Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Yahagi

Berlińce

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem zdjęcie takiej kolekcji i sam nie wiem, czy wniesie ona coś nowego w wasze rozważania...
Vl.thumb.jpeg.7a2762e2256aaaa8af6e0a43c68c451c.jpeg

VB.thumb.jpeg.d7c8a92a521c495ec80b8a6b8acc4021.jpeg

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:))
Hehe... aleś ją 'przydusił' 
:)
Powyżej pewnego progu  - to głupoty generuje.

0001.thumb.jpg.816a6f99c5093709677c5d2ccbe5c6c7.jpg

Cóż... chyba jednak nie wiele to wniesie... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem tylko nadzieję, e nie zaczniecie rzucać się tymi szklanymi tarczami. ;)

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To są delikatne tarcze... szybko się tłuką... 

Wrócę do tego:

549186825_unnamed(8).jpg.ecf2c65c761ecf30df82c2b7e25b0fb2.jpg.025e8551113b0c6e4dd6457dc4dd3bf2.jpg

... 

chodzi o ten element:
stopa.jpg.20138706f5e448a3780eed02419ef72d.jpg

On jest 'inny'... zarówno inny od Wiedeńców jak i Berlińców. Jednak bliżej mu chyba do Berlińców niż Wiedeńców. 

W przyjętych za Berlińce bywały np. takie:

001.jpg.97a6c4fb7179080268268fdd46667021.jpg

... i tych jest dość sporo. (w przyjętych za GB - też takie bywały)

Na niekorzyść- przywołany przypadek jest jedyny. Mocowanie mechanizmu nietypowe, wskazówki dyskusyjne. 

Na korzyść - sam mechanizm można próbować naciągnąć na 'Berlińca'. Wiedeńca - nie przypomina. Tarcza - dla mnie by przeszła. Stopka - cóż... na siłę też. Warto zauważyć że ramię wychwytu do 'punktu skrętnego' - zaokrąglone. 

U mnie NN w folderze Berlińce...więc wcale nie uważam że to rozegrane i nie upieram się. 

W temacie:

>> Zresztą takie pierścienie (w książkach nazywane "machined bezel") stosowano często w zegarach wiedeńskich.

Cóż... to chyba nie tak... Takie pierścienie jak w Berlińcach - czasem zdarzały się u GB. W Wiedeńcach - nie kojarzę. Podejrzewam, że autor tego określenia raczej miał na myśli takie:

1036442103_K2445_PN3919_2.thumb.jpg.c611df77144a78e2d070cc54a50b1b35.jpg

Poproszę o wyprowadzenie z błędu i podanie wiedeńskiego przykładowego-przykładu. Dla mnie 'berliński pierścień' jest obecnie mocnym wskazaniem. 

Edytowane przez Yahagi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autor miał na myśli dokładnie to co napisał  😉 Polecam książki Kochavera, Ortenburgera czy Kaltenbocka. Nie bardzo mogę zamieszczać zdjęcia z tych publikacji ale zapewniam, że zegary wiedeńskie miały pierścienie w podobny sposób wykonane co w berlińcach. Książki te rozróżniają i nazywają te właśnie pierścienie jako "engine-turned bezel" co by znaczyło wykonywanie na obrabiarkach a nie jako odlewy.

Odlewane były te co kol. zamieścił powyżej tzw "pie crust bezel"

Większość wczesnych zegarów z Wiednia czyli Laterndluhr'y czy Dachluhr'y miały pierścienie typu "engine turned" podobnie jak berlińce (trochę może inne wzory itp ale technologia wytwarzania podobna). Przypuszczalnie do połowy XIXw była to powszechna metoda. Dopiero późniejsze biedermeiery częściej miały  odlewane pierścienie takie jak ten powyżej typu "pie crust".

Wiele tych pierścieni wykonywanych maszynowo było złoconych. Złocone pierścienie były np w berlińcach. Czy we wszystkich to nie wiem ale z pewnością nie były to wyjątkowe przypadki.

Kilka zdjęć zegarów wiedeńskich z tego rodzaju pierścieniem:

Przechwytywanie.JPG

1.JPG

4.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wychodzi, że rzeczywiście takie były, co niniejszym przyznaję :)
Nie pomyślałem, żeby w wiedeńcach cofnąć się aż tak daleko. 
Być może rzeczywiście wzorki były nieco odmienne.... ale to nie jest kluczowe. Rzeczywiście takie bywały.

Niemniej ten typ pierścienia nadal wg mnie pozostaje mocnym wskazaniem na pochodzenie od-Berlińskie... no i teraz 'oraz być może od-Wiedeńskie'.
Tu jeszcze stolarka dochodzi, która wydaje się być już zupełnie odmienna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś, dosłownie na chwilę na ogłoszeniach chyba w N taki się pojawił... Tylko 1 photo niestety. 
Nie wiem co to... wstawiam, może coś się skojarzy....

1e7ea1c2-8999-44ae-9d82-08300a59b845.thumb.jpg.b9785b4c58ac8881fab1b41c45465dc4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stolarka i wzory skrzyń są oczywiście odmienne i to pomaga identyfikować zegary "berlińskie" Mam jeszcze dodatkowy element weryfikujący "fajkowe" tarcze. Wystarczy zerknąć na rewers tarczy. Stare mleczne szkło nie jest jednorodne, często pofalowane. O ile się orientuję obecnie dostępne mleczne szkło w USA czy DE jest gładkie co pozwala na wstępną weryfikację. Zetem poza wadliwymi czcionkami, źle podzielonym sekundnikiem mamy jeszcze weryfikację rewersu tarczy szklanej.

Pierścienie wykonywane maszynowo w berlińcach sa dużo bardziej filigranowe i węższe od tych wiedeńskich. Ja raczej miałem na myśli technologię wykonywania nie podobieństwo wyglądu bo one jednak się różnią. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi