Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Dominoo

Citizen Promaster czy diver Ratio?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, jako starzy wyjadacze co byście wybrali? jako taki letniak wakacyjny, na kwarcu, pierwszy nurek w kolekcji. Ratio kusi ceną (połowa ceny Promastera). Ale czy parę lat to jeszcze będzie na świecie? czyli magia marki i marketingu…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Będzie, bo robią dobre zegarki. Można śmiało brać i się nie zastanawiać. A jak się znudzi, to zawsze można kupić Citka, albo już teraz za pozostałą kwotę dołożyć coś do pary :)

Mój głos na Ratio.

Edytowane przez Wisnia_Daniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem jednego i drugiego, choć tych modeli trochę jest, i moj głos na Citka. Ratio rzeczywistości robi niezgorsze zegarki i najtansze parametrami nawet lepsze niż np. sławetne majty, ale teraz wybralbym Citka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych dwóch to Citizen. Eco-drive to fajna rzecz.

A poza tym wyborem, to jako divera w kwarcu próbowałbym dorwać Diver-One (najchętniej titanium) od Scurfa Watches. Bardzo fajne zegarki.

https://www.scurfawatches.com/categories/watches/diver-one-titanium/

Albo brałbym Phoibos Eagle Ray GMT w wybranym kolorze (z tego co jeszcze zostało). Tu jest pełen wypas. Szkło szafirowe z powłoką antyrefleksyjną, GMT, koperta w stylu compressor, masa lumy, szwajcarski mechanizm kwarcowy Ronda, teleskopy quick-release, WR300.

https://phoiboswatcheurope.com/categories/eagle-ray.html

obraz.thumb.png.2dcccbdcb8fb93afbc3002b1ea8620e1.png

obraz.thumb.png.1c92a0905c414afae0a6e714e426c363.png

obraz.thumb.png.cdb9416d49063070f56a8580ecae1656.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak stać Cię na Citizena, to kup go. Jeśli jednak kwota za Citka jest dla Ciebie problematyczna, to śmiało możesz brać Ratio. Nie będziesz zawiedziony. To naprawdę dobre zegarki za świetne pieniądze.

A i warto dopytać, czy masz świadomość, że taki Promaster to spory zegarek. Ładny, ale nie dla każdego niestety. Na większe nadgarstki ;)

W tej cenie, czyli do ok 1000zl jest kilka ciekawych i kwarcy i automatów do topienia ;)

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Promaster w kwarcu ma co prawda 44 mm średnicy, ale ma też bardzo fajnie rozwiązaną kopertę ze specjalnym wcięciem pod pasek i dzięki temu L2L jest niewielkie a zegarek nosi się bardzo dobrze również na mniejszych nadgarstkach. Tu akurat rozmiaru nie trzeba się zbytnio obawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Będzie, bo robią dobre zegarki. Można śmiało brać i się nie zastanawiać. A jak się znudzi, to zawsze można kupić Citka, albo już teraz za pozostałą kwotę dołożyć coś do pary
Mój głos na Ratio.

hej, dzięki, tak myślałem

Sent from my iPhone using Tapatalk
Miałem jednego i drugiego, choć tych modeli trochę jest, i moj głos na Citka. Ratio rzeczywistości robi niezgorsze zegarki i najtansze parametrami nawet lepsze niż np. sławetne majty, ale teraz wybralbym Citka. 

no właśnie - ten szafir podobno się nie rysuje? a ale teraz czemu byś wybrał Citka, tak z ciekawości

Z tych dwóch to Citizen. Eco-drive to fajna rzecz.

A poza tym wyborem, to jako divera w kwarcu próbowałbym dorwać Diver-One (najchętniej titanium) od Scurfa Watches. Bardzo fajne zegarki.

https://www.scurfawatches.com/categories/watches/diver-one-titanium/

Albo brałbym Phoibos Eagle Ray GMT w wybranym kolorze (z tego co jeszcze zostało). Tu jest pełen wypas. Szkło szafirowe z powłoką antyrefleksyjną, GMT, koperta w stylu compressor, masa lumy, szwajcarski mechanizm kwarcowy Ronda, teleskopy quick-release, WR300.

https://phoiboswatcheurope.com/categories/eagle-ray.html
obraz.thumb.png.2dcccbdcb8fb93afbc3002b1ea8620e1.png

obraz.thumb.png.1c92a0905c414afae0a6e714e426c363.png

obraz.thumb.png.cdb9416d49063070f56a8580ecae1656.png

super, dzięki za suggestive

Jak stać Cię na Citizena, to kup go. Jeśli jednak kwota za Citka jest dla Ciebie problematyczna, to śmiało możesz brać Ratio. Nie będziesz zawiedziony. To naprawdę dobre zegarki za świetne pieniądze.

A i warto dopytać, czy masz świadomość, że taki Promaster to spory zegarek. Ładny, ale nie dla każdego niestety. Na większe nadgarstki
W tej cenie, czyli do ok 1000zl jest kilka ciekawych i kwarcy i automatów do topienia

tak, raczej mam chudą łapę, ale właśnie mam na ręce g-shocka tak z 45 cm

Promaster w kwarcu ma co prawda 44 mm średnicy, ale ma też bardzo fajnie rozwiązaną kopertę ze specjalnym wcięciem pod pasek i dzięki temu L2L jest niewielkie a zegarek nosi się bardzo dobrze również na mniejszych nadgarstkach. Tu akurat rozmiaru nie trzeba się zbytnio obawiać.

Ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Dominoo napisał(-a):

no właśnie - ten szafir podobno się nie rysuje? a ale teraz czemu byś wybrał Citka, tak z ciekawości

Szafir to na pewno plus w Ratio, przynajmniej dla mnie, choć w tych tańszych Citkach niestety mineralne szkiełko występuje. Głos na Obywatela, bo przerobiłem już sporo tego różnego klamoctwa zegarkowego i stawiam na sprawdzoną klasykę, niezależnie czy w postaci Eco-Driva czy automatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chciałem dać wszystkim kciuki w podziękowaniu za odp., ale nie widzę w aplikacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Dominoo napisał(-a):

chciałem dać wszystkim kciuki w podziękowaniu za odp., ale nie widzę w aplikacji emoji28.png

Musisz mieć napisane ileś tam postów żeby móc lajkować :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam, że ratio są również 40mm co w przypadku diverów zbyt oczywiste nie jest. Na mniejszy nadgarstek prędzej Ratio dobierzesz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dodam, że ratio są również 40mm co w przypadku diverów zbyt oczywiste nie jest. Na mniejszy nadgarstek prędzej Ratio dobierzesz

Tak, dzięki, ale w sumie nie boję się większych Nadgarstek 18,5 cm więc taki średni chyba. Dzięki kanałowi kolegi@Ragnar przymierzyłem kilka citków - klasyczne majtasy i BN 0151, wyczesany tytanowy BN0227 oraz jeszcze bardziej wyczesaną „orkę” - ona ma 46 cm w stali, jest wielka i ciężka, ale mimo to najbardziej mi się podobała aczkolwiek jakbym miał mieć jednego, to bym wybrał klasycznego BN 0151 - on ma 44 i wielkość spoko. teraz coś zamówię z Ratio, żeby na żywo pomacać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi