Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kumite

Mechanizm NN

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam! Z góry przyznaję, że nie mam tego mechanizmu. Nabyłem go lat temu z 10 na jakimś bazarku. Sprzedałem, ale nadal mnie korci co to mogło być.  Na długie wahadło, chodził u mnie, Płyty wysokie ok 12cm, grubsze. Reszta na fotach. Palety rubiny regulowane. Czy ten chodzik mógł mieć pochodzenie niemieckie w ramach berlińczyków ? Kompletnie nie wiem. Zaznaczam mechanizm bardzo solidny. Poddaję pod rozważanie. Pozdrawiam. Piotr

Rubin1.jpg

Rubin2.jpg

Rubin3.jpg

Rubin4.jpg

Rubin5.jpg

Edytowane przez kumite
literówki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie na 100% miałeś Horna z Glashutte

299306117_2124268884421648_8272372926556649858_n.jpg

307249566_995557365168681_5648440313520603532_n.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dobrze wiedzieć , co miałem. Za późno wkroczyłem na forum.  Oznaczeń mechanizm nie miał. Czy wiadomo w jakich skrzyniach był używany? . Dzięki serdeczne. P

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dokopałem się innych fotek z tarczą. Tak nabyłem. Wahadło to już składanie jak i skrzynia. Szkoda, brak wiedzy pozbawia ciekawych fantów, albo inne nagłe potrzeby. Dzięki stronie wiadomo w jakich skrzyniach siedziały te mechanizmy i były wysokiej jakości.  Nie pamiętam, czy była to 20, czy 18, ale bliżej 20, ciasno było w skrzyni na tarczę. Na stronie są sygnowane,a czemu ten egzemplarz nie posiada sygnatur nie wiem. Przykład na to,że parametry i kształt mechanizmu, rozwiązanie techniczne podpowiadają najwięcej. Z drugiej strony sprzedawca też mniej wiedział inaczej byłoby zapewne trudniej kupić. Nie wspomnę ile błędów popełniłem z zegarami przed wejściem na forum. Ehh. Pozdrawiam.P

Chodzik1.jpg

Chodzik2.jpg

Chodzik3.jpg

Edytowane przez kumite
dodatek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Gość
      Przez Gość
      Pozytywka na budzenie
    • Przez Taraj
      Witajcie
      Założyłem nowy temat.
      O chodzikach jest sporo ale nie wiem gdzie mógłbym się z tym zegarem podpiąć. Jakby co to proszę Piotrze o przeniesienie go w inne miejsce.

Ad rem. Mam niesygnowany chodzik tylko z numerami. Chciałem się coś dowiedzieć kto mógłby być
      producentem. Zegar w przyszedł ostatnio z UK, nr mechanizmu 44 xxx. Mechanizm wygląda jakby ktoś go
      wsadził w całości do oleju licząc , że zacznie działać. Stan opłakany , zaschnięty olej czy też jakieś smarowidło,
      wykwity korozji na mosiądzu. Soczewka wahadła pogięta. Skrzynia wymaga troski, ubytki,  spojenia gdzieniegdzie puściły.
      Niekompletna broda i górka.

Mechanizm ma trochę Endlerowych elementów

-Sanki
      -widełki nastawne / kształt
      -wymiary płyty
      -Ograniczniki wychyłu wahadła umiejscowione w tym samym miejscu co inne Endlery.
      -Oś minutowa podobna / kształt.

ponadto :
      Wszystkie  elementy mechanizmu numerowane i zgodne z ostatnią cyfrą na płycie.

Co do skrzyni to nie ma żadnych pieczątek czy innych oznaczeń.
      Sanki były mocowane tylko raz (brak innych otworów).

Mechanizm  udało mi się doczyścić, przeszlifować palety i uruchomić,  jak na razie działa.

Stan zabrudzenia

Zegar na stanowisku roboczym

• Przez pajabrava
      Witam Koleżenstwo szanowne.
      Choc poprzedni temat,mimo prawie 400 odsłon nie dał odpowiedzi, jaki to kominkowiec stoi na półce w mej chatynce?, to moze z tym tematem pomozecie.
      kupiłem , go w zasadzie dla wahadła,ale po rozebraniu delikwenta ukazał się dziwacznie prosty,bardzo głośny ale działajacy chodzik,bez znaków producenta. Prosze powiedzcie,kto mógł go stworzyć??
      Marek Jacek

• Przez kumite
      Witam!

Przyjrzałem się mechanizmowy, który kiedyś zakupiłem. Nie wiem do jakiej skrzyni można go przypisać i czy można stwierdzić,że jest z produkcji naszych południowych sąsiadów. Liczyłem długość wahadła, wychodzi ca 41cm, jak do miniaturki. Tarcza 16,ale i mniejsza mogłaby tutaj być zastosowana. Napęd chodzika sprężynowy z rozkładanym bębnem. Część bębna ze sprężyną przykręcona jest do płyty, a wałek z mechanizmem do nakręcania i kołem wieńcowym, to druga niezależna część. W tej części także jest blokada napędu. Rozmiar płyty to 6x9x1,4.
      Jest również pokazany autograf ,zapewne zegarmistrza naprawiającego ten mechanizm z 1902r. Wygląda na czeskiego fachowca. 

Może koledzy spotkali się z takim mechanizmem i wiedzą do jakiej skrzyni można go przypisać. Rezerwy chodu nie znam. Mechanizm sprawny, kotwica bez możliwości regulacji i nietypowym wyglądzie jak na wiedeńczyka. Mocowanie mechanizmu przygotowane do sań drewnianych. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ? 

Pozdrawiam
      piotr

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.