Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ZenonD

Pierwszy zegarek – epopeja rodzinna.

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie siedziałby teraz gdzieś w świecie, jeździł Bentleyem i liczył ile Rolexów zabrał ze sobą w podróż. A o Amfibii to by wiedział, że to coś co jeździ i od biedy pływa... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.12.2024 o 05:53, SzefSzefow napisał(-a):

Ciekaw jestem co by bylo, gdyby "dzieciak_" urodzil sie w srodowisku, ktore by bylo przegotowane na stymulacje rozwoju geniuszy... 🤔

Pytanie bardzo ciekawe, choć nie wiadomo ile w nim ironii, ile nieznajomości tamtych czasów i jaki wiek zadającego?

Otóż w tamtych czasach takie „geniusze” jak opisuje pytający, to nie było coś wielce rzadkiego. Na takie dzieci rodzice mówili „coś z niego będzie”, dorośli znajomi „ma rzeczywiste zainteresowania” oraz „chciałbym/chciałabym mieć takie dziecko” zaś koledzy z podwórka „frajer, kujon, łamaga…

To była zupełnie inna liga niż dzisiaj w sensie ambicji i ogólnego podejścia do życia. Dzisiaj dzieci i młodzież w szkołach rozwiązują bezrozumnie testy, nie potrafią skończyć szkoły bez płatnych korepetycji, ich główne zainteresowania to media społecznościowe, zasięgi i lans, a jak już uzyskają papier szkoły, to okazuje się, że…. straszne historie.

Mam nieprzyjemność pracować z ekipą ludzi lat 25-30. Oni są absolwentami wyższych uczelni technicznych, i to tych renomowanych, państwowych. Robią tam gdzie ja, czyli w przemyśle chemicznym, większość dostała robotę po koneksjach. Jakbym miał poopowiadać historie, to nie uwierzylibyście, że to dzieje się naprawdę.

A co do pytania – świetnie i dokładnie trafił następny piszący, pan drobnypijaczek. Otóż na moim ówczesnym czteroblokowisku był taki „geniusz”. Grzebał w elektronice i był w tym dobry. W wieku lat piętnastu samodzielnie poskładał sobie wieżę HI-FI Radmor – takie dziwne czasy – w sklepie to był towar deficytowy i w zasadzie niedostępny, ale części powszechnie dostępne. W roku 1990, zaraz po maturze, ten „geniusz” dołączył do ojca w Republice Federalnej Niemiec. Dzisiaj rzeczywiście jeździ Bentleyem i liczy Rolexy. Bentley jest naprawdę, a liczenie Rolexów to taka metafora poziomu jego życia.

Dawne „geniusze” radzą sobie – jeden lepiej, drugi mniej, ale raczej płyną, nie toną. Dawni osiedlowi „sportowcy” i statystyczna większość następnego pokolenia mówi „ daj mi, zrób mi, mi się należy”. A ci z nowymi kwitami tzw. uczelni chcą mieć stanowisko, biurko, komputer, czysty mankiet i pokazywać innym, co robić. A to, niestety, nie działa, przyjmniej rynkowo.

Mam nadzieję, że odpowiedziałem na zadane pytanie wyczerpująco, choć zapewne z przydługim, ale wielce istotnym tłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie się czyta, tym bardziej że ja też mam dobre wspomnienia z lat 70tych i podobne zdanie co ZenonD ... a do tego zegarek przypominający autora pamiątkę.

Jest w mieście Ł. taki plac im. Barlickiego na którym prowadzi swój biznes z paskami do zegarków, wymianą baterii,drobnymi naprawami, sprzedażą zegarków przemiły Pan.
A ja jestem jego stałym ale ostatnio rzadszym klientem.

Kilka lat temu pewna wdowa przyniosła po mężu do naprawy ten że czasomierz . Koszty tej usługi pewnie uszczupliłby bardzo portfel szanownej Pani,
więc ta wolała kupić jakiś bateryjny a ,,złomek,, zostawiła do utylizacji.
Właściciel biznesu pamiętając o moich zainteresowaniach przy najbliższej okazji obdarował mnie tym ..., a ja po jakimś czasie dałem mu drugie życie i do dzisiaj czasami zastanawiam się jaką historię miał ten zegarek, gdzie był kupiony jako nowy... czy w Ł?

Podsumowując, staram się dostosować do dzisiejszych czasów, mam często inne zdanie od młodszych pokoleń ,
ale różnice były zawsze i będą.

A ja jestem ogólnie szczęśliwym człowiekiem z super wspomnieniami.

Dobrego Wszystkim

Wysłane z mojego moto g54 5G przy użyciu Tapatalka

...IMG_20241222_205341258_HDR_AE.jpgIMG_20241222_205357511_HDR_AE.jpg

Wysłane z mojego moto g54 5G przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ZenonD zaglądaj do nas częściej, a do mnie wystarczy drobnypijaczek albo Marcin. Na Pana to trzeba mieć wygląd i pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.12.2024 o 15:41, ZenonD napisał(-a):

Pytanie bardzo ciekawe, choć nie wiadomo ile w nim ironii, ile nieznajomości tamtych czasów i jaki wiek zadającego?

Otóż w tamtych czasach takie „geniusze” jak opisuje pytający, to nie było coś wielce rzadkiego. Na takie dzieci rodzice mówili „coś z niego będzie”, dorośli znajomi „ma rzeczywiste zainteresowania” oraz „chciałbym/chciałabym mieć takie dziecko” zaś koledzy z podwórka „frajer, kujon, łamaga…

To była zupełnie inna liga niż dzisiaj w sensie ambicji i ogólnego podejścia do życia. Dzisiaj dzieci i młodzież w szkołach rozwiązują bezrozumnie testy, nie potrafią skończyć szkoły bez płatnych korepetycji, ich główne zainteresowania to media społecznościowe, zasięgi i lans, a jak już uzyskają papier szkoły, to okazuje się, że…. straszne historie.

Mam nieprzyjemność pracować z ekipą ludzi lat 25-30. Oni są absolwentami wyższych uczelni technicznych, i to tych renomowanych, państwowych. Robią tam gdzie ja, czyli w przemyśle chemicznym, większość dostała robotę po koneksjach. Jakbym miał poopowiadać historie, to nie uwierzylibyście, że to dzieje się naprawdę.

A co do pytania – świetnie i dokładnie trafił następny piszący, pan drobnypijaczek. Otóż na moim ówczesnym czteroblokowisku był taki „geniusz”. Grzebał w elektronice i był w tym dobry. W wieku lat piętnastu samodzielnie poskładał sobie wieżę HI-FI Radmor – takie dziwne czasy – w sklepie to był towar deficytowy i w zasadzie niedostępny, ale części powszechnie dostępne. W roku 1990, zaraz po maturze, ten „geniusz” dołączył do ojca w Republice Federalnej Niemiec. Dzisiaj rzeczywiście jeździ Bentleyem i liczy Rolexy. Bentley jest naprawdę, a liczenie Rolexów to taka metafora poziomu jego życia.

Dawne „geniusze” radzą sobie – jeden lepiej, drugi mniej, ale raczej płyną, nie toną. Dawni osiedlowi „sportowcy” i statystyczna większość następnego pokolenia mówi „ daj mi, zrób mi, mi się należy”. A ci z nowymi kwitami tzw. uczelni chcą mieć stanowisko, biurko, komputer, czysty mankiet i pokazywać innym, co robić. A to, niestety, nie działa, przyjmniej rynkowo.

Mam nadzieję, że odpowiedziałem na zadane pytanie wyczerpująco, choć zapewne z przydługim, ale wielce istotnym tłem.

Ani troche ironii w tym nie bylo. Bardziej smutek, ze takie ograniczajace czasy byly. Urodzilem sie w 80tych, wiec co nieco pamietam… 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi