Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
DawidM86

Klub miłośników Eberhard & Co

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Wpierw krótkie video o historii tej fantastycznej marki. Jedna z ostatnich historycznych, niezależnych marek na rynku ktora nieprzerwanie działa od 1887 roku.

Teraz czas na zegarek który zakupiłem. Tytuł może brzmieć: Warto spełniać marzenia. 

New old stock, Eberhard Oldflyer 18k złoto. Limitacja do 450 sztuk. Zegarek wyprodukowany na poczatku lat 90-tych kiedy Eberhard świętował swoja rocznice marki. Ten model został odwzorowany niemal 1:1. Vintage mechanizm Valjoux 7733 z manualnym naciągiem który był produkowany w latach 60-tych.

Dla mnie jeden z najpiękniejszych chrono na rynku w klasycznym wydaniu. Mnóstwo smaczków które nawiązują do historycznych modeli marki z lat 30 i 40 tych. 

Pudełko wykonane z drewna wenge, papier z której zrobiona jest instrukcja, wreszcie samo wykonanie zegarka czy paska z skóry krokodyla to jest najwyższa połka i wiele uznanych marek może się uczyć jak należy sprzedać zegarek do swojego klienta. 

Mam nadzieję że na forum jest więcej miłośników tej historycznej i niedocenianej ostatnio marki.

Kilka zdjęć poniżej: 

IMG_8287.jpeg

IMG_8280.jpeg

65D9C64B-DD0F-447D-BE12-0DC40B446EF3.jpeg

IMG_8265.jpeg

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Już dawno bym kupił tego mechaniaka: koperta w moim stylu, tylko jeden "defekt" w  rozstawie uszu 21mm, gdzie mam sporo fajnych pasków o szerokości 22mm. 

Screenshot_20250507_195200_Samsung Internet.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Linia traversetolo jest świetna, ja gdyby nie rozmiar to już dawno bym kliknął wersje w tym niebieskim kolorze. Na żywo jest zjawiskowa. Tylko 43mm, to nie na moj nadgarstek. 

Natomiast bardzo mocno rozważam Scientigraf, który ma nie mniej historii niż Rolex Milgauss. 

IMG_8288.png

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niebieska tarcza też fajna, szczególnie wespół z tym paskiem.

Dobrze jest przymierzyć zegarek. Nie mam wielkiej łapy, a Ball 46mm ładnie leżał. Druga sprawa, że mnie z gruntu podobają się wielkie zegary 😃

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minutes ago, GostRado said:

Niebieska tarcza też fajna, szczególnie wespół z tym paskiem.

Dobrze jest przymierzyć zegarek. Nie mam wielkiej łapy, a Ball 46mm ładnie leżał. Druga sprawa, że mnie z gruntu podobają się wielkie zegary 😃

Ja od ponad roku mam odwrotny trend, dla mnie max teraz to 41mm jak jest bezel który pomniejsza tarcze. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Już dawno bym kupił tego mechaniaka: koperta w moim stylu, tylko jeden "defekt" w  rozstawie uszu 21mm, gdzie mam sporo fajnych pasków o szerokości 22mm. 

Screenshot_20250507_195200_Samsung Internet.jpg

21mm w uszach to nie jest wielki problem, zawsze można zamówić świetny pasek w dowolnym rozmiarze u forumowego majstra.

Mierzyłem ten zegarek w sklepie w Krakowie, jest cudowny w wersji z granatową/atramentową tarczą. Nadal tam leży, nawet w niezłej cenie. Powstrzymało mnie jedynie to, że miał manufakturowy mechanizm, czyli problematyczny serwis. Moim zdaniem, jeśli już brać to wersję Vitre z klasycznym Unitasem. Rozmiar 43mm kwalifikuje ten zegarek nie jako eleganta, ale zdecydowanie bardziej casualowy. Daje radę nawet na niezbyt dużych nadgarstkach.

2112020CP-Eberhard_c_yun8-gp.jpg

Zegarek-Eberhard-Traversetolo-21116.20-CP-2111620CP.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 5/8/2025 at 10:06 AM, Mirosuaw said:

21mm w uszach to nie jest wielki problem, zawsze można zamówić świetny pasek w dowolnym rozmiarze u forumowego majstra.

Mierzyłem ten zegarek w sklepie w Krakowie, jest cudowny w wersji z granatową/atramentową tarczą. Nadal tam leży, nawet w niezłej cenie. Powstrzymało mnie jedynie to, że miał manufakturowy mechanizm, czyli problematyczny serwis. Moim zdaniem, jeśli już brać to wersję Vitre z klasycznym Unitasem. Rozmiar 43mm kwalifikuje ten zegarek nie jako eleganta, ale zdecydowanie bardziej casualowy. Daje radę nawet na niezbyt dużych nadgarstkach.

2112020CP-Eberhard_c_yun8-gp.jpg

Zegarek-Eberhard-Traversetolo-21116.20-CP-2111620CP.jpg

Nawet nie wiedziałem że jest sklep w Krk który ma ich ofertę na stanie. 

Serwis za ich manufakturowe mechanizmy nie jest drogi. Zreszta Eberhard zawsze opiera się na sprawdzonych rozwiązaniach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj w paru słowach o tej marce i modelu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niesamowicie ciesza mnie detale tego zegarka. :) 

IMG_8440.JPEG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi