Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
ikceduh

Jaki to linkowiec?

Recommended Posts

Witam, jestem tu nowy i jak coś źle napiszę to proszę o zrozumienie.

Kilka lat posiadam linkowca którego nabyłem od małżeństwa 80 paro latków, niestety poza niskim nr 5550 nie mam możliwości stwierdzenia jaki to jest producent? Żeby było jeszcze trudniej to skrzynka została dorobiona w latach 50tych rzekomo na wzór starej ale tu pojawia się problem bowiem dziadkowie mieli dwa zegary starszy i nowszy i jedno twierdzi ,że dorobili na wzór oryginału a drugie ,że na wzór nowszego -ja wymiękam- Bardzo proszę o naprowadzenie na producenta jak i rok budowy a drugie to czy ta skrzynka to ta w miarę właściwa ? Ewentualnie jaka ma być?

20250222_130904.jpg

20250222_130914.jpg

20250222_130923.jpg

20250222_131032.jpg

20250222_131042.jpg

20250222_131046.jpg

20250222_131152.jpg

20250222_131159.jpg

20250222_131208.jpg

20250222_131214.jpg

20250222_131225.jpg

20250222_131231.jpg

Skrzynia nie jest odpowiednia, ale wygląda na to, ze ma już wiele lat i wykonano ją do tego mechanizmu. Nie widzę sensu wymieniania jej.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Godzinę temu, ikceduh napisał(-a):

Dziękuje za info o producencie a rok produkcji?

Sam zostań odkrywcą, nie musisz daleko ani długo szukać. :) 

Na tym Forum, właściwie to wszystko znajdziesz i dowiesz się.

Ta skrzynka, podobna jest do skrzyń z początku XX wieku. Zaś mechanizm ma niski numer - więc duuużo starszy, to XIX wiek. No i tej firmy, to krótko mówiąc - skrzynia była inna i przepiękna. 

Dzięki za podpowiedzi, o ile się nie mylę to mój jest z pierwszego roku produkcji? Teraz mam stresa skąd dorwać oryginalną skrzynkę? Ta trochę szpeci delikatnie mówiąc... 

Ja bym zaryzykował raczej przełom 1882/1883. 
Ale to na zasadzie 'szacowania'... doq na to nie ma. 

Zegar z nr 12 9xx ma tabliczke z 1884 roku.

Tak może być ,jednak i tak się cieszę ,że trafił mi się w pewnym sensie unikat. Może trafię gdzieś skrzynkę i wtedy będzie pełnia szczęścia.

Trochę pomogę - zegar z numerem 5309  ( a więc bardzo bliski ) 

Skrzynia jest taka . Więc , może być inna , ale napewno bardzo ładna

IMG_8813 (Copy).JPG

Edited by PM1122

45 minut temu, ikceduh napisał(-a):

Tak może być ,jednak i tak się cieszę ,że trafił mi się w pewnym sensie unikat. Może trafię gdzieś skrzynkę i wtedy będzie pełnia szczęścia.

A moim zdaniem wyprodukujesz kundla, to jest, przepraszam, "zegara wielorasowego". Ta obecna skrzynia wyraźnie została zrobiona do tego mechanizmu, nie widać w niej śladów po zamontowaniu jakiegoś wcześniejszego. Możliwe, ze mechanizm jest w niej dłużej, niż w tej pierwotnej, Kupisz jakaś starą używaną, z dziurami po innym wieszaku, porobisz nowe - błee. Jeżeli już, to zamów nową w eklektycznym stylu. Jest kilku krajowych producentów. Ale czy to ma sens? Oczywiście to moje prywatne zdanie, nie lubię pseudorekonstrukcji.

Z tych np 1 i 19.
https://www.skrzynie-zegarowe.pl/folder-1/

100% masz rację - na pewno nie kupiłbym skrzynki z innym mocowaniem sanek jestem przeciwnikiem składanek - ta moja jak opowiadali poprzedni właściciele jedno mówiło , że na wzór 100% oryginału a drugie mówiło , że na wzór drugiego co mieli... Jak na razie zostawiam tak jak jest  może kiedyś trafię na ładniejszą ale wątpię