Markope 15 #1 Napisano 5 Września 2024 (edytowane) Witam, mam zapytanie odnośnie producenta zegara oraz rozszyfrowania znaczenia napisu na tylnej płycie: COLONIAL MEG ( lub MFG). Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki (w sensie podpowiedzi😅). Edytowane 5 Września 2024 przez Markope 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2278 #2 Napisano 5 Września 2024 Gong sugeruje, ze to moze byc Junghans. A, że nie ma numeru - to oznacza, ze okres zabezpieczenia patentowego minął... Więc zegar zapewne powstał po I WŚ. Trza po katalogach spróbowac pouszukać.. Taka moja opinia. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3476 #3 Napisano 5 Września 2024 20 minut temu, Yahagi napisał(-a): Gong sugeruje, ze to moze byc Junghans. A, że nie ma numeru - to oznacza, ze okres zabezpieczenia patentowego minął... Więc zegar zapewne powstał po I WŚ. Trza po katalogach spróbowac pouszukać.. Taka moja opinia. W CM Co Zeeland Michigan najpewniej, zwróć uwagę na nabite numery. Junghans w sprzedawanych bezpośrednio przez siebie zegarach takich nie nabijał. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Markope 15 #4 Napisano 6 Września 2024 (edytowane) Też moim skromnym zdaniem gong i zawieszka wahadła wskazuje na Junghansa (lub HAU). A co z tym napisem COLONIAL?🤔 Edytowane 6 Września 2024 przez Markope 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Markope 15 #5 Napisano 6 Września 2024 (edytowane) HAU ??? Edytowane 6 Września 2024 przez Markope 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Markope 15 #6 Napisano 9 Września 2024 W dniu 5.09.2024 o 13:14, Anansi napisał(-a): W CM Co Zeeland Michigan najpewniej, zwróć uwagę na nabite numery. Junghans w sprzedawanych bezpośrednio przez siebie zegarach takich nie nabijał. Trochę poszperałem i znalazłem takie coś:( dzięki niezawodnemu koledze Anansi😁) Wyglada więc na to ,że firma z Ameryki produkujaca meble,po prostu kupowała u Junghansa werki i numerowała je i sygnowała nazwą swojej firmy. Dzięki piękne za pomoc,pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach