Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
D3k0d3r

Pracownia zegarmistrza amatora - projekt

Rekomendowane odpowiedzi

Prace trwają, tymczasem wrzucam dla potomności... niesamowity zbiór maszyn i narzędzi po widać niesamowitym człowieku... już pomijam portfel jaki musiał na to mieć... szkoda, że coraz mniej takich ludzi jest wśród nas... 

Z tego co rozumiem, wszystko będzie wystawione na aukcji i będzie można coś sobie kupić. Gorzej że to USA.

https://bid.premiermachineryauctions.com/ui/auctions/126542 

Edytowane przez D3k0d3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obejrzałem: moje odczucie, to nie jest warsztat zegarmistrza, to sa zabawki zbieracza hobbysty maszyn i narzędzi zegarmistrzowskich, tylko tyle i aż tyle

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybrałbynm sobie kilka maszyn, których mi brakuje, by wykonać niektóre naprawy..  :)

Nie dużo 3,4 maszyny..

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dzień dobry,

zniknąłem na dłuższą chwilę, a to za sprawą obowiązków zawodowych oraz choroby mojej lepszej połówki (nowotwór... który będzie nam jak cień bliżej lub dalej towarzyszył przez prawdopodobnie resztę życia, oby długiego, więc czasami może nam zaburzać nasze plany i aktywności).

Wracając do tematu głównego, mimo pewnych perturbacji trochę się działo, w pewnych obszarach nawet sporo...
Ukończyliśmy poddasze a w nim mój kącik, trwa przygotowanie do elektryfikacji stanowisk pracy, wykonałem oświetlenie szynowe nad zaplanowanymi stołami i biurkiem, przygotowują się również powierzchnie robocze (blaty) i magazynowe (półki), więc w sumie powoli, ale do celu.

Do samego warsztatu dotarło trochę wyposażenia, sporo narzędzi, trochę urządzeń w tym dwie tokarki zegarmistrzowskie:
- Boley & Leinen - REFORM do której niewiele brakuje aby była w pełni kompletna, ale o tym w wątku o narzędziach i tej tokarce, jednego z kolegów
- Boley F1 z łożem W.W. i akcesoriami - tu niestety rozkompletowanie jest większe i trwa szukanie poszczególnych elementów, ale główne elementy jak wrzeciono, części zapasowe, koniki, surowe koniki z kiedyś likwidowanej fabryki Boley są :)

Do tego mnóstwo drobnego sprzętu, teraz z nim sporo cześci zegarmistrzowskich dla starszych zegarków naręcznych i kieszonek, ale też drobnych i precyzyjnych narzędzi, akcesoriów przydatnych przy pracy lub wytwarzaniu części, narzędzi starszych i nowszych, frezów do kół czy maszynek i frezów do zaokrąglania, etc.

Biurko - tu kilka rzeczy zostało przeprojektowanych, głównie ze względu na fakt, iż nie wszystko w 3D oddaje wszelkie uciążliwości lub ograniczenia plus zmian wymagał typ wybranych i zakupionych nóg elektrycznych. Aktualnie czekam na blat pod wymiar i materiały na szuflady, pozostałe podzespoły są już na miejscu, i w wolnej chwili zajmę się ich montażem. Dotarły też elementy osprzętu jak uchwyty, wysięgniki, własnego pomysłu podajnik / szyja do końcówek do przedmuchiwania i odkurzania elementów podczas prac serwisowych.

Tak więc dałem znać, że żyję, że pomysł na działanie tutaj nie zgasł, liczę na zrozumienie :)

Zajrzę za jakiś czas pokazać efekt końcowy małej pracowni, oraz pochwalić się kilkoma narzędziami i tym jak organizuję tę przestrzeń... 

Pozdrawiam

Przemek

Edytowane przez D3k0d3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Przemku,

zycze Wam wszystkim a w szczegolnosci Twojej zonie zdrowia, bo ono jest najwazniejsze.

Podziwiam Ciebie, ze mimo tylu obowiazkow znajdujesz jeszcze sily, aby zajmowac sie swoim hobby - zegarmistrzostwem.

Z przyjemnoscia czytam Twoje posty.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi