Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
Andrzej7

ZEGAR STOJĄCY: NOWY CZY ANTYCZNY, STARY? - OPŁACALNOŚĆ, WARTOŚĆ, INWESTYCJA

Recommended Posts

Witam,

myślę o zakupie zegara stojącego i mam dylemat. Co sadzicie czy lepszą inwestycją w zakresie cen 2-6 tys zł o ile w ogóle będzie kupno nowego zegara stojącego np. z mechanizmem sprężynowym czy wagowym  nawet od Hermle czy starego np. z czasów około wojennych? Czy aktualnie na rynku na serwisach aukcyjnych lub w sklepach z antykami można znaleźć coś wartościowego w wyżej wymienionym zakresie cenowym nie rozklekotanego ani też nie poddanego zbyt głębokiej renowacji ingerującej w oryginalność mechanizmu, obudowę? Ponadto mam pytanie czy w przypadku starych zegarów możliwie jest wprowadzenie drobnej dodatkowej funkcji wyłącznika bicia?

Nie ma to jak skutecznie zniechęcić... ;)

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

W dniu 13.12.2024 o 19:04, Andrzej7 napisał(-a):

Witam,

myślę o zakupie zegara stojącego i mam dylemat. Co sadzicie czy lepszą inwestycją w zakresie cen 2-6 tys zł o ile w ogóle będzie kupno nowego zegara stojącego np. z mechanizmem sprężynowym czy wagowym  nawet od Hermle czy starego np. z czasów około wojennych? Czy aktualnie na rynku na serwisach aukcyjnych lub w sklepach z antykami można znaleźć coś wartościowego w wyżej wymienionym zakresie cenowym nie rozklekotanego ani też nie poddanego zbyt głębokiej renowacji ingerującej w oryginalność mechanizmu, obudowę? Ponadto mam pytanie czy w przypadku starych zegarów możliwie jest wprowadzenie drobnej dodatkowej funkcji wyłącznika bicia?

W jakiej perspektywie czasowej chciałbys uzyskać zwrot z inwestycji?

Jakiego zysku procentowo spodziewasz się przy odsprzedaży ?

Ja myślę, że to świetny pomysł.

Tak kupić, żeby zyskać.

Życzę powodzenia....

Z tą "inwestycją" jest identycznie jak z inwestycją w auto.

Jakie teraz kupiłbyś auto do 30tys zł a ramach inwestycji? Nowe, czy stare ?

Edited by zadra

1. - Myślę, że jak trafisz na stary i nie grzebany, oraz w dobrym stanie, to jest szansa. 😃 

2. możliwość. 

Nowy zegar - kupić tanio, chiński na ,,Ali.... " - jak przyjdzie paczka, to rozpakować i drogo sprzedać. 

PS... ale zaraz zaraz 🤔 , coś mi tu nie gra 🫣😮🥴

Czy to jest ,, Klub Miłośników Zegarów i Zegarków " ?

.... czy to szkolenie podstawowe dla przyszłych rekinów biznesu ? 🤔 

Zabawne pytanie.

Kazdy z nas latami zdobywa wiedze o zegarach, mysle ze kazdy tez kiedys popelnil blad przy zakupie i stracil pare groszy

Kolega chce uzyskac wytyczne jak zainwestowac i nie stracic.

To nie jest forum jak inwestowac  tylko forum o zegarach, bez dyskutowania o cenach i wartosci

Odpowiedz jest prosta - trzeba trafic na okazje , czyli kupic tanio cos co jest drogie.