Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
shizofremia

Ładować czy chować?

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy zastanawia mnie czy swoje solarne g-shocki których nie nosicie, zostawiacie do ładowania na słońcu czy chowacie do szafek żeby przeszły w stan uśpienia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładujemy na słonku ;)

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wyeksponowane cały dzień na słońce? Bo w pomieszczeniu w świetle odbitym mi przynajmniej spada poziom baterii. Znowu na słońcu cały dzień nagrzewają się znacznie. 🤔 Się zastanawiam czy nie lepiej żeby były bez światła i przechodziły w uśpienie? Przecież zanim nowe trafią do klienta to są cały czas zamknięte, czasami dość długo.

Edytowane przez shizofremia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, shizofremia napisał(-a):

Ale wyeksponowane cały dzień na słońce? Bo w pomieszczeniu w świetle odbitym mi przynajmniej spada poziom baterii. Znowu na słońcu cały dzień nagrzewają się znacznie. 🤔 Się zastanawiam czy nie lepiej żeby były bez światła i przechodziły w uśpienie? Przecież zanim nowe trafią do klienta to są cały czas zamknięte, czasami dość długo.

no i to zamkniecie degraduje ogniwo. Ładowac na slonku raz na jakis czas

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, shizofremia napisał(-a):

mi przynajmniej spada poziom baterii

49 minut temu, shizofremia napisał(-a):

Ale wyeksponowane cały dzień na słońce?

Słońce musi być!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słoneczko zawsze pomoże. Ja swojego Protreka chowałem do szuflady to potem musiał spędzić miesiąc na kuracji słonecznej żeby dojść do siebie. A już myślałem że nie da się go zreanimować. Teraz zawsze śpi na parapecie.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, shizofremia napisał(-a):

Koledzy zastanawia mnie czy swoje solarne g-shocki których nie nosicie, zostawiacie do ładowania na słońcu czy chowacie do szafek żeby przeszły w stan uśpienia?

Ładujemy, parapet co jakiś czas i jest ok 🤗🤗🤗

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie słonko jest tak od 8 do 13, potem się chowa i tyle wystarczy.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swojego Kinga schowałem do szafki. Raz na jakiś czas (raz na kwartał) go wyciągnę, by chwilę ponosić. Tak od przeszło roku robię i wciąż mam poziom naładowania na high. Podobnie robię z ga-b2100, ale ten zazwyczaj jest na medium. Jednakże solar solarowi nie jest równy. King pod tym względem zawiesił wysoko poprzeczkę.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, tommly napisał(-a):

U mnie słonko jest tak od 8 do 13, potem się chowa i tyle wystarczy.

U mnie prawie tak samo, tylko słonko od ok 6 do 13. Tak leżą sobie cały rok, rzecz jasna zimą tego słonka jest marnie, ale i tak leżą i łapią tyle promieni ile się da:D

14 godzin temu, shizofremia napisał(-a):

Się zastanawiam czy nie lepiej żeby były bez światła i przechodziły w uśpienie? Przecież zanim nowe trafią do klienta to są cały czas zamknięte, czasami dość długo.

Bo ciężko by to było inaczej rozwiązać - zegarek schodzi z produkcji i co by mieli z nim robić żeby leżał kilka miesięcy na magazynach w słońcu? Ciężko by to było logostycznie ogarnąć - duże koszty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogó

15 godzin temu, shizofremia napisał(-a):

Nie bój się. Te zegarki są pancerne, bezobsługowe i naprawdę trudno je zepsuć.

A, i "schozofrenia" nie "schozofremia" chyba, że tak miało być :D 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

0d lat ładuję na balkonie kilka razy do roku. Resztę czasu odpoczywają, chyba że są noszone. Uśpienie oszczędza baterię, a budzą się błyskawicznie. 

Aha, zawsze są na full :)

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie producent ogniw CTL używanych w większości modeli G-Shock przewiduje temperaturę pracy ogniwa podczas ładowania do 60°C, czyli dosyć wysoko, raczej ciężko jest ją osiągnąć wewnątrz kopert wykonanych z tworzyw sztucznych nawet w pełnym letnim słońcu, natomiast inaczej wygląda sprawa w przypadku kopert wykonanych w całości z metalu, wtedy trzeba uważać bo może dojść do przegrzania ogniwa i późniejszego wycieku elektrolitu w dłuższej perspektywie czasu, aczkolwiek wszystko rozbija się o to jak zaprojektowany jest układ ładowania akumulatora i jakie maksymalne napięcie ładowania jest dostarczane do ogniwa przy granicznej temperaturze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie stoją cały rok na półce 1-2 metry od okna, nigdy tam nie ma bezpośredniego słońca. Ze 2-3 razy do roku wystawie na balkon na parapet i nigdy mi nie spadł aku z High. No czasem wyjdą na spacer jeszcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Himan napisał(-a):

Generalnie producent ogniw CTL używanych w większości modeli G-Shock przewiduje temperaturę pracy ogniwa podczas ładowania do 60°C, czyli dosyć wysoko, raczej ciężko jest ją osiągnąć wewnątrz kopert wykonanych z tworzyw sztucznych nawet w pełnym letnim słońcu, natomiast inaczej wygląda sprawa w przypadku kopert wykonanych w całości z metalu, wtedy trzeba uważać bo może dojść do przegrzania ogniwa i późniejszego wycieku elektrolitu w dłuższej perspektywie czasu, aczkolwiek wszystko rozbija się o to jak zaprojektowany jest układ ładowania akumulatora i jakie maksymalne napięcie ładowania jest dostarczane do ogniwa przy granicznej temperaturze.

Tak, racja!

U mnie ładowanie, by ich nie przegrzewać, odbywa się od jesieni do wiosny.

Latem i tak ładują się podczas noszenia :)

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie niestety nie mam jak ich blisko okna postawić i dzień w dzień się rozładowują, jak tylko więc młody łapie drzemkę to staram się je na pastwisko wystawić 😉

W zimie patrzę który jaki ma stan i czasem lampka doładowuje sztuka po sztuce i generalnie się trzymają 🙂

IMG_20240816_152150.jpg

Te akurat są zamknięte w większości więc staram się pamiętać o ich wystawianiu. Takie używane na codzien są na stojaku i każdy dzień trochę pobiera a nie ładuje 😕

Edytowane przez G-szok

Instagram: @dailygshocker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.08.2024 o 11:28, Funky_Koval napisał(-a):

Ogó

Nie bój się. Te zegarki są pancerne, bezobsługowe i naprawdę trudno je zepsuć.

A, i "schozofrenia" nie "schozofremia" chyba, że tak miało być :D 

Schizofrenia to choroba a jo jest shizofremia 🤪

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam wystawiam na parapet. Kostka robi się lekko ciepła. Nie gorącą. Nic jej nie jest

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio wystawiłem gpr b1000 na słońce na taras bo mu jedna kreska spadła, po godzinie pokazał: CHARGE i zero na bateri. Po ostudzeniu wskoczyl na poziom H

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi