Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
Funky_Koval

Przechowywanie automatów na boku

Recommended Posts

Pytanie do ekspertów. Czy automatycznym zegarkom (w miarę nowoczesnym, nie mówię tu o vintage) szkodzi długotrwałe przechowywanie na boku koperty (koronka do góry/dołu)? Nie chodzi mi o wpływ na dokładność tylko na smary i werk. Czy nienoszony zegarek trzymany na boku nie ulegnie uszkodzeniu bo np grawitacja?

quartz bandit

Ja tam myślę, że mechanika od czasu do czasu dobrze jest puścić w ruch i przy okazji można przełożyć na drugi, trzeci, czwarty* bok.

Z tym że używane na ogół do przechowywania szkatułki niejako z racji swej budowy determinują przechowywanie zegarków "na wznak" 🤗

*niepotrzebne skreślić 

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

masz rację, zgadzam się. Zastanawiam się tylko, czy pozycja przechowywania ma w nowoczesnych zegarkach znaczenie ze względu na w/w

quartz bandit

Myślę że nikt Ci jednoznacznie nie odpowie.. z drugiej strony, jak pomyślę, że Atlantic, którego mój dziadek nosił w latach siedemdziesiątych, dalej dobrze trzyma czas (oczywiście serwisowany), to chyba nie ma się co zastanawiać, tylko używać, a jak zegarek leży to raz na kilka tygodni nakręcić/ wsadzić do rotomatu.

Zacząłem się zastanawiać po obejrzeniu tego poradnika:

Ale myślę, że pan na filmie przesadza

quartz bandit

W dniu 23.01.2025 o 13:44, Funky_Koval napisał(-a):

Pytanie do ekspertów. Czy automatycznym zegarkom (w miarę nowoczesnym, nie mówię tu o vintage) szkodzi długotrwałe przechowywanie na boku koperty (koronka do góry/dołu)? Nie chodzi mi o wpływ na dokładność tylko na smary i werk. Czy nienoszony zegarek trzymany na boku nie ulegnie uszkodzeniu bo np grawitacja?

Tak, dlatego majac zegarek na rece, nie powinno sie jej trzymac tak, zeby zegarek byl na boku, bo sie zepsuje

😜

W dniu 23.01.2025 o 21:35, Funky_Koval napisał(-a):

Zacząłem się zastanawiać po obejrzeniu tego poradnika:

Ale myślę, że pan na filmie przesadza

Mysle, ze jakosc informacji, ktore mozemy znalezc na polskojezycznym youtube jest bardzo niska.
Zakladajac, ze autor filmiku ma racje, to zapewne nadmierne zuzycie  w wyniku "grawitacji, ktora dziala w dol i mocniej ociera na boki" nastapiloby po wielu, wielu latach. Takie urban story jak nie nakreca sie automatycznego zegarka, bo sie zuzyje i zepsuje 😅

Edited by SzefSzefow

Wieżowe zegarki są zawsze "na boku" 🙂