Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem wszystkim. Nie mam pojęcia gdzie wstawić ten temat, więc zakładam nowy. Moja partnerka uruchomiła właśnie podkast o Włoszech. Polecam odsłuchać, najpełniej na YT lub Spotify, polubić i polecać. Ja też się może tam za jakiś czas pojawię, jak będzie odcinek o modzie i zegarkach. 

https://youtube.com/@italiabezfiltra?si=OPAxUxrq0QWXebco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Czołem wszystkim. Nie mam pojęcia gdzie wstawić ten temat, więc zakładam nowy. Moja partnerka uruchomiła właśnie podkast o Włoszech. Polecam odsłuchać, najpełniej na YT lub Spotify, polubić i polecać. Ja też się może tam za jakiś czas pojawię, jak będzie odcinek o modzie i zegarkach. 

Parę stron dalej jest coś takiego 🤗 🤗 🤗 

Screenshot_2025-08-25-07-34-37-80_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Waldku, przesłucham cały podcast w drodze do pracy, ale już teraz mała podpowiedź.

Warto od początku zadbać o obraz - na początek wystarczy smartfon, a z czasem można dorzucić dodatkowe kamery. Nawet zwykłe cięcia między różnymi ujęciami rozmówców (tak jak robią to Żurnalista czy Górczyk) sprawiają, że materiał wygląda profesjonalnie, naturalnie i wprowadza dynamikę.

Ponieważ temat dotyczy Włoch, można dodatkowo wzbogacić nagranie o przebitki - zdjęcia, krótkie klipy czy nawet proste animacje. To rozwiązanie bliższe kanałom podróżniczo-kulturalnym i moim zdaniem świetnie by się tu sprawdziło.

Oprócz tego warto zainwestować w mikrofony (bo dźwięk jest kluczowy) i podstawowe oświetlenie jakiś ring light.

Oczywiście kanał już subskrybuję .

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za uwagi i polecenie tematu - już tam wstawiłem informacje.

Dziewczyny chyba chcą robić tylko podkast, bez obrazu. Należy pamiętać że to jest dla nich bardziej zabawa, bo obie mają swoje zawodowe obowiązki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pracy raczej nie mam jak posłuchać, w aucie raczej nie korzystam z YT. Zasugerowałbym żeby wrzucić to również na spotify, idealne na dojazdy do i z pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Ceteth napisał(-a):

W pracy raczej nie mam jak posłuchać, w aucie raczej nie korzystam z YT. Zasugerowałbym żeby wrzucić to również na spotify, idealne na dojazdy do i z pracy.

Podkast jest dostępny pratycznie wszędzie: na YT, Spotify i Apple Podcasts.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, beniowski napisał(-a):

Podkast jest dostępny pratycznie wszędzie: na YT, Spotify i Apple Podcasts.

To poprosimy linki :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Dziękuję za uwagi i polecenie tematu - już tam wstawiłem informacje.

Dziewczyny chyba chcą robić tylko podkast, bez obrazu. Należy pamiętać że to jest dla nich bardziej zabawa, bo obie mają swoje zawodowe obowiązki. 

Widzisz, odezwała się we mnie dusza kapitalisty. Jeżeli masz ciekawy - jak to się dziś mawia - content, nawet jeśli dość zawężony, ale interesujący, to czemu nie spróbować go spieniężyć?

Nie chodzi o to, żeby dziewczyny traktowały to od razu jako dodatkowe źródło dochodu, ale raczej jako sposób na rozwój i może stworzenie w przyszłości własnego, małego studia.

Daję wiarę, że wiedzę w tym zakresie mają naprawdę solidną i tym bardziej szkoda byłoby nie wykorzystać tego potencjału.

W przeciwnym razie to trochę taka "sztuka dla sztuki" - fajna zabawa, ale aż się prosi, żeby pójść krok dalej i dotrzeć do jak najszerszego grona potencjalnie zainteresowanych odbiorców.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Widzisz, odezwała się we mnie dusza kapitalisty. Jeżeli masz ciekawy - jak to się dziś mawia - content, nawet jeśli dość zawężony, ale interesujący, to czemu nie spróbować go spieniężyć?

Nie chodzi o to, żeby dziewczyny traktowały to od razu jako dodatkowe źródło dochodu, ale raczej jako sposób na rozwój i może stworzenie w przyszłości własnego, małego studia.

Daję wiarę, że wiedzę w tym zakresie mają naprawdę solidną i tym bardziej szkoda byłoby nie wykorzystać tego potencjału.

W przeciwnym razie to trochę taka "sztuka dla sztuki" - fajna zabawa, ale aż się prosi, żeby pójść krok dalej i dotrzeć do jak najszerszego grona potencjalnie zainteresowanych odbiorców.

Może tak być, że będą chciały na nim coś zarobić, choć w dzisiejszym świecie, w zalewie podobnych tematów, to pewnie trudne. Jedna z nich zawodowo zajmuje się PRem, więc raczej umie pozycjonować takie rzeczy w sieci. Czy będą z tego pieniądze? Nie sądzę, ale dziewczyny chcą się w to bawić. Moja partnerka zna Włochy na wylot, w Polsce była jedną z najlepszych tłumaczek i nauczycieli tego języka, więc wie o czym mówi. A na ten kraj na spojrzenie chyba jeszcze bardziej krytyczne ode mnie, więc w podkaście będzie dużo ciekawych i obiektywnych historii o Włoszech od środka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Może tak być, że będą chciały na nim coś zarobić, choć w dzisiejszym świecie, w zalewie podobnych tematów, to pewnie trudne. Jedna z nich zawodowo zajmuje się PRem, więc raczej umie pozycjonować takie rzeczy w sieci. Czy będą z tego pieniądze? Nie sądzę, ale dziewczyny chcą się w to bawić. Moja partnerka zna Włochy na wylot, w Polsce była jedną z najlepszych tłumaczek i nauczycieli tego języka, więc wie o czym mówi. A na ten kraj na spojrzenie chyba jeszcze bardziej krytyczne ode mnie, więc w podkaście będzie dużo ciekawych i obiektywnych historii o Włoszech od środka. 

I o to chodzi, dziś w "internetach" wygrywa ten, który jest najlepiej przygotowany. 

Wspomniany przeze mnie Żurnalista zdeklasował Cypriana Majchera w rozmowie z dr Piotrem Chomczyńskim o Kartelach w Meksyku. Widać, kto zdecydowanie rzetelniej przygotowuje się do wywiadu, kto robi głębsze rozeznanie i lepiej pojmuje rozmowę, co jest niezwykle ważne dla odbiorcy. Ja po rozmowie Majchera z Chomczyńskim straciłem zainteresowanie tym kanałem. Dlatego jak ktoś się podejmuje tematu, to dobrze jak się w tym orientuje. 

Jeżeli partnerka ogarnia temat tak jak to przedstawiasz, to tym bardziej szkoda marnować potencjał - przy takim zapleczu można naprawdę zbudować coś unikatowego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, beniowski napisał(-a):

Poproszę o linka do rozmowy o kartelach: ja takie tematy bardzo lubię. 

Wstawiłem na: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi