Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Darecki

Naprawa Trasera Black Storm Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam.

Posiadam w kolekcji zegarek z którym jestem związany sentymentalnie. To Traser Black Storm Pro którego kupiłem w Bagram w Afganistanie w 2014r, ma nr NSN i przeszedł ze mną naprawdę sporo... to weteran tak jak ja 😁

Ma jednak swoje lata i zaczyna niedomagać, czasem wiesza się i staje na jakiś czas. Siedzi w nim Ronda 715 i raczej nie ma sensu tego naprawiać tylko trzeba ją po prostu wymienić na nową. 

Przechodząc do sedna sprawy - szukam zegarmistrza, który wymieni mi werk, ale na dobrą Rondę odnosząc się do motoryzacji - taką na "pierwszy montaż" a nie chiński śmieć.

Ktoś podejmie się uratowania mojego weterana? 😃

A może dałoby się wstawić jakiś sensowny werk ETA?????????

20250830_104245.jpg

Edytowane przez Darecki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słabo się znam na kwarcokach, ale nikt nie odpowiada, więc spróbuję.

Można najpierw wyeliminować potencjalną przyczynę problemu, np:

- zdychająca bateria

- jakiś paproch (pod tarczą), który trafił, gdzie go nie trzeba

- nacisk, który pojawił się w niewłaściwym miejscu (np. przy wymianie baterii)

Jeśli nie pomoże, to zawsze można wymienić cały werk, który kosztuje kilkadziesiąt zeta (a ile -dziesiąt to zależy od źródła, ale na pewno poniżej stówki, nie licząc kosztów wymiany).

Z tymi Rondami jest wszystko OK, tylko czasem padnie cewka czy coś, a przy wymianie na werk innego typu pojawią się problemy z wymiarami, z ringiem centrującym (w środku masz zapewne werk wielkości paznokcia od kciuka, otoczony oceanem plastiku), no i z osadzeniem wskazówek (tuleje niekoniecznie będą miały taką samą średnicę), a jeszcze nie dotarliśmy do kwestii grubości werku. Wszystko da się zrobić, ale nie zawsze warto.

Zaznaczam, że nie jestem zegarmistrzem, tylko majsterkowiczem z mocno ograniczonym doświadczeniem, jeśli chodzi o kwarce.

pozdrawiam

Narfas

Edytowane przez Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 8/31/2025 at 6:09 PM, Darecki said:

To Traser Black Storm Pro którego kupiłem w Bagram w Afganistanie w 2014r, ma nr NSN i przeszedł ze mną naprawdę sporo... to weteran tak jak ja 

Może na kanwie tej historii producent pomoże?

On 8/31/2025 at 6:09 PM, Darecki said:

Przechodząc do sedna sprawy - szukam zegarmistrza, który wymieni mi werk, ale na dobrą Rondę odnosząc się do motoryzacji - taką na "pierwszy montaż" a nie chiński śmieć.

To może tak:
Kontakt - Kwestia Czasu
Zegarmistrz serwis i naprawa zegarków - Polerowanie zegarków Kraków - e-zegarki.com - Strojny - Najb
Sławomir Ogiegło (@watches.second.life) • Zdjęcia i filmy na Instagramie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi