daro75 4 #1 Napisano 11 Czerwca Witam ostatnio zakupiłem dwa zegary francuski i kareciaka z budzikiem. Niestety mimo prób nie udało mi się nic konkretnego dowiedzieć na temat tych zegarów. Mam prośbę o pomoc w identyfikacji tych zegarów. Za pomoc z góry bardzo dziękuję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3472 #2 Napisano 11 Czerwca Pierwszy to chiński koszmarek, tłuczony w przeróżnych wariantach za grosze, a kupowany przez dających się nieraz nabrać za spore pieniądze. Jest ich już kilka w temacie "Jak spożondzić..." Drugi to stylizowany na przełom XVIII wieku Boulle, młodszy o setkę. Producent werku widoczny. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daro75 4 #3 Napisano 11 Czerwca Dziękuję bardzo. Czyli mam rozumieć że ten boulle to jest koniec XIX wieku? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5865 #4 Napisano 11 Czerwca Godzinę temu, daro75 napisał(-a): Dziękuję bardzo. Czyli mam rozumieć że ten boulle to jest koniec XIX wieku? Zobacz sobie datę przyznania medalu...więc raczej druga połowa XIXw. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daro75 4 #5 Napisano 11 Czerwca Dziękuję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3472 #6 Napisano 11 Czerwca Tu masz podobny, ale w komplecie z kandelabrami i generalnie lepszym stanie zachowania: https://www.antiquites-lecomte.com/boutique/horloges-et-pendules/garniture-de-chemine-en-bronze-et-bois-peint-estampillee-vincenti-cie-2e-partie-xixe/ 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach