Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Artur7

Zegar MAJAK się zatrzymuje w przechyleniu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Jeśli ktoś natrafi na ten wątek, to może ktoś będzie miał pomysł, albo chociaż znał powód, dla którego zegar Majak zatrzymuje się w pozycji przechylonej.

Kupiłem niedawno radziecki zegar Majak "Kryształ" do swojej małej kolekcji, i choć zaraz po nakreceniu chodzi, to po krótkim czasie zaczyna zwalniać i potem zupełnie się zatrzymuje. Okazuje się, że zegar chodzi normalnie tylko wtedy gdy jest w pozycji zupełnie pionowej, co nie jest możliwe gdy jest osadzony na nóżkach na podstawce, bo wtedy jest przechyony lekko do tyłu.

Domyślam się, że problem jest w przystawce balansowej, która z upływem czasu się rozregulowała lub zużyła i teraz koło "zamachowe" nie działa jeśli nie jest zupełnie w pionie. Niestety, nie ma możliwości, aby zegar był ustawiony zupełnie pionowo, bo nóżki na podstawce są tak uformowane, że nie można ich "naprostować", ani nagiąć. A zatem zegar zawsze musi być lekko nachylony do tyłu (jak na załączonym zdjęciu).

Próbowałem nawet otworzyć zegar i coś tam majstrować. Odkręciłem przystawkę balansową, aby to zobaczyc od środka, ale tam nic nie da się ustawić, a przynajmniej ja nie widzę takiej możliwości. Domyślam się, że może trzeba byłoby ten zegar zanieść do zegarmistrza, ale nie jestem pewien czy to się opłaca i czy to się w ogóle da naprawić. Dlatego otworzyłem ten wątek, to może ktoś będzie miał jakąś radę lub pomysł jak by to można naprawić bez zegarmistrza. 

Cały mechanizm od środka wygląda dobrze i nie ma tam żadnych zanieczyszczeń ani rdzy, ale sama przystawka balansowa jest już chyba trochę rozregulowana albo zużyta i to dlatego zegar się zatrzymuje, jak się domyślam.

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, albo radę, to będę wdzięczny. 

Pozdrawiam

Zegar Majak z boku.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czopy na kole balansowym przytarte.

No i oczywiście nie miał żadnego serwisu przez ostatnie 20 lat:

Miałem takie przypadki na stole  i po rozebraniu mechanizmu, umyciu i złożeniu/smarowaniu zegary ruszyły...i wróciły do właścicieli tzw "chodzące"

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minutes ago, mkl1 said:

Czopy na kole balansowym przytarte.

No i oczywiście nie miał żadnego serwisu przez ostatnie 20 lat:

Miałem takie przypadki na stole  i po rozebraniu mechanizmu, umyciu i złożeniu/smarowaniu zegary ruszyły...i wróciły do właścicieli tzw "chodzące"

Dzięki za szybką odpowiedź!

Te "czopy" na kole balansowym to takie małe śrubki ponakręcane na obrzeżu tego koła rozumiem? Nie bardzo wiem jak to sprawdzić, czy są przytarte czy nie, bo one są takie malutkie, że chyba musiałbym użyc lupy aby się im przyjrzeć. No, ale skoro tak mówisz, to pewnie tak jest. Zakładam, że jeśli są przytarte, to chyba niewiele da się z tym zrobić, ewentualnie wymienić na "nowe", o ile to w ogóle możliwe.

Jedyne co mógłbym chyba zrobić, to rzeczywiście może umyć i nasmarować mechanizm, ale trochę się boję do tego zabrać, bo nie wiem co dokładnie trzeba rozkręcić (poza kołem balansowym), i potem umyć i nasmarować, żeby sprawy nie pogorszyć. Czy umycie samego koła balansowego z przystawką wystarczy, czy trzeba też umyć caly podzespół, na którym przykręca się moduł z kołem balansowym? Jedyne co udało mi się odkręcić, to moduł z kołem balansowym zawieszonym na sprężynce włosowej (to się chyba nazywa przystawką). Reszta to chyba bardziej skomplikowana sprawa.

Nie wiem też w czym to umyć, bo chyba nie zwykłą wodą. O smarowaniu mechanizmu zegara też mam niewielkie pojęcie, bo to raczej nie to samo co smarowanie zawias w drzwiach, hehe.

Może jednak będę musiał ten zegar oddać do jakiegoś serwisu, bo zamiast naprawić mogę bardziej zepsuć. No nie wiem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Czopy" to zakończenia osi koła balansowego ( na ten przykład)  i rzeczone czopy pracują w łożyskach półmostka i płyty dolenej. Jeżeli nie były smarowane to poprostu stal uległa wytarrciu w łożyskach rubinowych.

Na Twoim miejscu  nie kombinował bym.. Jeżeli nie rozbierałęś wcześniej Majaka i przystawki to lepiej oddaj do zegarmistrza, lub komuś kto to ogarnie i nie zepsuje... :)

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, mkl1 said:

"Czopy" to zakończenia osi koła balansowego ( na ten przykład)  i rzeczone czopy pracują w łożyskach półmostka i płyty dolenej. Jeżeli nie były smarowane to poprostu stal uległa wytarrciu w łożyskach rubinowych.

Na Twoim miejscu  nie kombinował bym.. Jeżeli nie rozbierałęś wcześniej Majaka i przystawki to lepiej oddaj do zegarmistrza, lub komuś kto to ogarnie i nie zepsuje... :)

Dzięki za wyjaśnienia. I chyba masz rację, lepiej nie będę się sam za to brał, bo to wygląda na delikatną robotę. Chociaż mam ciekawość i lubię takie dłubaninki, to lepiej to oddam specjaliście. Ciekawe czy da radę to naprawić, bo chyba nie tak łatwo jest dostać tę przystawkę balansową. Pewnie trzebaby wyjąć z jakiegoś innego Majaka.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Artur7 napisał(-a):

bo chyba nie tak łatwo jest dostać tę przystawkę balansową.

Były nawet na allegro..

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Następnym razem proszę takie pytania zadawać w sub- dziale technicznym  tematu zegarków radzieckich. Tak jest łatwiej dla wszystkich :)  

Temat zamykam i do usunięcia niebawem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.