Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni koledzy,pilnie  ptrzebuje  opis ,kolejnosc  dzialan w  przypadku samodzielnego wyknania kola  od wychwytu cylindrowego do roczniaka.Chodzi o technologie,kolejnosc  czynnosci.Jak to bylo kiedys  robione.Obliczenia  techniczne  ,wymiary ogarne  ale jak to bylo robione....Cylinder  i tampony damy  rade  .Wychwyt cylindrowy

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może na ten deseń.

MAKING A CHRONOMETER ESCAPE WHEEL - Clock ...

YouTube·Tommy Jobson·27 paź 2021

Wpisać w google temat, bo linku się przeraziłem taki długi. Może już to znasz. 22min 17 sec. Może tym tropem są inne filmy

Pozdrawiam P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kumite napisał(-a):

Może na ten deseń.

MAKING A CHRONOMETER ESCAPE WHEEL - Clock ...

YouTube·Tommy Jobson·27 paź 2021

Wpisać w google temat, bo linku się przeraziłem taki długi. Może już to znasz. 22min 17 sec. Może tym tropem są inne filmy

Pozdrawiam P

Szukałem  ale  niestety tam nie ma  tego koła  jak je  wykonac w  zakładzie zegarmisrzowskim.Potrzebne do  rozniaka.Obliczyc  ,wyrysowac  nie  mamy problemu ,chcemy tylko wiedziec  jaka  technologia,kolejnosc -toczenie ,frezowanie,szlifowanie etc .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@janekp

Ja w tym temacie wiem tylko jedno, ze kolega @Kieszonkowe posiada specjalny trzymacz do kol wychwytowych cylindrowych, aby mozna bylo spolerowac pivoty ( czopy ).

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Może uruchomcie burzę mózgów, jest tutaj kwiat zegarmistrzostwa i zbudować kartę technologiczną. Mogę tylko podpytywać przy okazji widzenia  z zegarmistrzem. Rozumiem,że chodzi tutaj o odtworzenie procesu,a nie o zdobycie takiego koła? Pozdrawiam.P

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 1.05.2025 o 09:01, kumite napisał(-a):

Może uruchomcie burzę mózgów, jest tutaj kwiat zegarmistrzostwa i zbudować kartę technologiczną. Mogę tylko podpytywać przy okazji widzenia  z zegarmistrzem. Rozumiem,że chodzi tutaj o odtworzenie procesu,a nie o zdobycie takiego koła? Pozdrawiam.P

Dokladnie  tak,chodzi o odtworzenie  procesu produkcji-wytworzenia  tego kola.O zamiennikraczej trudno ze  wzgledu na wielkosc .Własnie  Adam troche  mi  wyjasnil,najpierw  toczony jest caly cylinder  o ksztalcie kola  wychwytowego  a pozniej prasa  i wykrojniki ,ma samym koncu  wycinamy szprychy .Ale  chciabym to zobaczyc  w  podreczniku zegarmistrzowskim.

Edytowane przez janekp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś modyfikacje będą jednak potrzebne, chociażby materiał i dostępne możliwości obróbkowe. Najpierw należy wytoczyć odpowiednią miseczkę z narzędziówki. Wykrojnikiem wykonać szprychy. Dla jednostkowej produkcji, można rozważyć wyfrezowanie wymaganych ażurów obniżających wagę. Następnie detal zahartować i odprężyć. Aby zbliżyć się do technologii źródłowej można użyć pantografu, zwykle dwukrotnie zmniejszającego, tarczek ściernych, pewnie swojej roboty. Takie tarczki można zrobić z odpowiednio rozdrobnionego szafiru, można dostać, z dodatkiem ceramiki, sprasować, wygrzać, wyszlifować i oprawić w uchwyt. Gotowe koło wymaga niewielkiego polerowania pracujących powierzchni, ale utwardzania przez zgniot, jak dawniej, nowe stale nie wymagają. Można użyć elektrodrążenia, w połączeniu z CNC, co uprości sprawę. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam, 
ten specjalny trzymacz do kół wychwytowych w cylindrach o którym wspominał @Andrzej Wachowicz wygląda tak :) 

20250528_115222.thumb.jpg.d9b83d29237d439e72c07d463b095764.jpg

Rok temu będąc w Tarnowskich Górach pytałem o to mistrza Franciszka Wieganda i też zbytnio nie wiedział a nie miał czasu żeby się zastanawiać.

Dopiero później z Andrzejem w hotelu przy pomocy kilku starych katalogów i kilku piw :D doszliśmy chyba do tego jak się go używa.

w dużym zbliżeniu na sam pochwyt.

20250528_115314.thumb.jpg.981aa0402a5543b47d5bdcc1ed0e3d07.jpg

Jest jeszcze jeden przyrząd do obróbki samych zębów - ale to wszystko są raczej narzędzia do obróbki a nie do produkcji.

Jak dojadę na Patka do Lublina to pewnie je z sobą zabiorę :) .

Myślę że masowa produkcja była oparta na frezach kształtowych i wykrojnikach. 

Pozdrawiam 

Roman

Edytowane przez Kieszonkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi