Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
myszy

Omega Seamaster 300m bransoleta

Recommended Posts

Kupilem jakiś czas temu na ebay bransoletę do Omegi Seamaster, od razu po otrzymaniu zgłosiłem do sprzedającego, który zapewniał że to oryginał dodatkowo sprawdzony w centrum serwisowym grupy Swatch, że to podróbka.

Dostałem zwrot pieniędzy i będę ją za chwilę odsyłał - zakładam wątek bo podczas poszukiwań zauważyłem kilka takich samych, sprzedawanych jako oryginał na innych forach i wole się upewnić. Najbardziej nie podoba mi się wykończenie endlinków od środka, wygląda chamsko i bardzo maszynowo z takim tanim połyskiem. Ale te bransolety z forów o których wspomniałem wyglądały tak samo więc może któryś z kolegów posiadających Seamastera może potwierdzić czy faktycznie tak ma to wyglądać? Spodziewałbym się lepszego wykończenia od Omegi.

Przykład sprzedanej na Reddicie (choć to może nie najlepsze źródło).

P.S. Jeśli ktoś sprzedaje akurat taką bransoletę to chętnie odkupię.

IMG_5140.jpeg

IMG_5141.jpeg

IMG_5143.jpeg

IMG_5144.jpeg

IMG_5145.jpeg

IMG_5146.jpeg

IMG_5147.jpeg

Tak wygląda oryginalna od pierwszej SMPc więc nie wiem....

IMG_8932.JPG

IMG_8931.JPG

Posted (edited)

Wygląda bardzo podobnie… Ale wciąż uważam jednak że to raczej nie oryginał, po rozłożeniu w pełni (łącznie z rozszerzeniem dla nurków) przy położeniu na płasko dosyć mocno można wygiąć ją w łuk czemu towarzyszy niezbyt solidny dźwięk. Ale może się czepiam, wydaje mi się, że bransoleta z modelu 2532.80 który miałem wcześniej sprawiała solidniejsze wrażenie.

IMG_5153.jpeg

No i jeszcze spasowanie - wydaje mi się, że raczej nie powinno tak wystawać.

IMG_5154.jpeg

Edited by myszy

Posted (edited)

Jedyne co mi się nie podoba i po czym najłatwiej poznać to wykończenie endlinkow. Jeżeli były „zaokrąglone” to na pewno podróbka (nie widzę dobrze na zdjęciu, ale chyba zaokrąglone). Ilość szlifów i wersji w oryginalnej bransolecie omega też jest ogromna. Nawet nie chce podsyłać podróbek bo można się pogubić porównując z oryginałami (jest 7 liczących się firm). To chyba najbardziej masowo produkowany ich model z dużą ilością niedoróbek w pierwszych wersjach. Bransoleta też nie należy do najlepszych. I piszę to wszystko mając już trzeci raz ten model. Każdy się różnił :D. 
ps - sprawdziłem i bransoleta mniej się wygina u mnie niż u Ciebie na zdjęciu.

IMG_2013.jpeg

Edited by Filipeczek

W dniu 1.08.2024 o 18:10, Filipeczek napisał(-a):

Jedyne co mi się nie podoba i po czym najłatwiej poznać to wykończenie endlinkow. Jeżeli były „zaokrąglone” to na pewno podróbka (nie widzę dobrze na zdjęciu, ale chyba zaokrąglone). Ilość szlifów i wersji w oryginalnej bransolecie omega też jest ogromna. Nawet nie chce podsyłać podróbek bo można się pogubić porównując z oryginałami (jest 7 liczących się firm). To chyba najbardziej masowo produkowany ich model z dużą ilością niedoróbek w pierwszych wersjach. Bransoleta też nie należy do najlepszych. I piszę to wszystko mając już trzeci raz ten model. Każdy się różnił :D. 
ps - sprawdziłem i bransoleta mniej się wygina u mnie niż u Ciebie na zdjęciu.

Zaokrąglone w którym miejscu? Ogólnie te endlinki to była dla mnie pierwsza czerwona flaga. Na szczęście udało mi się odzyskać pieniądze, a na etykietę kurierską żeby zwrócić wciąż czekam więc chyba sprzedawcy szkoda nawet zachodu i pieniędzy na odzyskanie tej bransolety.

Udało się kupić nową, fabrycznie zapakowaną bransoletę na chrono24 (dodatkowo z oryginalnymi teleskopami). 
Tym razem wygląda to tak jak powinno, tu już nie mam wątpliwości. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to dosyć głośny mechanizm mikroregulacji (przy ruszaniu na siłę na boki) ale to chyba normalne. 

IMG_5366.jpeg

IMG_5367.jpeg

IMG_5368.jpeg

IMG_5369.jpeg

IMG_5370.jpeg

IMG_5371.jpeg

IMG_5372.jpeg

IMG_5373.jpeg

IMG_5374.jpeg