Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość zegarkiclub

Informacje o książce i dyskusja o treści książki

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zegarkiclub

Ogłaszam, że staraniem Klubu Miłośników Zegarów i Zegarków zostanie wydana książka Profesora Zdzisława Mrugalskiego pod tytułem: "Czas i urządzenia do jego pomiaru"

Pierwsze informacje o książce można znaleźć poniżej. Będą następne informacje.

Zawartość książki - spis treści w rękopisie znajduje się tutaj:

http://www.zegarki.info.pl/_images/_itemse.../spistresci.jpg

http://www.zegarki.info.pl/_images/_itemse...pistresci02.jpg

Na pierwszej okładce książki będzie logo klubu.

Książka zostanie opatrzona słowem wstępnym od "Klubu Miłośników Zegarów i Zegarków"

W kolejnych tematach zawarte będą informacje o sponsorach, patronach medialnych i dystrybucji książki.

Władek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zegarkiclub

Zegarkowa książka

Staraniem Klubu Miłośników Zegarów i Zegarków, chcemy przyczynić się do wydania książki profesora Zdzisława Mrugalskiego "Czas i urządzenia do jego pomiaru".

Chęć wsparcia w procesie wydania książki bierze się przede wszystkim z tematyki opracowania zgodnej z naszymi klubowymi zainteresowaniami, i brakiem takiego opracowania w zasobach polskiej literatury branżowej. Ostatnie (i jedyne zarazem) książki o podobnym charakterze, to wielotomowe opracowanie braci zakonników z Niepokalanowa: Wawrzyńca Al. Podwapińskiego i Bernarda St. Bartnika.

Dwunastotomowe opracowanie zapoczątkowane w roku 1948, ukończone zostało w roku 1987. Zbiór ten nastawiony był na edukację zawodową zegarmistrzów, co powodowało, że szczegóły konstrukcyjne i inne specjalistyczne wiadomości zniechęcały do niego szersze grono zainteresowanych zegarkami i podstawami techniki pomiaru czasu tylko hobbystycznie. Mimo, że zegarmistrzostwo, szczególnie to dzisiejsze - mechaniczne, można określić jako konserwatywne, to brak takiego opracowania doskwierał wszystkim nim zainteresowanym jako zjawiskiem historycznym, oraz historią i techniką zegarkową.

Dla mnie osobiście, szczególną radością jest możliwość współpracy z moim nauczycielem akademickim, Dziekanem Wydziału Mechaniki Precyzyjnej z czasów edukacji na Politechnice i promotorem mojej pracy dyplomowej.

okladka.jpg

Proces wydania książki wymaga zgromadzenia odpowiednich funduszy. Rozumiejąc ukazanie się takiej książki jako istotne wydarzenie w branży, i odczuwając potrzebę włączenia się w dzieło jej wydania wielu osób, założyliśmy udział zegarkowych sponsorów.

Z tego powodu, w książce przewidzieliśmy dodatkowe kolorowe strony przeznaczone na umieszczenie przez sponsorów reklam swoich firm i produktów. Do chwili obecnej akces do wsparcia książki wyraziły firmy: Alkor, Anyro, Hermitage Boutique, odCzasu doCzasu, Swatch Group Polska i Zibi, oraz marki: Adriatica, Certina, Citizen, Chronoswiss, Girard Perregaux, H.Moser, IWC, Longines, Maurice Lacroix, Omega, Perrelet, Roamer i Seiko.

Oczekując wsparcia w promocji książki na rynku, zwróciliśmy się także do wszystkich znanych mediów branżowych z ofertą patronatu medialnego. Ufamy, że wydawnictwa zaangażują się w promocję książki, informując wszystkich zainteresowanych o jej wydaniu.

Znając rękopis książki, pozwalam sobie jeszcze raz wrócić do merytoryki książki. Należy przede wszystkim zauważyć, że jest ona ciekawie i przystępnie napisana pod kątem każdego czytelnika. Najlepszym przykładem "prostego zarażania fascynacją zegarkową" były osoby z jednego z wydawnictw, którym został udostępniony rękopis książki do wyceny kosztów wydruku. Przy zwrocie rękopisu osoba oddająca poprosiła o informację o ukazaniu się książki na rynku (nawet jeśli nie oni będą ją wydawać) bo jak przekazała: kilka osób z wydawnictwa chciałoby nabyć ją dla siebie. Mimo głębokiej wiedzy fachowej (można spokojnie założyć, że w naszym kraju Profesor Mrugalski jest "najtęższą zawodową głową") książka jest opracowaniem popularno-naukowym. Można sie nawet pokusić o stwierdzenie, że bardziej popularnym, niż naukowym.

Jak już było wspomniane, nie ma w języku polskim żadnego innego tak przystępnego opracowania, nie mówiąc już o poprawności fachowej i jednoznaczności określeń fachowych.

W branży zegarkowej nie ma (i co przykro stwierdzić pewnie jeszcze długo nie będzie) nikogo, kto byłby w stanie przygotować podobne opracowanie o założonym poziomie wiedzy fachowej. Kierunków naukowych o tym profilu, czy specjalności nie ma już na żadnej z uczelni technicznych, bo mechanika ustąpiła miejsca elektronice. Nie ma także w Polsce żadnej istotnej gałęzi przemysłu, która mogłaby doprowadzić do odrodzenia się tego kierunku nauki.

Ksiązka jest przeznaczona dla szerokiego grona "zegarkomaniaków", począwszy od wszystkich zawodowo zajmujących się zegarkami (zegarmistrzów, handlowców i dziennikarzy) poprzez kolekcjonerów i fascynatów mikromechaniki, aż do wszystkich, którzy są ciekawi wiedzy i nie mieli okazji zetknąć się z tą fascynującą dziedziną techniki. Jako jedno z nielicznych opracowań znajdujących się na rynku, jest doskonałym źródłem usystematyzowanych i pewnych informacji, przedstawionym językiem poprawnym pod kątem zawodowym.

Dzieki obecności sponsorów, możliwe staje się także poszerzenie informacji o szczegóły związane z przedstawianą przez nich marką.

Książka może stać się także doskonałym prezentem dla wszystkich przyjaciół i klientów wszystkich salonów jubilerskich i firm branżowych.

Profesor Mrugalski jest cenionym i lubianym pracownikiem Politechniki Warszawskiej i Wydziału Mechatroniki (dawniej Mechaniki Precyzyjnej) o znaczącym dorobku naukowym. Całe swoje życie zawodowe (ponad 50 lat) poświęcił współpracy z Politechniką Warszawską i Warszawie jako takiej. Obok pracy naukowej, dydaktycznej i wychowawczej jest on współtwórcą zegara na Zamku Królewskim w Warszawie, odbudowanego wysiłkiem Warszawskiego Cechu Zegarmistrzów.

Obecnie Profesor Mrugalski jest między innymi Prezesem naszego Klubu Miłośników Zegarów i Zegarków - znacznego już grona "zegarkomaniaków", skupionych wokół strony internetowej www.zegarkiclub.pl

Zgromadzone na stronie klubu informację branżowe są w znaczącej części dziełem Profesora.

Książka "Czas i i urządzenia do jego pomiarów" mogłaby stać się zwieńczeniem działalności naukowej profesora Mrugalskiego, jednak w trakcie zbierania materiałów autor spotkał się z tak znacznymi brakami informacji, iż z dużą pewnością możemy spodziewać się kolejnych "zegarkowych publikacji".

Władek Meller

Zdjęcia autora:

profesor01.jpgprofesor02.jpgprofesor03.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszy mnie, że powstanie tak cenne opracowanie dotyczące czasu, jego pomiarów, a co za tym idzie - zegarów - urządzeń do mierzenia tego tajemniczego "medium".

Zwarzywszy na autora - profesora Zdzisławia Mrugalskiego - stanę na głowie aby tę książkę mieć w swoich zbiorach.

Tak jak wiedzę dotyczącą zegarów czerpałem z dwunastu tomów "Zegarmistrzostwa" Podwapińskiego i Bartnika, tak też swoje umiejętności zgłębię połykjając opracowanie Profesora.

"Śladami" profesora Mrugalskiego szedłem przywracając do życia zegar wieżowy na Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie. Zegar ten został wykonany na wzór istniejącego tam wcześniej mechanizmu, ale zniszczonego poczas bombardowania zamku przez aliantów w czasie II wojny światowej.

Nowy mechanizm powstał w 1979 r. wykonany przez mistrzów zegarmistrzoskich Jana Goraja i Władysława Zaleskiego. Instrukcję obsługi (która do tej pory jest na wieży zamkowej) opracował mgr Marek Górski, a konsultacji naukowo-technicznej udzielił wówczas docent dr inż. Zdzisław Mrugalski.

I ja zostawiłem swój ślad na wieży zamkowej w postaci szczegółowej dokumetacji konstrukcyjno-mechaniczno-budowlano-konserwatorskiej i oczywiście chodzący zegar wieżowy.

Pozdrawiam tą drogą profesora Zdzisława Mrugalskiego i oczywiście guru naszego forum: Władka Mellera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość spam01

Witam

Książka prof. Z. Mrugalskiego "Czas i urządzenia..." dostępna jest między innymi w (to nie reklama ale pomoc w znalezieniu tej pozycji) warszawskim salonie jubilerskim "Od Czasu do Czasu" - prowadzą sprzedaż wysyłkową z przedpłatą - dla mnie forma bardzo wygodna link

Odnośnie samej książki kilka moich refleksji

Książka wydana jest na dobrym papierze, dzięki czemu aż lepiej leży w dłoni (zależy kto jak czyta) a i oka od takiego druku oderwać nie można ;) . Sam fakt że książka jest w twardej oprawie sprawia że świetnie prezentuje się na półce ;) . Nie chodzi mi o to czy książka pasuje do mebli czy nie. Jeżeli jest dobrze wydana to i lepiej się ją czyta.

Książka jest rzeczowo napisana, bogato ilustrowana, stanowi swego rodzaju kompendium o, jak głosi tytuł, czasie i urządzeniach służących do jego pomiaru. Wartość merytoryczną książki podnosi bardzo bogata bibliografia, a i co ważne, również liczne przypisy bibliograficzne, dzięki czemu książka podkreśla swoje walory pracy naukowej. Bardzo przydatny jest również umieszczony z tyłu książki skorowidz, który usprawnia rzeczowe poszukiwania, a także słownik podstawowych pojęć oraz kalendarium.

"Czas i urządzenia do jego pomiaru" może stanowić pewnego rodzaju przyczynek, pierwszy krok dla wszystkich którzy z zamiłowania, ciekawości... interesują się historią, konstrukcją, ewolucją systemów i mechanizmów mierzących upływ czasu.

Nie można osiąść na laurach. Przeczytawszy ww pozycję warto uzupełnić wiedzę i sięgnąć o inne publikacje. Świetnym uzupełnieniem dla entuzjastów starych mechanizmów, i nie tylko, w moim odczuciu były by min. publikacje Ludwika Zajdlera (Dzieje zegara), B.S. Bartnika, W. Podwapińskiego (Technologia mechanizmów zegarowych - szczególnie tom Mechanizmy)- pozycje spotykane na popularnym portalu aukcyjnym. Sam mam za sobą przeczytanego pozycję ww Zajdlera i jestem zdumiony jak wiele przemian, reform przechodził system pomiaru czasu na przestrzeni wieków.

Jeszcze raz polecam i zachęcam do sięgnięcia po pozycję prof. Zdzisława Mrugalskiego "Czas i urządzenia do jego pomiaru"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś z Was drodzy forumowicze nie orientuje się czy książki nie dałoby się zdobyć gdzieś w Krakowie? (w jakimś salonie np.)

Z chęcią zamówiłbym sobie wysyłkowo w Warszawie ale w niedzielę wyjeżdżam na urlop i książka nie zdążyłaby przyjść. Chętnie przerobiłbym to dzieło właśnie wtedy, kiedy będę miał teraz dużo czasu na wyjeździe.

Z góry dziękuję za informacje.

W.

[b][i] Poszukuję starych high-end quartz'ów, zegarków kamertonowych i innych dzieci rewolucji elektronicznej [/i][/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest szansa, że będzie w salonie u Strojnego-ja tam kupiłem. Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Książka Profesora Mrugalskiego jest na 100% w salonie W. Strojny przu ul. Sławkowskiej 10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za informacje. Jutro podejdę i o nią zapytam. Pozdrawiam.

[b][i] Poszukuję starych high-end quartz'ów, zegarków kamertonowych i innych dzieci rewolucji elektronicznej [/i][/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi