Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim.

Może nie jest to najlepsze miejsce ale innego sensownego nie znalazłem... Może ktoś pomoże, przeniesie temat, za co z góry dziękuję.

Nie widziałem w ostatnich tematach aby był aktywny temat odnośnie tego w jaki sposób bezpoecznie podejść do tematu czyszczenia drewnianej skrzyni zegara aby jej nie zaszkodzić, tj. aby nie uszkodzić starej politury, często wykonanej z naturalnych materiałów na bazie wosku pszczelego. Skrzynie zegarów są też czesto fornirowane. Fornir jakoś zabezpieczony.

No właśnie. Jak podejść bezpiecznie do tego tematu aby nie zakończył się on na wstępie czyli "to robota dla fachowca"?

Mam przed sobą temat nie renowacji ale odświeżenia skrzynki zegara ściennego. Moja pokryta jest fornirem. Inny zegar jest z litego drewna.

Zastanawiam się nad użyciem środka polecanego w środowisku renowacji starych mebli tj. Renuwell Mobel Regenerator.

Środek ma również wiele opinii pozytywnych w Internecie. Podobno jest bezpieczny zarówno dla politur, lakierów, mebli olejowanych, litego drewna jak i forniru. Jest do wszystkich kolorów drewna.

Chodzi mi o delikatne przeczyszczenie z wieloletniego brudu aby skrzynka ujednoliciła się barwowo aby zetrzeć stary kurz ze snycerki i jej zakamarków który nie schodzi po prostu wilgotną szmatką.

Może macie jakieś swoje sprawdzone sposoby, środki? Dajcie proszę znać.

Pozdrawiam wszystkich!

Edytowane przez peisert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeglądnij...

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@peisert

Ciekaw jestem czy przebrnales przez caly temat: "Renowacja skrzyn starych zegarow" i czy znalazles odpowiedzi na swoje pytania i watpliwosci, bo ja musze sie przyznac nie dalem rady.

Poniewaz ja sie nie znam na renowacji skrzyn starych zegarow to przeczytaj sobie jakie ja mialem problemy , gdy wzialem sie za "odswiezenie" takowej.

https://zegarkiclub.pl/forum/topic/213468-zegar-nascienny-kienzle/

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.09.2024 o 10:12, peisert napisał(-a):

Chodzi mi o delikatne przeczyszczenie 

Pozdrawiam Jacek 

"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Dziękuję za zainteresowanie z Waszej strony i podpowiedzi. Również jestem za tym aby zrobić miejsce na forum tyczące się renowacji, odświeżenia skrzynek zegarów. Zawsze pomożemy, a uchronimy kogoś przed zaszkodzeniem zegarowi ale przede wszystkim swoim emocjom i wyrzutom jeśli "renowacja na pałę" się nie powiedzie. ;)

Zgłębiam temat, zaopatruję się również w literaturę specjalistyczną. Będę czytał wątki forum. :)

Jesteśmy w kontakcie!

Edytowane przez peisert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem pojedyncze tematy związane z reanimacją jednej skrzyni zegarowej opatrzone zdjęciami i godnym opisem są łatwo strawne, bo wielosetstronnicowy temat ogólny co prawda posiadający olbrzymią wartość merytoryczną stwarza jednakże problem z doczytaniem się "tej" jaważniejszej dla nas informacji bo dla jednych ukryta jest we wpisie na stronie 98 a dla innych na 127...

Trzeba wszystko przeczytać ze zrozumieniem aby trafić na to co nas boli najbardziej.

Pojedynczy temat o jednej skrzyni miałby kilka/kilkanaście stron i obejmowałby stan zastany, stany przejściowe wynikające z podjętych prac oraz końcowy stan po czyszczeniu/konserwacji.

Takie jest moje zdanie, bo sam też wolałbym czytac pojedynczy temat który ma początek, rozwinięcie i zakończenie .

U kolegi Andrzeja Wachowicza doskonale to widać- poczynił pewne kroki, nie wszystkie okazały się słuszne (są na to relacje zdjęciowe i opisy) ale w koncoweym rozrachunku skrzynia została fajnie wyprowadzona na prostą.

Pojedynczy temat o zegarze + renowacja skrzyni a wszystko opisane i widoczne jak na dłoni..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zadra

Dziekuje kolego,

chyba musze wrocic do pisania na forum 🙂

A mam jak zwykle dylemat co robic ?

Lewe zdjecie - robota czeka!    Prawe zdjecie - robota czeka!

IMG_20240905_170140.thumb.jpg.b57e06e61966a297e879882707f14da0.jpgIMG_20240905_170036.thumb.jpg.38a2a223e4c83d0e6c7ff92580181667.jpg

a w miedzyczasie mnostwo innych robot, ktore tez czekaja az sie z tego wszystkiego czlowiekowi nic nie chce robic!😞

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.09.2024 o 18:03, Andrzej Wachowicz napisał(-a):

Lewe zdjecie - robota czeka!    Prawe zdjecie - robota czeka!

Ha, ha... Mam to samo! Jednak spokojnie, nadchodzą chłodniejsze dni, robota jak na prawym zdjęciu się skończy i będzie czas na robotę na lewym zdjęciu. Zamieszczę w tym miejscu garść informacji odnośnie możliwości, sposobów odświeżenia skrzyni. Do dyskusji, dodawania własnych spostrzeżeń, pomysłów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi