Londek 49701 #1 Napisano 17 Czerwca Cześć. Kiedyś nabyłem taki zegar, niestety nigdy nie był “na chodzie” a chciałbym go w końcu gdzieś zamontować i od czasu do czasu dokręcić… Może znajdzie się osoba która pomogła by mi uzdrowić ten zegar? Z tego co widać gołym okiem to włos balansu jest jakiś taki pofalowany, a może nawet i pogięty? Werk idzie dokręcić i ustawić wskazówki. Z góry dziękuję i Pozdrawiam Seweryn. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6296 #2 Napisano 17 Czerwca Balans się kiwa bez oporów? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Londek 49701 #3 Napisano 17 Czerwca Niestety nie, balans opadł i jest oparty o płytę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6296 #4 Napisano 17 Czerwca 40 minut temu, Londek napisał(-a): Niestety nie, balans opadł i jest oparty o płytę. No to jest przyczyna,że nie działa..( raczej ta główna) Wygląda na to, że może tm byc oś balansowa z Mołni wysokiej (????) Mozna taką oś kupic i przełożyc... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Londek 49701 #5 Napisano 17 Czerwca Prawdopodobnie to ta przyczyna… ale sam sobie z tym nie poradzę, nie ta ręka… nie to oko 😂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
renqien 3476 #6 Napisano 17 Czerwca A to nie jest K43 czołgowy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6296 #7 Napisano 17 Czerwca 14 minut temu, renqien napisał(-a): A to nie jest K43 czołgowy? A jaki tam był mechanizm? (widziałem tylko fotkę ....) 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Londek 49701 #8 Napisano 17 Czerwca 23 minutes ago, renqien said: A to nie jest K43 czołgowy? Też tak słyszałem jak go kupowałem, z tym że nie jestem pewny że były one montowane tylko w czołgach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
renqien 3476 #9 Napisano 17 Czerwca 15 minut temu, mkl1 napisał(-a): A jaki tam był mechanizm? (widziałem tylko fotkę ....) No K43. Nie jestem pewien, ale tam w późniejszych wersjach chyba samo koło balansu było masywniejsze ale oś balansu ta sama co w zwykłym K43. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6296 #10 Napisano 18 Czerwca No to tylko wstawka czopa 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Londek 49701 #11 Napisano 18 Czerwca Tak to wygląda z bliska. Kotwica napędza koło wychwytu bez najmniejszego oporu, tera kto mnie ogarnie to ustrojstwo 👀 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6296 #12 Napisano 18 Czerwca Jestem ciekaw... ps da się "wybudować" mechanizm? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Londek 49701 #13 Napisano 19 Czerwca 20 hours ago, mkl1 said: ps da się "wybudować" mechanizm? Myślę że nie byłoby problemu, koperta jest wykonana z bakelitu, przód i tył w pełni rozkręcałby, szło po rozkręceniu schodzi bez oporu. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach