Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
gooralsky

duzy z dobra luma

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. 100 lat mnie tu nie bylo.

Mieszkam w Irlandii.

Cos nabieram ochoty na nowy zegarek. Lubie zegarki duze i ciezkie (mam min seiko sun021 "kinetic tuna" czy gshocka gbdh-1000). Seiko nosze na bransolecie z pelnych ogniw - wazy to 250g+ i nie przeszkadza mi to wcale - nawet mysle, ze bym preferowal wiekszy i ciezszy zestaw ;). Dobra luma i szafirowe szkielko bylo by milo (jesli zegarek mialby cos ala indiglo to mysle, ze bym przemyslec mogl, ale na ten moment bardziej mysle o automacie mechanicznym) Budzetu nie mam ustalonego w betonie. Lubie zegarki nietypowe - podoba mi sie np u-boat u-65. 

Lubie zegarki w stylu diverow GMT (czasami latam po swiecie i GMT sie przydaje a bezela uzywam jako timera). Chce miec mozliwosc odczytania godziny o dowolnej porze (moj seiko dziala wybitnie, ale tylkop pierwsze kilka h po zgaszeniu swiatla - wolalbym cos mocniejszego). Stad pomysl na tryt. Na oku mialem zawsze vostok europe i ball. W vostoku europe podoba mi sie eneria YN84-575O540 (duzy, z trytem + lubie oznaki starosci na roznych sprzetach i pomysl patynujacego zegarka wydaje mi sie fajny, ale nie wiem jak to w praktyce wyglada). Akurat nie mam go gdzie zobaczyc. Zaraz po tym jak go wygoglowalem mialem taki maly flashback z szukania zegarkow dawno temu i rzucilem okiem na ball'a - tam mi sie spodobal master engineer 2 worldtime (tylko musialbym sie przekonac, ze na prawde jest warty kasy) + wydaje mi sie, ze bedzie mi troche maly (tez nie mam gdzie obejrzec, ale za 2 tygodnie bede pracowal w miescie gdzie jest ich dealer) PAtrzylem na www ball'a, ale nie znalazlem zegarkow powyzej 44mm (preferowalbym 48+) Cos czuje, ze ball i vostok to rozne kawalki swiata, ale polaczyl je tryt. 

Jak wyglada sprawa szkileka mineralnego w Vostoku?

Jakis inny pomysl na cos duzego i z trytem?

Jak w praktyce wyglada patynowanie zegarka z brazu - trzeba czekac 2 pokolenia by byla jakas srednio widoczna patyna, cze idzie szybciej?

Preferowalbym bransolete z "diver extension" czy innym sposobem na zwiekszenie obwodu - puchna mi czasami rece na upale - zwykle mniej niz 1 ogniwo). Albo jakas solidna gume.

Dzieki wszystkim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marathon Jumbo

46mm, Automat, 

5-WW194021SS-0109-IMG1-Hero.jpg?v=1749060392&width=3000

Albo NITE watches,

Tutaj niestety tylko Kwarc.

ALPHA HORIZON

Ewentualnie MWC

Automat Miyota 8215

49mm L2L

MWC 21 Jewel 300m Automatic Military Divers Watch on Bracelet with Tritium GTLS, Sapphire Crystal and Ceramic Bezel

Edytowane przez Pav

Noszenie zegarka na który mnie nie stać to taki sam przypał jak noszenie podróby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brąz patynuje dość szybko. Po kilu tygodniach będzie już ładna patyna. Jak koperta z brązu, to raczej na pasku skórzanym. Bransolety do kopert z brązu to wyjątkowe sytuacje. Bransoleta cała z brązu brudziłaby nadgarstek (patynowanie) dlatego robi się czasem taki bransoletowy miks z dwóch materiałów. Na wierzchu brąz a pod spodem stal nierdzewna. Można to spotkać u Orisa albo u Zelosa. Technicznie skomplikowane i drogie.

Duże zegarki (tak do 44 mm) z bardzo dobrą lumą robi właśnie Zelos albo Phoibos. Modele w brązie też mają. Ostatnio model C65 Pro 300 w rozmiarze 44mm wypuścił też Christopher Ward. I w stal i w brązie. Z tym, że u ChW luma jest OK, ale nie jakaś wyjątkowa.

Z bardzo dobrej lumy słyną też zegarki Signum. W tym modele "full-lume" z tarczą powleczoną lumą. Taki trochę efekt "indiglo" bo cała tarcza się świeci w ciemności. Nawet w różnych kolorach. Oczywiście przez jakiś czas.

obraz.png.bec232eb0a071bbd0ccd5921b419898b.png

obraz.png.7cf8fe645afe1e9eaf417a131674946b.png

I jest jeszcze jedna firma. Aragon Watches. Robią zegarki w gigantycznych rozmiarach 50mm. Mają chyba też coś z trytem, choć niekoniecznie akurat w rozmiarze 50 mm 😉. Warto zerknąć. Mają całą masę różnych modeli.

Tutaj link do ich modeli w średnicy 47-50 mm:

https://www.aragonwatch.com/Enforcer_Automatic_s/330.htm?searching=Y&sort=7&cat=330&show=40&page=1&f-47MM-50MM=575

obraz.thumb.png.d5983f6dd329e8a032626bbb4d2020f2.png

Z trytem dużego wyboru na rynku nie ma. Koledzy już wyżej podpowiedzieli parę modeli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podbijam Signum. Luma w moim zegarku tej firemki to jest jakiś kosmos.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak duży, z tyrtem to Deep Blue.

Jak z mocną lumą to Zelów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś Vostok Europe.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Celuj w Vostoka Europe miałem kilka i mam jednego i polecam, w nocy do rana wszystko widać, mało w nim chodzę i zastanawiam się na puszczeniem go w dobre ręce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsrod Aragonow znalazlem turbillona 50mm z tarcza z meteorytu za 1k$. Te aragony sa cos warte? zwlaszcza ten chicski verk

HZ3JZ0E

Bo O ile lubie duze i nietpowe zegarki to jednak chyba wole by chodziliy dokladnie. P s nie wiem co jest grane z justowaniem tego posta.... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi