Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kal800

Obsługa zegarka manualnego - nakręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka, 

Kupiłem żonie zegarek mechaniczny, manualny i mam pewną zagwozdkę. Sam mam kilka zegarków mechanicznych, ale wszystkie automatyczne, których nigdy nie nakręcałem. Zegarek jest fabrycznie nowy, oparty na werku Sellita SW210. Mechanizm ma rezerwę chodu 42 godziny według specyfikacji, natomiast w praktyce chodzi około 12 godzin. Podejrzewam, że nie jest do końca nakręcany i tu prosiłbym o wskazówki jak należy tę niby prostą czynność poprawnie wykonać. Wiem, że kręci się zgodnie z kierunkiem wskazówki, więc "od siebie", natomiast wiem też, że tego typu zegarek można uszkodzić w wyniku jego przekręcenia, czego chciałbym uniknąć. Czy jest jakiś wyraźny punkt, który wskazuje, że zegarek jest już nakręcony "do pełna"? Przepraszam za totalnie banalne pytanie, ale jak wspominałem - w życiu nie miałem do czynienia z tego typu mechanizmem. 

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koronka po pełnym nakręceniu stawia duży opór i lekko "odbija" czyli cofa się w przeciwnym kierunku niż nakręcasz.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno 23 pełne obroty koronki są potrzebne do pełnego nakręcenia. Gdzieś zapodziałem Archimede z takim mechanizmem, wydaje mi się że trochę więcej, opór z odbiciem jest wyraźny i nie jest łatwo coś uszkodzić.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krecisz delikatnie do oporu. Nic nie powinieneś urwać. 

Tylko słowo klucz. Delikatnie. 

Jak wyżej napisali, a trakcie nakręcenia koronka będzie odbijać. Ja sam jej nie puszczam. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kręć do oporu bez obaw. Z tą delikatnością, o której piszą Koledzy, też nie przesadzaj. Nie chodzi o to żeby nakręcać jakoś mega delikatnie, tylko żeby tego nie robić mega ostro. Po pierwszym pełnym nakręceniu już będziesz wszystko wiedzieć.

Sellita SW210 nakręca się stosunkowo lekko, mam Laco z takim mechanizmem.

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Mirosuaw napisał(-a):

Kręć do oporu bez obaw. Z tą delikatnością, o której piszą Koledzy, też nie przesadzaj. 

Dokładnie tak. Ciężko jest uszkodzić mechanizm kręcąc za mocno. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi