Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
mpk

Ustawianie godziny i daty w automacie między godz. 21 a 3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Chciałem się upewnić czy dobrze rozumiem kwestię ustawiania godziny i daty w zegarku automatycznym. Wkrótce będę miał mój pierwszy zegarek automatyczny, w środku ma Miyota 9015. Spotkałem się zarówno z informacją, żeby nie ustawiać daty pomiędzy ok. 21 a 3 (co jest jak najbardziej logiczne), ale gdzieś widziałem też uwagi, żeby w tym przedziale czasowym nic nie kręcić - co już wydaje mi się mniej logiczne. Nie planuję rotomatu, a będzie rotacja sześciu zegarków na ręce (w tym pięciu kwarców), więc automat będzie na chodzie co kilka dni - przy jego rezerwie chodu nie ma szans, żeby się nie zatrzymał. Załóżmy, że zatrzymał się około północy. Kilka dni później o godzinie 7 rano decyduję się go założyć i co teraz? Wydaje mi się, że godzinę można ustawić pomimo tego, że wskazówki są w tej newralgicznej strefie, ważne jest tylko, żeby nie zmieniać daty zanim się nie przestawi godziny poza ten "zakazany" zakres. Dobrze myślę? Bo w przeciwnym wypadku musiałbym zegarek trochę nakręcić ręcznie i czekać kilka godzin aż sam przejdzie poza godzinę 3, dopiero potem ustawić godzinę i datę, co raczej byłoby na tyle niewygodne, że nie sądzę, żeby mechanizmy były w taki sposób zaprojektowane.

Edytowane przez mpk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 1/18/2025 at 9:46 PM, mpk said:

Kilka dni później o godzinie 7 rano decyduję się go założyć i co teraz? Wydaje mi się, że godzinę można ustawić pomimo tego, że wskazówki są w tej newralgicznej strefie, ważne jest tylko, żeby nie zmieniać daty zanim się nie przestawi godziny poza ten "zakazany" zakres.

Przesuń wskazówki na na przykład 6 rano, a następnie możesz śmiało kręcić datownikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki! Teraz już nie będę miał obaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.01.2025 o 21:46, mpk napisał(-a):

Chciałem się upewnić czy dobrze rozumiem kwestię ustawiania godziny i daty w zegarku automatycznym. Wkrótce będę miał mój pierwszy zegarek automatyczny, w środku ma Miyota 9015. Spotkałem się zarówno z informacją, żeby nie ustawiać daty pomiędzy ok. 21 a 3 (co jest jak najbardziej logiczne), ale gdzieś widziałem też uwagi, żeby w tym przedziale czasowym nic nie kręcić - co już wydaje mi się mniej logiczne. Nie planuję rotomatu, a będzie rotacja sześciu zegarków na ręce (w tym pięciu kwarców), więc automat będzie na chodzie co kilka dni - przy jego rezerwie chodu nie ma szans, żeby się nie zatrzymał. Załóżmy, że zatrzymał się około północy. Kilka dni później o godzinie 7 rano decyduję się go założyć i co teraz? Wydaje mi się, że godzinę można ustawić pomimo tego, że wskazówki są w tej newralgicznej strefie, ważne jest tylko, żeby nie zmieniać daty zanim się nie przestawi godziny poza ten "zakazany" zakres. Dobrze myślę? Bo w przeciwnym wypadku musiałbym zegarek trochę nakręcić ręcznie i czekać kilka godzin aż sam przejdzie poza godzinę 3, dopiero potem ustawić godzinę i datę, co raczej byłoby na tyle niewygodne, że nie sądzę, żeby mechanizmy były w taki sposób zaprojektowane.

Chodzi jedynie o ustawienie daty. Jesli recznie ustawiamy date podczas gdy mechanizm sam ja przestawia to moze dojsc do uszkodzenia mechanizmu. Godziny w ktorych nie nalezy przestawiac daty sa rozne dla roznych mechanizmow (niektore nie maja tego problemuw ogole). Godzine mozesz oczywiscie ustawic o kazdej porze. Gdy data sie przestawi podczas ustawiania godziny, to tez nic sie nie stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za potwierdzenie. Jeszcze nie miałem okazji "potrenować" manewru zmiany godziny/daty, zegarek dostanę dopiero w najbliższą niedzielę na urodziny (Nordic Marine Instruments Sovaern). Kolejny mechanik już też zamówiony (Trafford Crossroads Season 3), ale tam nie będzie tematu, bo to werk bez daty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi