Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
waljo

Dobór sprężyny balansu

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, mam pewien mechanizm prawdopodobnie chiński nie ma on podanego symbolu. W mechanizmie jest uszkodzona sprężyna balansu. Pomimo, że wymieniłem trzy z innych zegarków, które nawet pasowały do koła balansu i mostka, zegarek cały czas spieszy. Macie może jakiś sposób na dobór takiej sprężyny?  Z ustaleń jakie poczyniłem i pomocy osób z forum wyszło, że mechanizm to może jest LB 20. Zamówiłem nawet do niego całe koło balansowe, ale niestety nie pasowało, oś była za długa. Podmieniłem sprężynę, ale bez zmian zegarek cały czas spieszy.  Tak wynika jak by ten werk był konkretnie robiony pod określony model zegarka i jest wykonany na bazie tego LB 20. Nie mam też żadnych danych tego werku więc nie wiadomo z jaka częstotliwością on pracuje.  Tu link do tematu w sprawie ustalenia werku.

Prośba o jakieś porady każda będzie pomocna. Co jeszcze ustaliłem to to, że koło balansowe jest chyba wizualnie takie samo jak od wostoków serii 2409, sprężyny niestety wostoki mają nawijane w przeciwną stronę niż w tym chińskim. Jeszcze spróbuję cos przekombinować może w tym kierunku. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, sprężyny do balansu czyli włosy dobiera się w/g średnicy, wysokości balansu i rodzaju wychwytu.

Do dobrania punktu podparcia włosa w kołku używa się odpowiednich narzędzi

Jak podasz mi wymiary balansu to mogę poszukać odpowiedniego włosa ale i tak

bez odliczarki będziesz musiał kołkować na czuja chyba że dasz sobie radę z odliczaniem na stoperze

tak robili starzy zegarmistrzowie 

Pozdrawiam 

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki, tego przyrządu nie posiadam bo bardzo rzadko jest problem z włosem. Zazwyczaj się kupuje nowe albo dobieram od starych mechanizmów, ale teraz to poległem. W zasobach znalazłem kolejny włos, który pasował do koła.  Po założeniu jest tak, że teraz się zegarek późni, więc już jestem w jakimś punkcie zwrotnym. Teraz tylko kwestia chyba odpowiedniego zakołkowania go. Ten włos ma gęściej nawinięte zwoje. Przyrząd Weishi pokazuje 19800 częstotliwość . Opóźnienie jest około 2 minut na kwadrans. Wymiary balansu średnica 10,6 grubość 0,5, grubość włosa to 0,05 na 0,5 mm.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja posiadam/łem (nawet kilka :D ) .

20230517_073000.thumb.jpg.9999dacc6565f915ef52f4098a299be7.jpg

Natomiast starzy zegarmistrze robili to tak że chwytali włos za koniec w chwytki

i wprowadzali w ruch nad szkłem centralnego sekundnika i liczyli ilość wahnięć np. w 20 czy 30 sekund.

Potem to już czysta matematyka. Stare spece to nawet nie patrzyli tylko ustawiali balans tak że oś pukała w szkło

i liczyli puknięcia - ale to stara szkoła :D :D :D 

Jaką częstotliwość powinien mieć tan mechanizm ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jest zagadka, tego nie wie nikt. Ten wskazany wyżej werk jest podobny do tego mojego, ale nie ma wskazań faz księżyca, sam werk od strony balansu wygląda tak samo, ale myślę tak jak pisałem, że ten mój jest jednak inny. Wychodzi, że ta 19800 to za mało bo jest opóźnienie. 21600 wskazane na jednej sprężynie to  za dużo i spieszy, to wychodzi, że powinien mieć około 20000. Fajny zestaw będę musiał poszukać takiego, jednak czasami jest przydatny.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi