Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
-mrovka-

dysk ssd

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie przepraszam za zaśmiecanie, obiecuje ze zgłoszę post do usunięcia. Ale postanowiłem że pierwsze spytam tutaj, zanim znajdę jakieś komputerowe forum.

Sprawa ma się tak:

Kupiłem zewnętrzny dysk SanDisc SSD 4TB z zapisem 2000mb/s. Podłączyłem go do Windowsa, gdzie od razu został znaleziony i pokazała się pojemność 4TB. NIestety na Chromenooku nie został odnaleziony, więc ponownie go podłączyłem do Windowsa i uruchomiłem szybkie formatowanie. Po szybkim formatowaniu okazało się że pokazał się na Chromebooku, ale ma pojemność 2TB. Taką samą pojemność 2TB pokazywał również Windows.

Zniesmaczony tym faktem, zapełniłem go 1TB danych, ale coś mi nie dawało spokoju, wiec sformatowałem go ponownie w Windowsie już pełnym formatem, który trwał ponad dobę. Po zakończonym pełnym formacie, pokazuje się w Windowsie i na Chromebooku żę dysk ma ponownie pojemność 4TB.

Może mi ktoś to wyjaśnić jak to mam rozumieć ? To że po szybkim formacie z 4TB zrobiło się 2TB mogę zrozumieć /kompresja plików itp zagrania/ , ale jak po pełnym formacie z 2TB wróciło mu 4TB ? 

Edytowane przez -mrovka-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie formatowanie plików wybierasz? Trochę przerażające jest to, że formatował się ponad dobę 😕

Jest jeszcze druga strona medalu - kupiłeś go ze sprawdzonego źródła? Sandisc to firma której produkty są chyba najczęściej podrabiane 😞 Możesz poprosić producenta żeby sprawdzili Ci oryginalność (powinni to zrobić po numerach seryjnych itp).

Tu jeszcze do poczytania:

https://learn.microsoft.com/pl-pl/troubleshoot/windows-server/backup-and-storage/support-for-hard-disks-exceeding-2-tb

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sandiski i nie tylko są często podrabiane i pojemność jest nieprawdziwa - czytałem jakiś czas temu test pendrive bodaj 1 czy 2TB który w wielu miejscach meldował się z tą deklarowaną pojemnością i tylko gdzieś - nie pamiętam gdzie - pokazywał dużo mniej.

Wiarygodnym testem była właśnie próba nagrania danych, weszło niecałe 128GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mariusz9a napisał(-a):

Jakie formatowanie plików wybierasz? Trochę przerażające jest to, że formatował się ponad dobę 😕

Jest jeszcze druga strona medalu - kupiłeś go ze sprawdzonego źródła? Sandisc to firma której produkty są chyba najczęściej podrabiane 😞 Możesz poprosić producenta żeby sprawdzili Ci oryginalność (powinni to zrobić po numerach seryjnych itp).

Tu jeszcze do poczytania:

https://learn.microsoft.com/pl-pl/troubleshoot/windows-server/backup-and-storage/support-for-hard-disks-exceeding-2-tb

Przyznam się że nie wiem, jakie to było formatowanie. Mam Windows 10 i np gdy chcę coś sformatować to wyskakuje mi okienko w którym mogę zaznaczyć 'szybkie formatowanie, lub nic nie zaznaczać i wtedy owy nośnik formatuje mi się o wiele,wiele dłużej. Muszę się przyznać, że określenie 'pełny format' wymyśliłem sobie sam.

Tak podpowiadała mi logika, choć pewnie ma to inną fachową nazwę. 

Dysk kupiłem na ich oficjalnej stronie w UK. Była dość ogromna promocja cenowa i to mnie skusiło.. :)

Po przeczytaniu Twojego linku, może faktycznie miał jakieś w sobie partycje i po tym szybkim formacie pokazywało mi pojemność tylko jednej, a drugiej nie widział i dopiero ten 'pełny' format wyczyścił go całkowicie z wszelakich ustawień producenta. Choć tylko zgaduję, bo komputery są dla mnie 'magią'

Umie je obsłużyć tylko na podstawowym poziomie, także mogę się mylić

47 minut temu, Bugs napisał(-a):

Sandiski i nie tylko są często podrabiane i pojemność jest nieprawdziwa - czytałem jakiś czas temu test pendrive bodaj 1 czy 2TB który w wielu miejscach meldował się z tą deklarowaną pojemnością i tylko gdzieś - nie pamiętam gdzie - pokazywał dużo mniej.

Wiarygodnym testem była właśnie próba nagrania danych, weszło niecałe 128GB.

Tez o tym słyszałem i pomimo tego że kupiłem go na oficjalnej stronie, to fakt, ze znikło mu 2TB przestrzeni po szybkim formacie ogólnie mnie wkurzył, ale nie zaskoczył.

Zdaje sobie sprawę, że producenci mogą się uciec do najróżniejszych praktyk marketingowych. Bardziej mnie zdziwiło to, że po pełnym formacie na Windowsie znów pokazał 4TB pojemności...

Dzisiaj mam zamiar właśnie zrobić mu ten test pojemności i przerzucić na niego ponad 3TB danych. Wierzę że po tym ponad dobowym formacie, wszelakie 'podprogramy' do zakłamywania pojemności zostały usunięte i pokaże mi się wszystko jak na dłoni.

Pozwolę sobie tematu jeszcze nie zgłaszać, bo chcę napisać, czy weszło mu ponad 3TB danych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Format - formatowi nie równy. Masz jeszcze coś takiego jak system plików. Nie każdy system sprawdzi się w każdym urządzeniu. Dysk przy 4 TB powinien być sformatowany dla Windowsa jako NTFS, żeby nie było ograniczenia wielkości plików. Ale takiego dysku nie zobaczy np MacOS. Od jakiegoś czasu dla dysków przenośnych obowiązującym formatem jest exFAT. Tu masz opis: https://www.instalki.pl/demonstracje/systemowe/jaka-jest-roznica-pomiedzy-fat32-exfat-i-ntfs/ Pełny format dysku 4TB może trwać bardzo długo, i jest niepotrzebnym zabiegiem. Wystarczy wybrać szybki format i trwa on zazwyczaj kilka chwil. Oczywiście im większy dysk, tym dłużej to trwa. Jeżeli sformatowałeś dysk jako fat32 to mógł się pojawić problem z pojemnością, gdyż w tym systemie plików jest ograniczenie wielkości pojedynczej partycji. https://ithardware.pl/aktualnosci/po_prawie_trzech_dekadach_microsoft_zwieksza_limit_rozmiaru_partycji_fat32_w_systemie_windows-34557.html Miłego dnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dyba dziękuje ślicznie, bardzo przydatne informacje w Twoich linkach..teraz wiem, czemu przy formatowaniu mogę sobie wybrać np FAT32, exFAT i NTFS i po co to jest !!

Teraz dużo mi się wyjaśniło, o ile nie wszystko :) 

Dziękuje wszystkim, wszystkie wklejone linki lecą do 'ulubionych'.. muszę mieć to to pod ręką zanim tego nie wykuję na blachę :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi