Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
xkris33

Zegarek dla narzeczonej z okazji rocznicy

Rekomendowane odpowiedzi

Czasem zdarzają się problemy techniczne, ale podejrzewam, że u Ciebie problemem było zbyt mało ruchu w ciągu dnia. Sprężyna musi się najpierw naciągnąć (więcej ruchu jest potrzebne) a potem wystarczy jej tylko podtrzymanie tego stanu (mniej ruchu jest potrzebne). Dzień noszenia nie musi naciągnąć sprężyny na maksa. Szczególnie noszenia przy biurku. Możesz zrobić eksperyment. Nakręć porządnie zegarek koronką, odłóż i zobacz jak długo będzie pracował. Jeżeli to będzie około 40 godzin, to rezerwa chodu jest OK. Jeżeli będzie OK, to wtedy znowu dokręć solidnie koronką i przez kilka dni noś regularnie (już bez dokręcania koronką). Potem po kilku dniach noszenia znowu odłóż i znowu sprawdź rezerwę chodu. Jeżeli wciąż będzie na poziomie 40 godzin, to wszystko jest OK.

Jeżeli rezerwa będzie znacząco mniejsza niż 40 godzin, to rzeczywiście jest problem z automatycznym nakręcaniem wahnikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@xkris33 jaki kolor tarczy? ;)

Dodam, abyś sprawdził dla zastosowanego mechanizmu ile trzeba przekręcić koronką od zatrzymania, aby nakręcić właściwie sprężynę (specjalnie nie podaje aby zaczął szukać, czytać, zagłębiać się w temat. Wybacz ;) )

Aby zegarek z samej ręki po zdjęciu wytrzymał te 40h to trzeba go "naprawdę porządnie nosić" ;)

Moje po całym dniu noszenia nie zawsze trzymają nawet 24h, ale ja wsiadam w auto, trochę pochodzę, posiedzę przy biurku a w domu po pracy zjednuje. 8-10h najwyżej nosze często z zatrzymanego startu. Zakręcę kilka razy koronką, potrząsnę kilka razy i zakładam.

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie od jakiegoś czasu coraz bardziej zgłebiam temat zegarków, także będę musiał jeszcze poszukać odnośnie nakręcania i wykonać test 😎 

Myślałem nad modelem jet star ale chciałem spróbować automatu, a poza tym logo producenta na godzinie12 mnie kupiło.

Na chwilę obecną jestem zachwycony automatem, jak działa, widokiem mechanizmu z wahnikiem od tyłu i tym że mają te zegarki w sobie to coś. Czuć że "żyją". Nawet sam dźwięk pracy mechanizmu jest czymś w porównaniu do kwarcu.

Kiedyś pewnie będę jeszcze szukał Regatty z open heartem, no i oczywiście Aerowatch to kolejny must have.

A Surveyor prezentuje się tak😉20260215_104117.thumb.jpg.325467b48b0803b3bec116f08f3e4673.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wiedz, że tarcza jest w "stylu sandwich" (" bo jednak bez lumy) ;)

indeksy minutowe są w drugiej warstwie tarczy ;)

fajowe to bardzo

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.02.2026 o 16:51, Petru23 napisał(-a):

Le temps ma aktualnie tanie i bardzo dobrej jakości zegarki. Dla mnie poziom Atlantic w tym budżecie ;) Roamer trochę za drogi wyceniony, tak samo jak Adriatica ale również bardzo fajne. Do tego marka posiada swoją historię ;) jak coś masz w budżecie to śmiało można iść w każdą z tych marek.

Ale Adriatica kupisz w bardzo fajnych pieniądzach na allegro, wyprzedają mniejsze sklepy. Polecam ten

https://www.lkruk.pl/pl/c/Adriatica/51

Kupowałem tam swoją Adriatica na jakiejś promocji (automat za 500zl, @bubulin też o ile dobrze pamiętam kupował tam również Adriatica). Mogą wystawić na allegro dany egz.

Np taki wydaje się być bardzo fajna ofertą. Szafir z antyrefleksem, mała sekunda,.tarcza z giloszem i 32/7mm. Za 400zl 🤯

Screenshot_20260211-165711.Brave.thumb.png.6ed3eb0f5c3679adf443106a9777aa59.png

https://www.lkruk.pl/pl/p/Adriatica-Zegarek-A2113.1111Q-Wymiana-Kolekcji/25709

Festina jak już to Swiss made, gdyż od jakiegoś czasu należy do hiszpańskiej marki i klepie tez zwykle zegarki,.bez napisu Swiss made.

Ano, Adriatica tonneau ETA
Muszę przyznać, że to nadal jeden z moich ulubionych zegarów. Dzięki raz jeszcze za poleconko ;] 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi