Szymondeturel 501 #1 Posted January 8, 2025 Mam pytanie techniczne. Jeśliby w grę nie wchodziło oszczędzanie baterii, to czy lepiej przechowywać zegarki kwarcowe nienoszone/rzadko noszone z dociśniętą koronką (ciągle działające), czy z wyciągniętą, żeby przedłużyć wygląd tarczy/wskazówek?? Chodzi mi o brak patynowania wskazówek/tarczy po latach, wykorzystanie faktu, że obecne kwarce mam z wodoszczelnością przynajmniej 50m, do tego trzymam je w zamykanej szkatułce. Po prostu, czy to szybciej zniszczy mechanizm kwarcowy? A jeśliby mechanizm kwarcowy byłby serwisowany lub wymieniany, to czy to nie jest dobra droga do wydłużenia wyjściowego wyglądu danego zegarka? Kwestia oszczędzania baterii i ponownego ustawiania godziny w ogóle nie są dla mnie czynnikiem. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Perpetuum Mobile 72158 #2 Posted January 8, 2025 Przecież to nie ma znaczenia dla tarczy i wskazówek, czy masz wyciągniętą koronkę i zatrzymany chód zegarka, czy też wciśniętą i zegarek pracuje. Żeby ochronić tarczę przed patynowaniem najlepiej trzymać ją z dala od działania promieni słonecznych. Gdybym chciał długo przechowywać zegarek kwarcowy bez jego używania, to baterię wyciągnąłbym z niego całkowicie. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek82 119 #3 Posted January 9, 2025 W niektórych mechanizmach nawet po wyciągnięciu koronki mechanizm dalej pracuje 1 Share this post Link to post Share on other sites
Sol 7264 #4 Posted January 9, 2025 15 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a): Przecież to nie ma znaczenia dla tarczy i wskazówek, czy masz wyciągniętą koronkę i zatrzymany chód zegarka, czy też wciśniętą i zegarek pracuje. Żeby ochronić tarczę przed patynowaniem najlepiej trzymać ją z dala od działania promieni słonecznych. Gdybym chciał długo przechowywać zegarek kwarcowy bez jego używania, to baterię wyciągnąłbym z niego całkowicie. Teoretycznie zegarek jest wtedy rozszczelniony czyli jakaś wilgoć może się dostać do środka. Jeżeli to zegarki w wyświetlaczem to wyjęcie baterii niczego nie powinno powodować, ale w takim ze wskazówkami lepiej by nie leżał za długo nie używany. Kiedyś tak traktowałem jeden zegarek i po wciśnięciu koronki miał wyraźny problem z dokładnością chodu. Po jakimś czasie wrócił do normy. Najlepiej niech sobie chodzą i proszą się o noszenie 1 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Share this post Link to post Share on other sites
Szymondeturel 501 #5 Posted July 9, 2025 Ok dzięki za każdy punkt widzenia. 0 Share this post Link to post Share on other sites