Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Walkmen

Uszkodzony balans w 40 letnim zegarze

Rekomendowane odpowiedzi

Najpierw chciałbym się bardzo przywitać. Dzień Dobry.

Nie jestem wogóle związany z tematyką tego forum ale mam bardzo nietypowy problem. Lata temu dostałem taki zegar okrętowy i służył mi wyśmienicie. Jednakże z braku wiedzy o takich zegarach zaniedbałem go. Wogóle go nie konserwowałem i nie oddawałem do przeglądu. No i w końcu odmówił posłuszeństwa. Oddałem do jednego zegaristarza w Trójmieście z obietnicą, że go naprawi. Spędził tam rok i niestety nie został naprawiony. 

Pytam się Was, gdzie mogę znaleźć zegarmistrza który ma balans do takiego zegara? I wie jak go naprawić?

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie sugestie. 

Pozdrawiam serdecznie.

Grzegorz

20250103_121319.jpg

20250103_121704.jpg

20250103_121723.jpg

20250103_121752.jpg

20250103_121948.jpg

20250103_122008.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecanym na grupach zegarkowych w Trójmieście jest Norbert Żukowski (w necie znajdziesz namiary)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.07.2025 o 19:37, Walkmen napisał(-a):

Lata temu dostałem taki zegar okrętowy i służył mi wyśmienicie. Jednakże z braku wiedzy o takich zegarach zaniedbałem go. Wogóle go nie konserwowałem i nie oddawałem do przeglądu. No i w końcu odmówił posłuszeństwa

Ale chyba w piłkę kopaną nim nie grałeś.

Zatem skąd pewność, że nawalił balans?

W dniu 8.07.2025 o 19:37, Walkmen napisał(-a):

gdzie mogę znaleźć zegarmistrza który ma balans do takiego zegara

Ja nie wiem, ale najpierw sprawdziłbym czy na pewno balans jest nie sprawny.

Jeśli zegar nie upadł, lub inaczej nie został kontuzjowany, to wg mnie balans raczej powinien być sprawny a zegar po czyszczeniu i smarowaniu powinien ruszyć (jeśli nie nawaliła jakaś inna część).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, zadra napisał(-a):

Ale chyba w piłkę kopaną nim nie grałeś.

Zatem skąd pewność, że nawalił balans?

Ja nie wiem, ale najpierw sprawdziłbym czy na pewno balans jest nie sprawny.

Jeśli zegar nie upadł, lub inaczej nie został kontuzjowany, to wg mnie balans raczej powinien być sprawny a zegar po czyszczeniu i smarowaniu powinien ruszyć (jeśli nie nawaliła jakaś inna część).

Tak jak wspominałem u mnie na ścianie wisiał z 17 lat (bez przeglądów okresowych) i w pewnym momencie stanął. Jak go położyłem na stole to nadal chodził. Więc go oddałem do zegarmistrza i ... tam przeleżał 1 rok. Były próby zdobycia balansu a nawet zakupu takiego samego zegara w dość atrakcyjnej cenie jako "dawcę narządów" ale się nie udało i koniec końców mam go spowrotem. 

Teraz ja poszukuję kto by mi go naprawił. 

2 dni temu dotasłem ofertę "dotoczenia" balansu i przegląd/konserwacja za ... 600 - 800 zł. Czas naprawy 2 miesiące. Niestety taka cena jest troszeczkę za duża.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja na cenach się nie znam, ale przegląd zegarka naręcznego też nie jest za darmo.

U Ciebie, jak sam podajesz, jest to chronometr morski, to trudno oczekiwać, że będzie tanio.

Jak sobie policzę ile rbh zajmuje mi rozebranie, wyczyszczenie i złożenie popularnego metrona, to licząc rbh za najniższą krajową Ty dostałeś lepszą ofertę niż wyliczenie z mojej pracy (dla siebie).

Dodatkowo dorobienie czopa osi itd.. 

Wysoko specjalistyczne detale wymagające czasu i precyzji.

Ile wg Ciebie powinna wynosić stawka rbh specjalisty? 

Za 15min w prywatnym gabinecie lekarskim płacimy dziś ze 300NPL a dowiadujemy się tylko kiedy następna wizyta... 

Tak, żadna to pociecha, ale więcej mnie skasował mechanik za wymianę sprzęgła w starym aucie niż Ty poświęciłbyś na naprawę zegara a precyzja i czas pracy znacząco inny niż naprawa auta.. 

Jeszcze raz zapytam, skąd masz pewność, że uszkodzona jest oś balansu?

Czy zegarmistrz Ci o tym powiedział i masz pewność ?

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.07.2025 o 23:43, zadra napisał(-a):

Ja na cenach się nie znam, ale przegląd zegarka naręcznego też nie jest za darmo.

U Ciebie, jak sam podajesz, jest to chronometr morski, to trudno oczekiwać, że będzie tanio.

Jak sobie policzę ile rbh zajmuje mi rozebranie, wyczyszczenie i złożenie popularnego metrona, to licząc rbh za najniższą krajową Ty dostałeś lepszą ofertę niż wyliczenie z mojej pracy (dla siebie).

Dodatkowo dorobienie czopa osi itd.. 

Wysoko specjalistyczne detale wymagające czasu i precyzji.

Ile wg Ciebie powinna wynosić stawka rbh specjalisty? 

Za 15min w prywatnym gabinecie lekarskim płacimy dziś ze 300NPL a dowiadujemy się tylko kiedy następna wizyta... 

Tak, żadna to pociecha, ale więcej mnie skasował mechanik za wymianę sprzęgła w starym aucie niż Ty poświęciłbyś na naprawę zegara a precyzja i czas pracy znacząco inny niż naprawa auta.. 

Jeszcze raz zapytam, skąd masz pewność, że uszkodzona jest oś balansu?

Czy zegarmistrz Ci o tym powiedział i masz pewność ?

Tak jak wspomniałem w pierwszym komentarzu:

Oddałem do jednego zegaristarza w Trójmieście z obietnicą, że go naprawi. Spędził tam rok i niestety nie został naprawiony. 

Nie chcę tutaj rozmawiać o rbg bo i nie o to chyba tutaj mi chodziło. Chciałem się dowiedzieć, kto jest w stanie naprawić mi ten zegar i za ile. Obecnie odmówiło mi 4 zegarmistrzów (wszyscy z polecenia). Jak na razie dostałem tylko jedną ofertę, która, jak dla mnie, jest troszkę wysoka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest chronometr morski tylko zegar tzw. kajutowy. 

Cena takiego zegara sprawnego to 250-350 zł. O ile się dobrze poszuka. 

Nie wiem co to za zegarmistrz który go nie potrafił naprawić bo w tym zegarze nie ma nic skomplikowanego w części do nich jest na kilogramy. 

Po oznaczeniach widać że jest to mechanizm  Czystopolski z pierwszego kwartału 1986 roku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi