Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rk7000

Zegary \ zegarki morskie

Rekomendowane odpowiedzi

Trudno napisać coś o czym nie napisał już Enkil ale chyba tego subtematu nie było :) 

Na początek zegarki  dość  trudne do precyzyjnego określenia choć występują pod wieloma nazwami. 

53303

Chronometr morski,  chronometr  pomocniczy , deck watch, marine chronometr, палубные часы – wszystkie te nazwy są prawidłowe ale tylko  do pewnego stopna. 

Pomocniczy zegar morski to chyba właściwy opis tego do czego ten zegarek służył  w  radzieckiej flocie

Wg Watch Wiki  (https://watch-wiki.org/index.php?title=Poljot_53303)  mechanizm 53303 jest prawdopodobnie  licencjonowaną kopią kalibru 4   Ulysse Nardin. Oczywiście można znaleźć wiele takich informacji w sieci jednak  dowodów na zakup licencji  przez ZSRR nigdzie nie znaleziono (  nie oznacza to, że takiej licencji nie było)  , co z kolei powoduje, że wiele osób uważa, że  mechanzim UN skopiowano nielegalnie ale na to też żadnych dowodów nie ma więc każdy sam sobie musi ocenić jaka wersja historii  jest bliższa prawdy :) 

Informacje ogólne:

Średnica  64 mm, średnica mechanizmu  53 mm,  wysokość mechanizmu 12 mm, koperta chromowana dwa tylne dekle, dokładność chodu +\- 6  sekund na dobę. Drewniana skrzyneczka ochronna.

Były 4 rodzaje tych zegarków :

A. Oznaczenie na tarczy 1GЧЗ  (1GCzZ)  24 kamienie (coś mi się kojarzy, że miał cyfry rzymskie na tarczy ale pewności nie mam) początek produkcji nieznany.  (Edycja - znalazłem w necie zdjęcie mechanizmu wyprodukowanego w 2-40 ) Tego niestety nie mam choć poszukuję już długo.

B. Oznaczenie na tarczy 1МЧЗ (1MCzZ)  24 kamienie,  cyfry arabskie, nastaw wskazówek za pomocą  przycisku obok koronki.  Początek produkcji nieznany. Ja mam zegarek pochodzący z trzeciego kwartału  1954 roku.

C. Oznaczenie na tarczy 1МЧЗ  (1MCzZ)  22 kamienie, cyfry arabskie, nastaw wskazówek za pomocą przycisku. Początek produkcji to 1956 r. Mój to 2-57

Edycja - ten można jeszcze podzielić na dwa rodzaje: z lumą na indeksach i wskazówkach  i bez lumy.

D. Oznaczenie ПОЛEТ (POLJOT)  22 kamienie, cyfry arbskie , nastaw wskazówek poprzez odciągnięcie koronki.  Początek produkcji to 1977r. Mój to 2-78

Chronometry morskie ( o tych napiszę jak mi czas pozwoli ) oraz pomocnicze zegarki morskie służyły w czasach przed GPS do nawigacji na morzu. Przed wypłynieciem w morze należało zsynchronizować chronometr morski z czasem lokalnym w porcie (którego długość i szerokość  geograficzna była znana). Konstrukcja tego typu zegarka musiała spełniać następujące kryteria: wysokiej jakości mechanizm, wysokiej jakości wychwyt, kompensacja regulatora oraz duża, czytelna tarcza. 

Mechanizm kalibru 53303 charakteryzuje się znakomitą jakością, jest spadkobiercą rodziny chronometrów pokładowych marki Ulysse Nardin, ale jego konstrukcja została przeprojektowana, aby połączenie centralnej wskazówki sekundowej było bardziej optymalne. Wykonanie zgodnie z najlepszymi tradycjami  sztuki zegarmistrzowskiej.  Piękne pasy genewskie, gruba warstwa złota na mostkach i płytach, części stalowe polerowane na wysoki połysk, koło balansu z kompensacją temperatury. Jeśli zadajesz sobie pytanie, jaki jest najlepszy mechanizm wyprodukowany przez radziecki przemysł zegarmistrzowski, to jest to właśnie 53303.

DSC_0875p.thumb.jpg.3d15b30f266059bed466ccfb09be3ab7.jpg

DSC_0897p.thumb.jpg.b5bd16bc1dd3ebe495b7091e1f334add.jpg

DSC_0902p.thumb.jpg.195f4bc85018df9acff4879cbbfdf8e8.jpg

DSC_0906p.thumb.jpg.d5cfe569a2987d1450eb8175edb6bf6c.jpg

DSC_0869p.thumb.jpg.4d0cc78fb36e0e93a0ad7a45bc82c5ef.jpg

DSC_0869pp.thumb.jpg.b8ee1f9a8a94016e8447c2c2cc4939fd.jpg

DSC_0886p.thumb.jpg.e6d4e1994dbc7b8cca1dd4903181745b.jpg

DSC_0895p.thumb.jpg.f8c85cf26be4529d4707dba283f80bea.jpg

DSC_0911p.thumb.jpg.bba18d8e1cf49edb3900d1f83b9cbe54.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za świetne podsumowanie! Temat faktycznie jeszcze się nie pojawił, a zegarki pokładowe i pomocnicze to fascynująca kategoria – niby nie pełnoprawne chronometry morskie, ale jednak kluczowe w nawigacji.

Co do licencji na mechanizm 53303, sprawa jest rzeczywiście niejednoznaczna. W radzieckim zegarmistrzostwie podobne "inspiracje" były na porządku dziennym, a brak dowodów na zakup licencji może oznaczać zarówno jej brak, jak i po prostu brak zachowanej dokumentacji. W każdym razie jakość wykonania tych mechanizmów to już poziom światowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, gdzie ubyło dwóch kamieni. Ale do czego był ten wihajster co to zniknął w późniejszej wersji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ciąg dalszy :) 

Chronometr morski 6 MX

W 1949, na zlecenie Ministerstwa Obrony opracowano i wprowadzono do produkcji nowy, precyzyjny chronometr morski „6 MX” który bardzo szybko przyniósł sławę radzieckiemu przemysłowi zegarmistrzowskiemu.

Zegar znajduje się w 2 drewnianych skrzynkach ( najczęściej mahoń lub buk) po otworzeniu pierwszej znajdujemy drugą (coś jak matrioszka :) ) w tej drugiej znajdujemy zegar osadzony na łożu Kardana. Wygląda to naprawdę imponująco :) 

Początkowo nosiły nazwę 1MCzZ,  od 1968\69 Poljot. Od 2016r produkowany jest pod nazwą handlową 6 MX

Co ciekawe - wg informacji z 2016 roku  - zegar montowany jest ręcznie a w montażu biorą udział tylko dwie osoby. Około 50 osób zajmuje się wytwarzaniem komponentów do chronometru. 6 MX jest wytwarzany w 100% ręcznie. Cały cykl produkcyjny jednego chronometru to 60 dni.

W 1977 roku chronometry morskie i zegary pokładowe z Pierwszej Moskiewskiej Fabryki Zegarków „odbyły podróż” na Biegun Północny na atomowym lodołamaczu „Arktika” i zdały egzamin celująco. 

Mój Chronometr morski pochodzi z 24.01.1964r

W komplecie są obie drewniane skrzynki oraz jakże cenny Atestat. Mając ten atestat w rękach chciałem ustalić na jakiej jednostce pływał mój chronometr. Niestety – wszystko co zawiera to dane dotyczące pomiarów dokładności oraz potwierdzenia dokonywanych co 5 lat przeglądów. Pomyślałem, że jedyna szansa to odręczne zapiski ale mi to nic nie mówiło więc zwróciłem się z prośbą o pomoc do   @gregch - dzięki  Grzegorz :) 

Okazuje się, że mój 6MX prawdopodobnie nigdy nie pływał.

Nr zapisany odręcznie  na górze certyfikatu  32157 to nr jednostki wojskowej i był to 181-szy Pułk Rakietowy Sił Zbrojnych ZSRR „Delfin”

Wojska rakietowo potrzebują dokładnych urządzeń do precyzyjnego pomiaru czasu do obliczeń astronomicznych i geodezyjnych.

DSC_1442p.thumb.jpg.17a0b06581defef02638e01f15d9a6fb.jpg

DSC_1450p.thumb.jpg.f6d566f27bbdb020d39fa98d05500e0f.jpg

DSC_1451p.thumb.jpg.cdc7d27365f3dd854a3ce42e50742696.jpg

DSC_1459p.thumb.jpg.5a40c67de7cc68fcb2290acbed288355.jpg

DSC_1454p.thumb.jpg.ceeab6f0fa133f4f793a0e992ded59ae.jpg

DSC_1455p.thumb.jpg.c2c2b58b1704925f7b6f20fc574cfc3c.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi