połowę tej wyższej kwoty. Obecnie cena jest całkiem znośna i warto go kupić. 

Na tarczy ta łamana to linia demarkacyjna z wojny koreańskiej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.07.2024 o 13:46, nh35 napisał(-a):

pochodź w nim kilka dni, niektóre moje się tak docierały, z 40 do 5, 

Racja, zegarek musi się "ułożyć". Mam Sea-Gulla na ST1612 i zaczynał od 25-30 sek.  Po kilku tygodniach noszenia odchyłka  wynosi przeciętnie  -1,6 sek.  (1-16 maja br.) 

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mechanizmie Sea-Gulla - Red Star. 

IMG_20240717_082832.jpg

IMG_20240717_083633.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy model Sugess na mechanizmie Sea-Gull'a ST2528. 

IMG_20240718_094415.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie - SeaGull 1963 Red Star- gdzie tu bezpiecznie kupić, aby nie naciąć się na jakiegoś kwarca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Pavlitto84 napisał(-a):

No właśnie - SeaGull 1963 Red Star- gdzie tu bezpiecznie kupić, aby nie naciąć się na jakiegoś kwarca?

Tu kupiłem. 

https://pl.aliexpress.com/item/1005006137300500.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.113.7e621c24sDP1w0&gatewayAdapt=glo2pol 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.07.2024 o 10:05, Paulus57 napisał(-a):

IMG_20240714_085957.jpg

IMG_20240714_090515.jpg

Super wygląda? Z popularnego serwisu Alli?

Tu robie paski: www.instagram.com/itspmcrafted ⚒️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, ZiPSokool napisał(-a):

Tak. Ostatnio jego cena spadła i warto skorzystać, bo zwykle tak się dzieje, gdy wyprzedawana jest końcówka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.07.2024 o 13:32, niuti napisał(-a):

Kostka Baltany mnie rozczarowała... +35s dziennie...

Jeśli masz niedrogiego zegarmistrza to oczywiście tak. Mam zegarek który  od początku  daje w plecy 30 sekund. Mój zegarmistrz w Warszawie tani nie jest  toteż uczciwie  mówi: jak już pan zdecyduje się go nosić to zapraszam. Rozbierzemy, nasmarujemy, wyregulujemy  ten ST17 na tyle na ile się da (oczywiście nie wiadomo na ile się da), ot zwykły zegarmistrzwski przegląd. To w przypadku tego mechanizmu  będzie kosztowało 400 zł.  I bądź tu mądry co robić, bo zegarek kosztował 500 zł.  Oczywiście, takich głupich jak ja  nie sieją, sami rosną;  zegarek bezmarkowy (podjrzenie, że Parnis)  kupiony na Ali u mało znanego sprzedawcy z dwiema opiniami,  obie negatywne. Sam się prosiłem o kłopoty, więc nie mam prawa narzekać.   🙃😁

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee Warszawa to i cena warszawska 🤭

Mój mi tego Baltany podregulował za friko przy okazji odbioru jakiego reanimowanego ruska. Teraz chodzi bodajże +2s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, niuti napisał(-a):

Eee Warszawa to i cena warszawska 🤭

Mój mi tego Baltany podregulował za friko przy okazji odbioru jakiego reanimowanego ruska. Teraz chodzi bodajże +2s

To moje gratulacje. Wyprowadzam się z Warszawy, tylko gdzie ...?😃

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.08.2024 o 12:12, ZiPSokool napisał(-a):

Tarcza jakby po trzęsieniu ziemi, ale interesująca i bardzo oryginalna. Ciekawe kiedy  ją Rolex zerżnie? 😁

W dniu 28.07.2024 o 07:56, Pavlitto84 napisał(-a):

Jak radzi Paulus. Tylko u znanego sprzedawcy.  Ten sprzedał  ponad 400  takich zegarków 

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Euryk napisał(-a):

To moje gratulacje. Wyprowadzam się z Warszawy, tylko gdzie ...?😃

Ja mieszkam na śląsku. Może zostań w Warszawie a wysyłaj do serwisu w inne regiony ....taka opcja 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, niuti napisał(-a):

Ja mieszkam na śląsku. Może zostań w Warszawie a wysyłaj do serwisu w inne regiony ....taka opcja 😉

Z najwyższym trudem, ale  zostaję w Warszawie. 🙂

Problem w tym,  że wolę kontakty osobiste z zegarmistrzami, zawsze się czegoś od nich  nauczę.  

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Euryk napisał(-a):

Z najwyższym trudem, ale  zostaję w Warszawie. 🙂

Problem w tym,  że wolę kontakty osobiste z zegarmistrzami, zawsze się czegoś od nich  nauczę.  

A "osobisty kontakt" często wiąże się z kosztami (jak widać). ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi