Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
lisciu

Zegarek roboczy na codzień

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie i Panie,

Szukam sugestii na swój problem. Otóż wydaje się, że już mało interesują mnie ceny i loga w życiu. Kupując rok temu omegę doszedłem do momentu, że dostrzegam plastikowe w tym kwiaty i nie cieszy mnie noszenie drogich rzeczy. To już chyba ten etap, że drogi zegarek to raczej ze złota. Mechanizmy? Nie mają dla mnie znaczenia fajnie, jedynie jeśli to jest w okolicach 15s na dzień. Powiedzmy satelita sw200, to lato serwisowany kombajn. I chyba z takimi najłatwiej, in-house? Drogo z serwisem. A nie chce raczej zegarka który będzie pożerał środki. Wolę to zainwestować niż płacić w serwis. Im bardziej bez obsługowy tym lepiej. Im bardziej uniwersalny tym lepiej. 

Najbardziej podoba mi się TAG Heuer skipper, nie ze względu na chrono ale kolory. I to jak pięknie ze sobą grają. Nie znalazłem nic podobnego do tego zegarka. 

Tak znam farer nie ma nic bliskiego ( wiem że to micro brand najbardziej kolorowy) 

Wpadły w rozważania zegarki, ponieważ nic bliskiego skippera nie znalazłem :

- ward twelve tytanowy

- Tissot prx Carbon 

- grand Seiko na 9f

podoba mi się IWC ceramic (biały i Petronas tytan) ale tu ceny kosmos to już taniej jest skipper)

i tu się pomysły skończyły. Sugestie? 

Ważne, nie patrzę na loga i mnie to nie interesuje. Rozmiar max to 40mm optymalny 37-38mm.

Słucham państwa 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co się zastanawiać. Kup Skippera! Półśrodki będą Ci później całe noce zarywać. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, lisciu napisał(-a):

Najbardziej podoba mi się TAG Heuer skipper

I masz odpowiedź😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Myślę, że nie do końca się rozumiemy. Anegdota, kiedyś moja młodsza siostra wiele lat temu chodząc z mamą po galerii mówiła, że podoba jej się to, podoba jej się tamto, a to też fajne. Później miała to pod choinką. Jej pierwsze słowa po rozpakowaniu? To że coś mi się Mamo podoba, nie znaczy, że chce to mieć, i tak samo jest ze skipperem. Stalowy zegarek za 30k to absurd, tak znam jego cenę na chrono również, ten zegarek nie powinien więcej kosztować niż 5k. Wolałbym trzymać przez 6 lat w obligacjach 30k niż na ręce. Więc dla mnie sytuacja jest z goła inna.

Czy są zatem w waszej ocenie jakieś zegarki carbonowe, plastikowe, tytanowe w takim budżecie jeszcze warte rozważenia?

Edytowane przez lisciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Edit

Stal niewskazana... Także Chronograf A odpada :( tak jak i Sternglas czy yema... Bo stalowe koperty mają. 

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się przeżyć, powiedzmy że zauważyłem teraz to : 

yemaaaa.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tylko wiesz, że tam jest mechakwarc i stalowa koperta? 

Edit

Zobacz ofertę japońskiego Amazona czy innych japońskich sklepów. Mają dziwaczne serie na ichniejszy rynek jak np Seiko Jojo. Może coś wpadnie Ci w oko.

A że Japończyki rosłe nie są, to i z rozmiarem nie powinieneś mieć problemów ;)

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A popatrzę, wiem że nie jest to mechaniczny zegarek i dla mnie nawet lepiej nie przykuwaj do tego uwagi.

a stalowy, na bez rybie i rak ryba ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeszcze takie coś. Może i 41mm koperta ale tarcza relatywnie mała w stosunku do reszty i inaczej prezentuje się na ręce. 

I jest automat.SW200-1 Incabloc 200m, karbon, wysoka jakość ogólna. I kilka wersji kolorystycznych.

Można też i taniej upolować ;)

Screenshot_20250621-130530.png

Screenshot_20250621-130930.png

I taki formex niewiele ponad 3k PLN.

Sw200-1, 40mm, tytan.

Screenshot_20250621-132238.png

https://mamyczas.net/products/zegarek-formex-field-grey-0660-1-6543-121?variant=51415801069908&country=PL&currency=PLN&utm_medium=product_sync&utm_source=google&utm_content=sag_organic&utm_campaign=sag_organic&gad_source=1&gad_campaignid=22192486213&gbraid=0AAAAA-v3Wg-yiCKufouOnRA2yCeAnZOFa&gclid=Cj0KCQjwsNnCBhDRARIsAEzia4CeAYaY--rPK5DXA5RkhSwrsSrs8ZPpUrKYwmqIkzUEOS6lM3V61UoaAg6_EALw_wcB

Screenshot_20250621-132649.png

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Skoro roboczy na co dzień to szukałbym czegoś z powłoką / hartowanego.

Dekla Turbulenz wersja 6steel, Archimede Outdoor, Hanhart Preventor HD12, Traska - Summiteer albo Venturer, proponowany już tu w wątku Formex Field. Proste i nudne ale fajne.

Jak ma się dziać na tarczy to Nodus Sector GMT albo Contrail, ew. Jack Mason Strat-o-Timer.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi