xomnes 56 #1 Posted January 5, 2025 (edited) Chciałbym Was prosić o pomoc w wyborze zegarka, Mam kilka typów na oku ale nie mam zielonego pojęcia czy warto - chodzi mi o stosunek jakości do ceny Szukam... Zegarek na brasnolecie, okrągła koperta ( nie podobaja mi sie divery [te z bezelem i numerami na nim], automat 1. Tissot PRX Powermatic 80 2. Tissot La Loce 3. Seiko Presage SRBP77 4. Seiko SRPH87K1 - tu ręczny naciąg ale wygląd jest OK\ 5. Certina DS 1 Powermatic 6. Orient Star Contemporary 7. Citizen Tsuyosa Small second ale na bransolecie Może macie jakieś pomysły w podobnym wyglądzie do 4k Nie wiem czemu ale mam jakąś wewnętrzną blokadę przed zegarkiem na pasku ( każdy wydaje mi się że nadaje się do garniaka) \ Chodzę ubrany na luzie, do pracy casual ale bez koszuli raczej polo. Dodatkowo pytanie czy jak jest zegarek na pasku producent ma pod ten zegarek dedykowane bransolety ( bo jak inaczej trafic w odcień etc.) 2. Tissot La Loce 3. Seiko Presage SRBP77 4. Seiko SRPH87K1 - tu ręczny naciąg ale wygląd jest OK\ 5. Certina DS 1 Powermatic 6. Orient Star Contemporary Edited January 5, 2025 by xomnes 0 Share this post Link to post Share on other sites
Petru23 19776 #2 Posted January 5, 2025 (edited) Orient star z wymienionych, za 2200 do wzięcia. A do 4 k oln jest tyl zegarków, że głowa mała. Przejrzyj wszystkie taki, wszystko już podano. Edited January 5, 2025 by Petru23 0 Share this post Link to post Share on other sites
andrzejp1242 1157 #3 Posted January 6, 2025 https://zegarkiclub.pl/forum/topic/216410-s-ball-engineer-iii-ohio-nm9126c-s14j-bkbe/ 1 Share this post Link to post Share on other sites
Dorian06 44353 #4 Posted January 6, 2025 Z wyżej wymienionych wybrałbym w takiej kolejności: 1. OSa 2. PRX 3. Citka jednak pod warunkiem, że takiego 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Share this post Link to post Share on other sites
xomnes 56 #5 Posted January 6, 2025 Dziękuję za odpowiedź Dorian06 33 minuty temu, Dorian06 napisał(-a): 3. Citka jednak pod warunkiem, że takiego Oglądałem przymierzałem ale nie pasuje mi ta lupka :/ Nie mam jeszcze wiedzy o mechanizmach ich jakości itp, wciaż czytam ogladam YT, chłonę wiedzę ale temat jest jak ocean a ja dopiero w kropli wody pływam Wybierasz powyższe kierując sie stosunkiem jakości do ceny czy wyglądem ? 0 Share this post Link to post Share on other sites
cordi7 9160 #6 Posted January 6, 2025 PRXa ciezko pobic - to swietny calosciowo pakiet w nadal relatywnie rozsadnych pieniadzach, OS tez fajna opcja. Zerknij jeszcze na Mido Multifort Big Date TV, ktory powinno dac sie wyrwac w badz ciut powyzej budzetu. Do wyboru masz gume (bardziej casualowo) bardz bransolete (bardziej elegancko). 0 Share this post Link to post Share on other sites
Petru23 19776 #7 Posted January 6, 2025 Godzinę temu, Dorian06 napisał(-a): Z wyżej wymienionych wybrałbym w takiej kolejności: 1. OSa 2. PRX 3. Citka jednak pod warunkiem, że takiego Lepiej bez tej lupy. Na amazon.pl poniżej tysiaka 0 Share this post Link to post Share on other sites
Autor1984 14733 #8 Posted January 6, 2025 18 godzin temu, xomnes napisał(-a): Chciałbym Was prosić o pomoc w wyborze zegarka, Mam kilka typów na oku ale nie mam zielonego pojęcia czy warto - chodzi mi o stosunek jakości do ceny Szukam... Zegarek na brasnolecie, okrągła koperta ( nie podobaja mi sie divery [te z bezelem i numerami na nim], automat 1. Tissot PRX Powermatic 80 2. Tissot La Loce 3. Seiko Presage SRBP77 4. Seiko SRPH87K1 - tu ręczny naciąg ale wygląd jest OK\ 5. Certina DS 1 Powermatic 6. Orient Star Contemporary 7. Citizen Tsuyosa Small second ale na bransolecie Może macie jakieś pomysły w podobnym wyglądzie do 4k Nie wiem czemu ale mam jakąś wewnętrzną blokadę przed zegarkiem na pasku ( każdy wydaje mi się że nadaje się do garniaka) \ Chodzę ubrany na luzie, do pracy casual ale bez koszuli raczej polo. Dodatkowo pytanie czy jak jest zegarek na pasku producent ma pod ten zegarek dedykowane bransolety ( bo jak inaczej trafic w odcień etc.) 2. Tissot La Loce 3. Seiko Presage SRBP77 4. Seiko SRPH87K1 - tu ręczny naciąg ale wygląd jest OK\ 5. Certina DS 1 Powermatic 6. Orient Star Contemporary Stosunek jakości do ceny. 1. Epos 3501 - cenowo wyżej niż założony budżet, ale z doświadczenia wiem, że z nich można dużo urwać i finalnie zbliżysz się do zakładanego budżetu. Ref. 3501.132.20.16.30 2. Certina DS-1 Powermatic 80 - świetnie zrobione zegarki, mam kwarca DS-2 Precidrive od wielu lat i nadal mnie cieszy jak dawniej. Ref, C029.207.11.051.00 3. Certina DS - 8 Small Second - jak wyżej. Ref. C033.428.11.031.00 4. Tissot Gentleman Powermatic 80 - Silicium. Nie miałem nigdy, ale gdybym teraz rozpoczynał przygodę z zegarkami zacząłbym w tym budżecie od tego: 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Share this post Link to post Share on other sites
Petru23 19776 #9 Posted January 6, 2025 Że tak powiem - okazja, bo 3,5k pln 40/10mm, 2824-2 https://brylant.net/zegarki-aerowatch/zegarek-60985-AA05-M Mam inną wersję z tej serii, szczerze polecam. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Dorian06 44353 #10 Posted January 6, 2025 2 godziny temu, xomnes napisał(-a): Dziękuję za odpowiedź Dorian06 Oglądałem przymierzałem ale nie pasuje mi ta lupka :/ Lupka to nie zło całego świata. 2 godziny temu, xomnes napisał(-a): Wybierasz powyższe kierując sie stosunkiem jakości do ceny czy wyglądem ? Przy każdym zakupie wygląd jest istotny. Nawet najistotniejszy. A co do jakości. OSa nie jest gorzej wykonana od PRX. Miałem PRX tylko bakterię na ręce i OSa jest lepiej zrobiona. Nie wiem jak jest PRX w automacie. OSa ma niestety blachowkrętem przykręcony wahnik. 2 godziny temu, Petru23 napisał(-a): Lepiej bez tej lupy. Na amazon.pl poniżej tysiaka Mi lupki nie przeszkadzają. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Share this post Link to post Share on other sites
xomnes 56 #11 Posted January 6, 2025 7 godzin temu, cordi7 napisał(-a): PRXa ciezko pobic - to swietny calosciowo pakiet w nadal relatywnie rozsadnych pieniadzach Naczytałem się w necie że to jednorazowy zegarek, bez możliwości naprawy tylko wymiany części w razie awarii. Poniżej link do Tiktoka - szczerze się zastanawiam po obejrzeniu. https://vm.tiktok.com/ZNeKNGnm6/ 0 Share this post Link to post Share on other sites
Petru23 19776 #12 Posted January 6, 2025 17 minut temu, xomnes napisał(-a): Naczytałem się w necie że to jednorazowy zegarek, bez możliwości naprawy tylko wymiany części w razie awarii. Poniżej link do Tiktoka - szczerze się zastanawiam po obejrzeniu. https://vm.tiktok.com/ZNeKNGnm6/ Prx jest oklepany, coś jak Tsuyosa Citizena. Ale... Mają genialny marketing. Jest wiele fajniejszych zegarków w stylu Genty (zintegrowana bransoleta) Link do wątku, przypadkowa jego strona 0 Share this post Link to post Share on other sites
cordi7 9160 #13 Posted January 6, 2025 1 godzinę temu, xomnes napisał(-a): Naczytałem się w necie że to jednorazowy zegarek, bez możliwości naprawy tylko wymiany części w razie awarii. Poniżej link do Tiktoka - szczerze się zastanawiam po obejrzeniu. https://vm.tiktok.com/ZNeKNGnm6/ Nie no, jak na TikToku mówią, że PRX jest jednorazowy to tak musi być. Szkoda, że ETA najwyraźniej nie wie. 4 Share this post Link to post Share on other sites
Jan 19719 #14 Posted January 7, 2025 Ten mit się wziął z tego jak dokonywany jest serwis w Tissot: rozbierają mechanizm na moduły i je wymieniają. Przykładowo masz problem z kołem balansu? Demontują je razem z mostem i wsadzają w calosci nowy moduł 1 📸@horo_logic_life Share this post Link to post Share on other sites
cordi7 9160 #15 Posted January 7, 2025 Ktos w watku Tudora pisal, ze robia to samo. Wymieniaja mechanizm, ktory jedzie do fabryki na naprawe i wraca do kogos innego. Nie wiem jak w PL ale tutaj kiedys w salonach z zegarkami mieli zegarmistrzow, teraz coraz czesciej nie maja - chyba dlatego taka polityka. Szybciej i latwiej, nie trzeba demontowac mechanizmu na czesci tylko wymienia sie caly podzespol. By wyprostowac raz jeszcze: Powermatic 80 jest serwisowalny, Swissmatic - nie. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Petru23 19776 #16 Posted January 7, 2025 (edited) 11 godzin temu, cordi7 napisał(-a): Ktos w watku Tudora pisal, ze robia to samo. Wymieniaja mechanizm, ktory jedzie do fabryki na naprawe i wraca do kogos innego. Nie wiem jak w PL ale tutaj kiedys w salonach z zegarkami mieli zegarmistrzow, teraz coraz czesciej nie maja - chyba dlatego taka polityka. Szybciej i latwiej, nie trzeba demontowac mechanizmu na czesci tylko wymienia sie caly podzespol. By wyprostowac raz jeszcze: Powermatic 80 jest serwisowalny, Swissmatic - nie. To nie to samo co w Tissot. Tam dokonywana jest naprawa polegająca na wymianie danego zespołu/modułu. Ale proces trwa. W przypadku Tudora wymieniają od razu cały mechanizm, zegarek od razu wraca do właściciela. Ale.. naprawiony werk (czyli po serwisowy) jest montowany w zegarkach... No właśnie? Nowych? Czy stanowią zaplecze właśnie dla podmianek serwisowych? To moim zdaniem jest bardzo ważne. Edited January 7, 2025 by Petru23 0 Share this post Link to post Share on other sites
xomnes 56 #17 Posted January 10, 2025 Dziękuję wszystkim biorącym udział w dyskusji, udało mi się kupić. 10 Share this post Link to post Share on other sites
cordi7 9160 #18 Posted January 10, 2025 Dobry wybor. Niech sie nosi 👍 0 Share this post Link to post Share on other sites
Funky_Koval 24793 #19 Posted January 10, 2025 4 godziny temu, xomnes napisał(-a): Dziękuję wszystkim biorącym udział w dyskusji, udało mi się kupić. gratulacje, niech się nosi z dumą. Bardzo ladny zegarek. Dyskusja o wymianie werków.... o ile nie jest to wysokie zegarmistrzostwo to wymiana modułów/całości mi nie przeszkadza. Ma mi działac i tyle. Jedyne co słabo znoszę to plastik w werku. 0 quartz bandit Share this post Link to post Share on other sites
Dorian06 44353 #20 Posted January 10, 2025 Gratuluję. Niech cieszy długi czas. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Share this post Link to post Share on other sites