Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Adrian500

Omega Seamaster vs Railmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zastanawiam się nad zakupem jednego z dwóch zegarków:

Omega Speedmaster

Omega Railmaster

Który ma bardziej niezawodny mechanizm oraz mniejsze koszta serwisu? Z tego co czytałem Railmaster ma mechanizm Co-Axial. 

Z góry dziękuję za pomoc🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy. Jak częściej pływasz statkiem, to Seamaster. Jeśli natomiast wolisz jeździć koleją, to Railmaster. 

Co-Axial to typ wychwytu, który Omega stosuje w swoich mechanizmach. Są i w nurkach i w Railu. 
Jakie konkretnie modele Cię interesują? W jakim budżecie? Nowe, używki? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Interesują mnie nowe. Zastanawiam się, czy w przypadku speedmastera serwis będzie dużo droższy? Jak wyglądają ceny w przypadku nieautoryzowanych serwisów? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Adrian500 napisał(-a):

Interesują mnie nowe. Zastanawiam się, czy w przypadku speedmastera serwis będzie dużo droższy? Jak wyglądają ceny w przypadku nieautoryzowanych serwisów? 

Wygląda że mylisz Seamaster ze Speedmaster i do tego jeszcze Railmaster.

Zajrzyj na stronę Omegi to się zorientujesz lepiej.

Koszty serwisu są zbliżone. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chrono zapewne będzie droższy miało serwis. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Adrian500 napisał(-a):

Chronograf ma droższy serwis.

Tu masz cennik kompletnego serwisu w Omedze, u niezależnych będzie taniej ale z mniejszym zakresem prac. Naprawy to już w zależności od tego co padnie. Ogólnie uważam że nie jest to kryterium zakupu.

Screenshot at Feb 18 09-07-55.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za informację. A jak wygląda z awaryjnością oraz jakością wykonania? Który z tych zegarków będzie ogólnie lepszym wyborem (oba mi się podobają)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepszy będzie ten, który bardziej Ci się podoba bo ten będziesz nosić :-)

Natomiast częściej nosi się zegarki, które są dla nas wygodne. Ten Speedmaster w automacie ma wysokość ok. 15mm, co znacząco (i raczej negatywnie) może wpłynąć na wygodę noszenia. 

Railmaster na pewno będzie wygodniejszy bo jest bardziej kompaktowy i cieńszy. Natomiast przez dość krótkie L2L robi się z niego taka beczułka na nadgarstku. 

Pytanie czy rozważasz te konkretnie te oferty? A może inaczej, czy te ceny z Chrono to jest Twój budżet? 

Tutaj mój były Railmaster na nadgarstku 18cm:

DSC07670.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te oferty z chrono to raczej konkretne modele, które mnie interesują i myślę, że raczej kupię je gdzieś indziej. Chyba jednak zdecyduję się na Railmastera, gdyż mi się bardzo podoba i na przyszłość powinien mieć łatwiejszy serwis, niż Speedmaster🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Chrono często wydają się ciekawe, a potem szybko się nudzą lub męczą na nadgarstku.

Jeśli miałbym iść w tym budżecie w chrono od Omegi to spróbowałbym poszukać Speedmastera Pro z hesalitowym szkłem (poprzednia referencja). 

Zakładam, że dałoby Ci to klimat vintage Railmastera oraz funkcję chrono z tego Racinga, którego rozważasz. 

Sam zegarek byłby przy tym bardzo ergonomiczny na nadgarstku i wygodny w noszeniu.

Railmaster rzeczywiście ma całkiem fajny klimat vintage oraz ciekawe szczotkowanie koperty (która jest w całości szczotkowana). 

Ja mogąc teraz porównać Railmastera do Aqua Terry, pewnie kolejny raz wybrałbym AT jako ciekawszy (dla mnie) zegarek. 

Ale to już wiadomo kwestia osobistych preferencji. 

Edytowane przez wojtek91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę to AT jest dość podobny do Railmastera, niestety jest on sporo droższy od wcześniej wymienionych modeli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobnie do kolegi powyżej, nie zachęcam do drogich zegarków z chronografem. Droższy regularny serwis i potencjalnie większe ryzyko awarii. Do tego zazwyczaj spora grubość, która nie podnosi komfortu codziennego używania. Ja też się z chronografów już dawno wyleczyłem. Trzy wskazówki na tarczy mi wystarczają, a jak potrzebny jest stoper, to mam go w telefonie 😉.

I podobnie jak kolega, przed zakupem Railmastera obejrzałbym i przymierzyłbym Aqua-Terra. To bardzo uniwersalny zegarek. Taki "na każdą okazję". A jeżeli przymierzasz się do zegarka na bransolecie, to tym bardziej Aqua-Terra powinna być w orbicie Twoich zainteresowań. Railmaster bardziej mi się z paskiem kojarzy.

I jeszcze może Tudora Rangera sobie zobacz. W rozmiarze 39 mm i na bransolecie, to bardzo fajny i zgrabny zegarek w podobnym stylu i w nieco niższym budżecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem Tudora Rangera, lecz bardziej mi się podoba Railmaster. Jednak zrezygnuję ze Speedmastera, chyba że trafię na jakąś bardzo dobrą okazję - to wtedy jednak go kupię🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi