Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Szymondeturel

Pytanie o przechowywanie zegarków kwarcowych

Recommended Posts

Mam pytanie techniczne. Jeśliby w grę nie wchodziło oszczędzanie baterii, to czy lepiej przechowywać zegarki kwarcowe nienoszone/rzadko noszone z dociśniętą koronką (ciągle działające), czy z wyciągniętą, żeby przedłużyć wygląd tarczy/wskazówek?? Chodzi mi o brak patynowania wskazówek/tarczy po latach, wykorzystanie  faktu, że obecne kwarce mam z wodoszczelnością przynajmniej 50m, do tego trzymam je w zamykanej szkatułce. Po prostu, czy to szybciej zniszczy mechanizm kwarcowy? A jeśliby mechanizm kwarcowy byłby serwisowany lub wymieniany, to czy to nie jest dobra droga do wydłużenia wyjściowego wyglądu danego zegarka? Kwestia oszczędzania baterii i ponownego ustawiania godziny w ogóle nie są dla mnie czynnikiem. 

Przecież to nie ma znaczenia dla tarczy i wskazówek, czy masz wyciągniętą koronkę i zatrzymany chód zegarka, czy też wciśniętą i zegarek pracuje. Żeby ochronić tarczę przed patynowaniem najlepiej trzymać ją z dala od działania promieni słonecznych.

Gdybym chciał długo przechowywać zegarek kwarcowy bez jego używania, to baterię wyciągnąłbym z niego całkowicie.

W niektórych mechanizmach nawet po wyciągnięciu koronki mechanizm dalej pracuje

15 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Przecież to nie ma znaczenia dla tarczy i wskazówek, czy masz wyciągniętą koronkę i zatrzymany chód zegarka, czy też wciśniętą i zegarek pracuje. Żeby ochronić tarczę przed patynowaniem najlepiej trzymać ją z dala od działania promieni słonecznych.

Gdybym chciał długo przechowywać zegarek kwarcowy bez jego używania, to baterię wyciągnąłbym z niego całkowicie.

Teoretycznie zegarek jest wtedy rozszczelniony czyli jakaś wilgoć może się dostać do środka.

Jeżeli to zegarki w wyświetlaczem to wyjęcie baterii niczego nie powinno powodować, ale w takim ze wskazówkami lepiej by nie leżał za długo nie używany.

Kiedyś tak traktowałem jeden zegarek i po wciśnięciu koronki miał wyraźny problem z dokładnością chodu.

Po jakimś czasie wrócił do normy.

Najlepiej niech sobie chodzą i proszą się o noszenie ;)

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/