Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
waljo

Poljot z werkiem 1333, prośba o radę

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,  ostatnio stałem się posiadaczem chronografu jak w tytule.  Zegarek jest w bardzo dobrym stanie,  problemem jest to że nie działa.  Zajrzałem do wnętrza, ale jak się wydaje coś w środku się zadziało i sprzęt stoi na dębowo.  Balans się kręci bez oporów. Kół wychwytu się kręci,  Wskazówki działają prawidłowo, zmiana daty też.  Włączniki stopera działają.  Że względu na złożoność mechanizmu chciałbym się spytać,  czy można odłączyć część werku, który odpowiada za stoper, czy muszę go rozbierać po kawałku.  Chciałbym się dostać do kół zegarka i sprawdzić co w nim siedzi.  Pod lupą nic nie widać, a coś jednak go blokuje. Byłbym wdzięczny za rady.  Pozdrawiam.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, waljo napisał(-a):

Dzień dobry,  ostatnio stałem się posiadaczem chronografu jak w tytule.  Zegarek jest w bardzo dobrym stanie,  problemem jest to że nie działa.  Zajrzałem do wnętrza, ale jak się wydaje coś w środku się zadziało i sprzęt stoi na dębowo.  Balans się kręci bez oporów. Kół wychwytu się kręci,  Wskazówki działają prawidłowo, zmiana daty też.  Włączniki stopera działają.  Że względu na złożoność mechanizmu chciałbym się spytać,  czy można odłączyć część werku, który odpowiada za stoper, czy muszę go rozbierać po kawałku.  Chciałbym się dostać do kół zegarka i sprawdzić co w nim siedzi.  Pod lupą nic nie widać, a coś jednak go blokuje. Byłbym wdzięczny za rady.  Pozdrawiam.  

Masz doświadczenie w grzebaniu w chronografach? Jeśli nie to lepiej odpuść.

Generalnie jeśli nie jest włączone chrobo to dziala jedynie sekcja zegarka. Nie ma więc sensu rozbierać jeśli chcesz wyłącznie sprawdzić czy działa zegarek. Ja bym ewentualnie zwiekszył śrubą mimośrodową odleglosc pomiędzy zębami odpowiedzialnymi za ruch sekundnika i zobaczył czy nie chodzi z powodu za dużego zaciśnięcia pomiedzy tymi trybami.

Ale podejrzewam że zegarek trzeba po prostu przeserwisować

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że nie jest przenoszony napęd na koła z bębna sprężyny napędowej.  Tak jakby bęben mał jakieś zacięcie. Koła napędu zegarka są luźne. Mam zamiar ponumerować pojemniczki i po kolei rozbierać mechanizm, aż dostanę się do sprężyny.  I oczywiście robić fotki po drodze.  Chyba, za macie inne pomysły bo patrzyłem, ale chyba nie ma możliwości oddzielenia stopera od zegarka.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja bym się za to nie brał, bo często zegarmistrz z praktyką, z różnych przyczyn odpuszcza serwis tego skomplikowanego zegarka. Jednak znalazłbym kogoś, kto zrobi to fachowo. Tu na grupie jest pewnie osoba, która Ci to zrobi bez problemu.

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście,  dzięki.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,  sprzęt po naprawie działa. Problemem był fragment sprężynki,  blokował mechanizm.  Sprzęt się nawet łatwo rozbiera i fajnie składa.  Myślałem, że będzie gorzej. W środku zero smaru, oliwki nic. Wszystko chodziło na sucho.  Możliwe, że tak wyszedł z fabryki.  Po elementach widać, że nie był znoszony. Przypuszczam, że ten fragment sprężynki mógł zostać po złożeniu przy montażu.    Fajnie wszystko w nim pasuje.  Fotki to fragment sprężynki i gotowy zegarek oraz stan po rozłożeniu.  

20250515_202857.jpg

20250515_202738.jpg

20250511_175939.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi