Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
facecik

CHrono24 i wliczone koszty importu

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu na Chrono24 pojawia się cena z doliczonymi kosztami importu zegarka spoza UE. Czy  ktoś z Was już kupował u nich z tą opcją i czy to są wszystkie koszty jakie się ponosi? Jak patrzę na opis co wchodzi w tę cenę, to brakuje mi cła. Doliczają tylko VAT 23%.

Jeśli ktoś ma przetartą ścieżkę, to prosiłbym o informację jak to wszystko wygląda od strony organizacyjnej - co robi za nas CH24, a co trzeba zrobić samemu. Podejrzewam, że jakąś deklarację do UC trzeba wypełnić samemu na podstawie papierów od Chrono (dowód zakupu).  Cło to 4,5% od całej kwoty (podatkiem), zgadza się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są tylko szacunkowe koszty. Jak klikniesz w szczegóły to tam będziesz miał rozbite, ile płacisz na chrono.

image.thumb.png.9ad083fc2cc787b216b704d95221fb0c.png

Edytowane przez meinard

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.07.2025 o 17:25, meinard napisał(-a):

To są tylko szacunkowe koszty. Jak klikniesz w szczegóły to tam będziesz miał rozbite, ile płacisz na chrono.

image.thumb.png.9ad083fc2cc787b216b704d95221fb0c.png

Dziękuję. Na tyle też było mnie stać i widziałem te składowe. Bardziej chodziło mi o całą procedurę prowadzoną przez CH24. Czy np. pobierają tylko kwotę netto, a VAT dopłacam później (tak niby wynika z opisu, ale czy tak jest w rzeczywistości)? I co z cłem. Dlatego pytałem czy ktoś już korzystał z tej opcji, jeżeli oczywiście jest to opcja, a nie tylko informacja z ceną powiększoną o VAT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, facecik napisał(-a):

tylko informacja z ceną powiększoną o VAT.

Właśnie to miałem na myśli. Chrono nie oferuje żadnej dodatkowej usługi - po prostu wyświetlają szacunkową cenę powiększoną o naszą stawkę vat, ale w samym sposobie zakupu nic się nie zmienia - płacisz tyle, ile sprzedawca na aukcji sobie życzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, meinard napisał(-a):

Właśnie to miałem na myśli. Chrono nie oferuje żadnej dodatkowej usługi - po prostu wyświetlają szacunkową cenę powiększoną o naszą stawkę vat, ale w samym sposobie zakupu nic się nie zmienia - płacisz tyle, ile sprzedawca na aukcji sobie życzy.

Dzięki. Wyjaśnione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Chciałbym zasięgnąć informacji od osób które kupiły za pośrednictwem Chrono24 zegarek w Japonii. Obserwuję pewien zegarek za kwotę ok. 540euro co daje jakieś 97600 JPY. Cena z wysyłką. Czy możecie mi wskazać przybliżoną kwotę dodatkowych kosztów związanych z zakupem? Mam na myśli cło i podatek. Próbowałem obliczyć na kalkulatorze celnym isztar ale tam musze wprowadzić parametry o których nie mam pojęcia. Jesteście w stanie przeliczyć tą kwotę i podać przybliżoną wielkość cła i podatku? Czy to będzie 300-500 czy bliżej 1000? Może jest jakiś prostszy kalkulator niż isztar to poproszę link.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, ok 700pln.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję z info. Nie jest to mała kwota w stosunku do wartości zegarka. Co poradzić jak się zakochałem w nim.  W marcu mam urodziny, zrobię sobie fajny prezent. Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi