Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cisatch

Worldmaster jak się zabrać za renowację

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Zaszedłem tu bo stałem się posiadaczem 2szt Worldmasterów po rodzicach,. To zegarki z początku lat 70tych - para - czarny i biały, oba na unitasie 6300...

Koperty mają podniszczone, jeden ma przewiercone ucho, szkiełka porysowane i brak jednego sekundnika... wskazówki widać bez wypełnienia juz... 

Powiedzcie proszę, chciałbym oba odrestaurować, ale jak najbardziej chciałbym zachować ich oryginalność... Czy zatem ma sens wymiana koperty? koronki?

Może wymienić tylko same wskazówki i szkło? Zegarki są na chodzie, pracują ładnie, Wygląda że mają wszystko oryginalne, na pewno szkła były wymieniane, ale dekle, koperty, wskazówki i koronki sa ok, choć o nieco różnym kształcie - nie wiem czy tak było pierwotnie... choć oba z logiem "a". Mechanizmy również wyglądają na oryg.
Chciałbym ich używać, ale nie wiem jakie zastosować podejście? Z jednej strony jeśli są odrestaurowane to są piękne, z drugiej tracą swoją historię...

Jakie jest Wasze zdanie?
BTW, ktoś wie czemu jeden ma nr 61476 na deklu a drugi 3304323 (biały)

IMG20240802010604.jpg

Edytowane przez cisatch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli to pamiątka po rodzicach, to pozostawiłbym w stanie jak najbardziej zbliżonym do oryginału.

Tarcze wyczyścić, szkla spolerować albo ostatecznie wymienić, wskazówki można uzupelnić luminoforem, mechanizmy naoliwić i cieszyć się pamiątkami.

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odzew. Oba te WMy maja jakąs dziwnie słabą tą kopertę, Szczerbi się to i wygląda nieciekawie, zwłaszcza przy uszach i deklu... to chyba ich przypadłość. Myślę. że wymienie kopertę w czarnym bo słabo wygląda...
Wydaje mi się że oba mają zachowane oryginalne części ale ciekawi mnie dekiel tego białego, który ma inny nr i jest jakby bardziej wypukły i ta koronka która w jednym jest stożkowa a w drugim nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperty są chromowane i podatne na uszkodzenia w trudnych warunkach noszenia. Tylko w czarnym koronka jest oryginalna. Wskazówka sekundowa w jasnym do wymiany. Numerami na deklu nie przejmuj się, tak było i już.

Tutaj zobacz i poczytaj:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zostaw tarcze i koperty jak są, zdecydowanie :)

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi