Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
maciekzet5

Nowy Breitling tolerancja odchylenia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, kilka dni temu zakupiłem nowy zegarek firmy Breitling model superocean heritage. Nastawiłem go sugerując się czasem w moim telefonie komórkowym. Po dwóch dniach widzę że zegarek wyprzedza telefon o jakieś 13 sekund. Czy można to uznać za normę i dać jeszcze kilka tygodni zegarkowi na „ułożenie mechanizmu” i ponownie go nastawić ? Dziękuję za odpowiedzi 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeśli to nie jest wersja mechanizmu z certyfikatem COSC, to zegarek może mieć taką odchyłkę. Jeśli to nowy zegarek, to ponoś ze dwa tygodnie i znowu zmierz odchyłkę.

Edit:

Popatrz do instrukcji twojego zegarka, jeśli jest to chronometr, to dobowa odchyłka podawana przez Breitlinga mieści się w przedziale -4 do +6 sekund na dobę.

Edytowane przez nav

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie zegarki Breitling od 2000 roku mają certyfikację COSC, więc trzeba nosić i mierzyć odchyłkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, kingcrimson napisał(-a):

Wszystkie zegarki Breitling od 2000 roku mają certyfikację COSC, więc trzeba nosić i mierzyć odchyłkę.

O proszę, tego nie widziałem. Ściągnąłem instrukcję ze strony Breitlinga którejś wersji Superocean i jest tam informacja o certyfikacji chronometru I dobowej odchyłce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, nav napisał(-a):

O proszę, tego nie widziałem. Ściągnąłem instrukcję ze strony Breitlinga którejś wersji Superocean i jest tam informacja o certyfikacji chronometru I dobowej odchyłce.

Wyczytałem to kiedyś w artykule, mam nadzieję że wiarygodnym. Była też wzmianka, że w tamtym okresie Breitling były jedyny, Omega, Rolex nie miały jeszcze 100 procentowej certyfikacji mechanizmów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, maciekzet5 napisał(-a):

Witam serdecznie, kilka dni temu zakupiłem nowy zegarek firmy Breitling model superocean heritage. Nastawiłem go sugerując się czasem w moim telefonie komórkowym. Po dwóch dniach widzę że zegarek wyprzedza telefon o jakieś 13 sekund. Czy można to uznać za normę i dać jeszcze kilka tygodni zegarkowi na „ułożenie mechanizmu” i ponownie go nastawić ? Dziękuję za odpowiedzi 

Mój robi +6s/d, wiec masz podobnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, maciekzet5 napisał(-a):

Ważne jest też to, czy zegarek jest noszony, czy Ty jesteś aktywny (w sensie ruszasz ręką z zegarkiem)

Certyfikacja chronometru i podana wyżej dokładnośc dotyczą najczęściej wypadkowej kilku pozycji, w której jest mierzona odchyłka. W sensie noś go na ręce, machaj nią ;) wtedy mierz odchyłkę. Jak go odłożysz po nastawieniu na szafkę w konkretnej pozycji to odchyłka może być większa/mniejsza niż podczas noszenia.

Po 2 dobach +13 to teoretycznie poza widełkami chronometru (-4/+6 doba) Ale właśnie kwestia noszenia. Nakręć go na maxa (automatu nie przekręcisz więc spokojnie 40 - 50 obrotów koronką) potem ustaw z czasem atomowym i gagatka na łapę. Noś aktywnie (praca przy kompie to nie aktywność nie naciągnie sprężyny) i po dobie pomiar. :)

A wgl to zegarki automatyczne nie są tak dokładne jak kwarcowe. W kwarcach dokładność to najczęściej ~15 sek na miesiąc. Są i takie, w których odchyłkę mierzy się na rok (Grand Seiko, niektóre Citizeny). Schizowanie się dokładnością automatu to niepotrzebne nerwy. Noszony prze tydzień znacznie wykracza poza chronometr? Odsyłaj na gwarancję do Breitlinga niech poprawiają. 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nowy zegarek, nowy mechanizm. Daj mu ułożyć się.
Dopiero po miesiącu/dwóch sprawdź dokładność.

Wysłane z mojego SM-S938B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.07.2025 o 07:14, Funky_Koval napisał(-a):

Ważne jest też to, czy zegarek jest noszony, czy Ty jesteś aktywny (w sensie ruszasz ręką z zegarkiem)

Certyfikacja chronometru i podana wyżej dokładnośc dotyczą najczęściej wypadkowej kilku pozycji, w której jest mierzona odchyłka. W sensie noś go na ręce, machaj nią ;) wtedy mierz odchyłkę. Jak go odłożysz po nastawieniu na szafkę w konkretnej pozycji to odchyłka może być większa/mniejsza niż podczas noszenia.

Po 2 dobach +13 to teoretycznie poza widełkami chronometru (-4/+6 doba) Ale właśnie kwestia noszenia. Nakręć go na maxa (automatu nie przekręcisz więc spokojnie 40 - 50 obrotów koronką) potem ustaw z czasem atomowym i gagatka na łapę. Noś aktywnie (praca przy kompie to nie aktywność nie naciągnie sprężyny) i po dobie pomiar. :)

A wgl to zegarki automatyczne nie są tak dokładne jak kwarcowe. W kwarcach dokładność to najczęściej ~15 sek na miesiąc. Są i takie, w których odchyłkę mierzy się na rok (Grand Seiko, niektóre Citizeny). Schizowanie się dokładnością automatu to niepotrzebne nerwy. Noszony prze tydzień znacznie wykracza poza chronometr? Odsyłaj na gwarancję do Breitlinga niech poprawiają. 

Zegarek normalnie noszę na ręku od godziny 7 do momentu aż się nie kładę spać czyli ok 22 zdejmuję, jestem lekarzem więc ciągle w ruchu. To po 40 obrotach przy nakręcaniu będzie opór ? Bo nie chciałbym go uszkodzić, czytałem że przy bardzo naciągniętej sprężynie zegarek może nieco przyspieszać..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, maciekzet5 napisał(-a):

Zegarek normalnie noszę na ręku od godziny 7 do momentu aż się nie kładę spać czyli ok 22 zdejmuję, jestem lekarzem więc ciągle w ruchu. To po 40 obrotach przy nakręcaniu będzie opór ? Bo nie chciałbym go uszkodzić, czytałem że przy bardzo naciągniętej sprężynie zegarek może nieco przyspieszać..

Breitling Superocean Heritage to zegarki z naciągiem automatycznym. Mają wachnik. Konstrukcja takiego mechanizmu uwzględnia specjalne sprzęgiełko, które

uniemożliwia zbytni naciąg sprężyny podczas nakręcania koronka. Czyli jak nakręcisz na maksa to nie będzie żadnego oporu, zegarek przestanie się nakręcać. Nic się nie uszkodzi :) 

Uszkodzić zbytnim nakręcaniem, mimo oporu koronki można zegarki z naciągiem manualnym. Te wachnika nie mają. Przy nich pojawiający się w koronce opór jest znakiem, że zegarek nekręcony jest na full.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi