Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Lukasz2589

Certina C048.407.18.051.01 DS Action Diver 40.5mm czy Davosa Ternos Ceramic 161.555.05 czy Steinhart OCEAN 1 TYTAN 500 GMT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów. Zastanawiam sie nad powyższymi diverami. Czy ktoś z Was mógłby wypowiedzieć się na ich temat? Są podobne wzornicowo ale wiadomo, różne marki, mechanizmy, wykonanie. Zależy mi na trwałości, precyzji czasu jak i precyzji wykonania. Zegarek ma być używany na codzień i raczej nie bedzie miał lekko. Oczywiście nie będę nim tłukł o podłogę ale należę do takich co zegarka z ręki nie ściągają, nawet do prac fizycznych, choć wiem ze to automaty. Proszę o radę, z góry dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybyś decydował się na Davosę zapytaj o nowe zapięcie z mikroreugacją. Davosa ma jeszcze model Argonautic w rozmiarze 41. Dziś pojawił sie limitowany Shark Angel ze skręcaną bransoletą i mikroregulacją . Limitowany 200 sztuk

FB_IMG_1753386413721.thumb.jpg.686596cc8b967c6145bacef19848f986.jpgFB_IMG_1753385966851.thumb.jpg.6aff4713c4ede0abae6f8a21e630d340.jpg16154140-Det-3-WEB.thumb.jpg.e98e487585c1911e9b16aacacef19bf5.jpg

16154140-Det-1-WEB.jpg

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siatka na tarczy niby wygląda ciekawie i oryginalnie ale chyba jlasyka bardziej do mnie przemawia, nie mniej dzieki za propozycję i zwrócenie uwagę na mikroregulacje bo o tym nie wiedzialem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Certina ma dodatkowy system antywstrząsowy wiec jak zegarek ma mieć ciezko.to postawilbym na DS divera

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ma mieć ciężko to tytan bym odrzucił. 

Jednak stal to jak masz jakieś pojęcie to sam "poprawisz". Z tytanem będzie ciężko. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Dorian06 napisał(-a):

Jak ma mieć ciężko to tytan bym odrzucił. 

Jednak stal to jak masz jakieś pojęcie to sam "poprawisz". Z tytanem będzie ciężko. 

Tzn wiesz, ciężko, pojęcie względne, w kopalni nie pracuje😉 chodzi mi bardziej o jakieś pracę ogrodowe czy naprawcze w domu itp, takiego typu sytuacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukaj zegarka z hartowana koperta albo pokryciem utwardzajacym: Archimede, Circula, Damasko, Hanhart, Sinn, Dekla, Traska.

Ewentualnie czolgu od Muhle Glashutte - modelu SAR Rescue Timer. Mozesz tez zaakceptowac rysy i uznac, ze nadaja charakteru.

Tylko do takiego tyrania ja bym zmienial zegarek na Casio F-91W albo jakiegos G-Shocka bo mimo wszystko byloby mi szkoda.

Tytan jest fajny bo sie nie narzewa / nie wyziebia i jest do tego bardzo lekki, zupelnie inne wrazenie na rece porownujac do stali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Szukaj zegarka z hartowana koperta albo pokryciem utwardzajacym: Archimede, Circula, Damasko, Hanhart, Sinn, Dekla, Traska.

Ewentualnie czolgu od Muhle Glashutte - modelu SAR Rescue Timer. Mozesz tez zaakceptowac rysy i uznac, ze nadaja charakteru.

Tylko do takiego tyrania ja bym zmienial zegarek na Casio F-91W albo jakiegos G-Shocka bo mimo wszystko byloby mi szkoda.

Tytan jest fajny bo sie nie narzewa / nie wyziebia i jest do tego bardzo lekki, zupelnie inne wrazenie na rece porownujac do stali.

Nie, no wlasnie nie tyrania🙂 prace proste, typu jakis szpadel na ogródku, szukanie młotkiem czy tam uderzenie przypadkowe ręką z zegarkiem w ścianę czy cos tego typu. Nie znam sie na wytrzymałości automatów i ile mogą znieść ale wiem ze na jakieś mocniejsze drgania czy przypadkowe uderzenia mogą być wyczulone. Nie jestem osobą pracująca fizycznie ale jak to w zyciu bywa czasem gdzie sie uderzy przypadkiem czy cos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jesli to musi byc automat i nie mozesz zakladac kwarca do takich robot to ja sugeruje:

Od lat nosze zegarki automatyczne i do jakis drobnych prac ich nie zdejmuje - nigdy nie mialem problemu.

Do ciezszych zadan raczej zdejmuje - ale to dlatego, ze mi szkoda uszkodzic / zarysowac niz z innych powodow.

EDIT: Laco ma jeszcze serie zegarkow DIN 8330, jednym z testow certyfikacyjnych jest bodajze uderzenie mlotkiem :D

https://www.laco.de/en/watches/din-8330-watches

https://www.laco.de/en/din-8830-testscenario

https://www.laco.de/en/din-8830-testscenario#02

Resistance to external stresses

06 Impact and shock resistance

In this test, impacts on the watch or free-fall impacts are induced on specific positions. Because even weak impacts are enough to put the movement out of operation, several impacts are applied to a watch sample at a speed of approx. 4.5 m/s during this test.

Od 11:00:

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie jest jeszcze Victorinox Inox. Jednak mój egzemplarz padł. Znaczy jak leżał to chodził dobrze. Jak go nosiłem to łapał odchyłki kilkadziesiąt sekund na dobę. Dla mnie to nawet  automacie jest nie do przyjęcia a co dopiero w "niezniszczalnym" kwarcu. Co za tym idzie ja go nigdy już nie polecę. Kasę zwrócili. Jednak zakup był na Zalando. Nie wiem jakby było gdybym go kupił gdzieś indziej.  

Reasumując. 

Kupiłbym co Ci się podoba i tak jak cordi zasugerował do prac kupiłbym tanie Casio. Lub jakiegoś G. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarmistrz, który mi zegarki serwisuje twierdzi, że ETA to jednak solidniejszy produkt niż Sellita i potem kolejne klony. Tak więc z tych trzech pod względem niezawodności i trwałości to pewnie stawiałbym na Certinę. Z tym, że to takie teoretyzowanie. Dużo zależy od konkretnego egzemplarza mechanizmu, jego złożenia, nasmarowania. Wszystkie trzy powinny być porządne i solidne. Osobiście brałbym spośród nich ten, który by mi się najbardziej spodobał.

A do prac ogrodowych itp, to jednak najlepszy jest G-Shock za kilkaset złotych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To mity lansowane przez SG. Zapytaj "niezależnego" zegwrmistrza o powermatica ;)

Mam Eposy na 2824 i Sw 200. Nie widzę różnicy w problemach serwisowych.

Edytowane przez TIK TAK

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybor padł na certine ds action diver automatic 40.5 mm z paskiem nato. Same pochlebne recenzje i opinie mnie przekonały. Na papierze wyglada najlepiej z całej tej trójki. Paczka w drodze, jak dojedzie wrzucę foto nadgarstkowe, dzięki i pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech się dobrze nosi !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz siadła na nadgarstu. Jestem bardzo zadowolony! Ale nie koniecznie z paska😅 Koledzy wiecie gdzie mogę kupić dobra meshową bransoletę z precyzyjna regulacją? 

20250805_201133.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Lukasz2589 napisał(-a):

Juz siadła na nadgarstu. Jestem bardzo zadowolony! Ale nie koniecznie z paska😅 Koledzy wiecie gdzie mogę kupić dobra meshową bransoletę z precyzyjna regulacją? 

20250805_201133.jpg

https://www.watchstyle.com/staib-germany.html

A jak ma być tanio to aliexpress

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi