Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
StaryWilk

Kilka pojedynków 1:1 - który lepszy z pary

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć dawno nie zakładałem tu tematu, prośba o wyrażenie opinii, który lepszy w poszczególnych parach oraz zaproponowanie godnego konkurenta do 3-ciej pary  - chodzi o value for money, przede wszystkim jakość, ale również "wartość dodaną": markę, projekt, późniejszą odsprzedaż itd.

Pary dobrane +/- budżetem oraz stylem / przeznaczeniem. Kolorystykę wybrałem podobną, żeby nie wpływała decydująco na wybór. 

1. Para: Nomos Club campus 38 ref. 736 / 738 vs Furlan Marri Sector - budżet +/- 5000 zł:

spacer.pngspacer.png

spacer.pngspacer.png

2. Para: Citzen NB1050 vs San Martin SN0144-GX (39 mm) - budżet ~1500-2000 zł:

spacer.pngspacer.png

spacer.pngspacer.pngspacer.png

3. Para: zintegrowana bransoleta - najwiecej ile się da wycisnąć do ok 4000 zł? Silny zawodnik wydaje mi się, któryś z citizenów serii 870 - oryginalny design w gąszczu kopii royal oaków, nautilusów, ciekawy mechanizm, z dobrą dokładnościa fabryczną - niespotykany w tanszych modelach i microbrandach. Nie do końca przemawia do mnie design: np. taka odstająca koronka z dystansem do koperty w pozycji zakręconej / wciśniętej (chyba tutaj jest zakręcana koronka?), sterczy i obawiałbym sie o przypadkowe haczenie, podobnie te kolorowe wstawki na bezelu - budzą mieszane uczucia...

spacer.pngspacer.png

Edytowane przez StaryWilk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie Furlan wychodzi ponad 7k pln z opłatami, co jest daleko od 5k.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, eye_lip napisał(-a):

Aktualnie Furlan wychodzi ponad 7k pln z opłatami, co jest daleko od 5k.

wiem, podobnie nomos 738 tani nie jest (na stronie 1680 euro), ale akceptowałbym używki w bdb stanie, które zdarzają się od 4 z hakiem. Np. Nomos 738, ten z przeszkolonym deklem, w stanie "jak nowy/ nienoszony", z 2025, zszedł ostatnio za 4350 zł wywoławczo z Italii. 

citizeny serii 870 z UE nowe / nienoszone wystawiają od ok 3500 zł, używki - igły widywałem nawet poniżej 3000.  

image.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Para numer 1:

Przysliowiowy ciezki orzech do zgryzenia; Nomos dla mnie ciut bardziej casualowy, FM bardziej elegancki.

Dla siebie bardziej widze Nomosa (mam zreszta ten model, tyle ze w sliwce), jak bym nosil swetry na co dzien - FM.

Czarny kon: Sinn 556 I - czarna lakierowana tarcza jest dosc elegancka, zmieniajac z paska na kajdan mozna obskoczyc wszystko.

Ewentualnie 556 I B - nakladane indeksy, granatowa tarcza, jest jeszcze bardziej elegancko a nadal moze byc casualowo.

The Best Everyday Watches for $1,000 - Sinn 556 I vs Sinn 556 I B ...

Para numer 2: 

Citizen. To obecnie najlepszy SARB, z lepszym mechanizmem i bardzo fajnym, uniwersalnym designem.

San Martin, o ile jakosciowo jest top w tej cenie, to nadal albo bardzo mocno sie inspiruje albo jest brzydki.

Numer 3:

Citizen Tsuyosa 40 albo 37 mm? Nowa Nivada Grenchen F77 (poprawili uszy, teraz ida mocno w dol a nie "lewituja"?  Direnzo DRZ-04?

Citizen Tsuyosa | Über 15 Uhren zu den besten Preisen

IMG_8566.jpeg

IMG_8600.jpeg

Neue Uhr: Direnzo DRZ 04 Mondial

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, StaryWilk napisał(-a):

Cytat

3. Para: zintegrowana bransoleta - najwiecej ile się da wycisnąć do ok 4000 zł? Silny zawodnik wydaje mi się, któryś z citizenów serii 870 - oryginalny design w gąszczu kopii royal oaków, nautilusów, ciekawy mechanizm, z dobrą dokładnościa fabryczną - niespotykany w tanszych modelach i microbrandach. Nie do końca przemawia do mnie design: np. taka odstająca koronka z dystansem do koperty w pozycji zakręconej / wciśniętej (chyba tutaj jest zakręcana koronka?), sterczy i obawiałbym sie o przypadkowe haczenie, podobnie te kolorowe wstawki na bezelu - budzą mieszane uczucia...

spacer.pngspacer.png

Yema Urban Traveller za 3tys PLN ;)

Yema2000 in-house 42h, 39/11mm

Screenshot_20250424-171401.png

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, Petru23 napisał(-a):

Yema Urban Traveller za 3tys PLN ;)

Yema2000 in-house 42h, 39/11mm

Screenshot_20250424-171401.png

pytanie jak ogólna jakość yemy na tle bardzo chwalonego citizen 870? No i bardziej mam zaufanie do miyoty, bo czytałem o problemach jakościowych inhousów yemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, StaryWilk napisał(-a):

pytanie jak ogólna jakość yemy na tle bardzo chwalonego citizen 870? No i bardziej mam zaufanie do miyoty, bo czytałem o problemach jakościowych inhousów yemy

Trzeba szukać i pytać po forach z yema, niestety. U nas jest wątek o yema i zachwytu raczej nie ma...

Edit

Ciekawe opcje znajdują się tutaj. Do wyboru, do koloru ;)

https://zegarkiclub.pl/forum/topic/172763-ciekawe-niedrogie-zegarki-w-stylu-genty/page/17/

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Petru23 napisał(-a):

Trzeba szukać i pytać po forach z yema, niestety. U nas jest wątek o yema i zachwytu raczej nie ma...

Edit

Ciekawe opcje znajdują się tutaj. Do wyboru, do koloru ;)

https://zegarkiclub.pl/forum/topic/172763-ciekawe-niedrogie-zegarki-w-stylu-genty/page/17/

Tak jest - jak się domyślasz, dobrze znam ten wątek.

Do 4000 zł ciężko mi znaleźć zegarek tak kompletny / mocny na papierze jak citizen 870 - chwalony za jakość wykończenia detali, z innym mechanizmem niż np. bazowa sellita sw-200, miyota 9xxx, nie mówiąć o NH, czy miyocie 8xxx - bo to słabiaki. Parametry cal. 0950 prawie jak chronometr: -5 / +10 / dobę. Chyba, że coś przeoczyłem - Jest coś na SW300, albo chociaż sw-200 top / chronometer, w podobnym budżecie?

Tsuyosa ogólnie startu nie ma do 870-ki moim zdaniem.

Zwiększając ~3-krotnie budżet podoba mi się np. Wempe Iron Walker z SW300 COSC, ale tyle bym nie chciał wydać:

spacer.pngspacer.png

czy choćby pociąg, który dawno odjechał - ściśle limitowany - Laventure Marine - pierwotnie za +/- 2000 chf:

spacer.png

Teraz odpływamy - liderem designu w kategorii "zintegrowana bransoleta" pozostaje od nastu lat niezmiennie nautilus i royal oak, 

spacer.png

spacer.png

mechanicznie i jakościowo - Odysseus:

spacer.png

Ad. 1 pary - takim "wzorcem metra" i może inspiracją innych propozycji mogłyby być np. te 2 stalówki (Chopard L.U.C QF Revolution Edition, czy Moritz Grossmann 37 Arabic Vintage)...

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

z Ad 2. jest najprościej - topowe inspiracje to np. Grand Seiko SLGH, czy gładki datejust 41:

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Powyższych, z tego posta, nie zrealizuję nigdy jako zegarków do noszenia na co dzień, z różnych względów ;)  ale jeśli znacie jakieś "nienachalne" inspiracje... o jak najlepszym "value for money", w podanych budżetach - czyli przypomnę ad 1. do +/- 5000 zł, Ad 2. do +/- 2000 zł, Ad. 3. do +/- 5000 zł, to wklejajcie proszę :) 

Apropos - co myślicie o tym Ad 1. - jeśli wciąż jest do kupienia za 550 usd + opłaty?? 

spacer.png

https://www.pitzmann.com/shop/p/lloyd-jean-5pfjg-4jxt9-wg76h-hc3r9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos pary numer 2 przyszedł mi do głowy Astor & Banks. Hartowana koperta, antymagnetyczny do 20.000 A/m, 200 m WR, Miyota 9015, około 600€ plus opłaty:

https://astorandbanks.com/collections/fortitude

IMG_3724.thumb.jpeg.f9188ed81482a751c28237628623eaee.jpeg

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi