Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
doman78

Identyfikacja, pytanie o zegar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Jestem nowy, na zegarach się nie znam. Kupiłem bo mi się podobał. Chodzi, bije i jak dla mnie wyglądem jest ładny. Zacząłem się przyglądać i wygląda że sanki te na które się osadza mechanizm na pewno nie były w tej skrzyni. Widać inny zarys na skrzyni i otwory w innym miejscu. Tarcza ma przyklejone jakieś naklejki, tak jak i wahadło. Sznureczek sam dodałem. Jak się prawidłowo nazywa ten sznurek? Z jakiego zegara jest ta skrzynia? Mechanizm zegara Gustav Becker P42 bez napisu Silesia. Żadnych numerów na płycie nie ma. Bardzo kombinowany zegar? Czy tragedii nie ma? Z góry dziękuję za odpowiedzi. 

6044176f-18c1-49b0-a7c4-8f7e380a300f.jfif ff379f5d-7518-415f-b870-7a5ba6d6791b.jfif 927c68c1-842b-456e-b250-8dbe2c1447d7.jfif 575c1d2f-267c-451a-8eda-503193275109.jfif 97d4f072-4001-4b88-9180-dbb264052908.jfif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. 

1. Proszę korzystać z forumowego hostingu zdjęć a nie zamieszczać załączniki w trudno otwieralnym formacie. 

2. Prosimy o zamieszczenie zdjęcia wieszaka i śladów po wcześniejszym mocowaniu we wnętrzu skrzyni. 

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, jak ogarnę jak zdjęcia dodać to wszystko pokażę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tragedii nie ma , ale jak sam zauważyłeś , mechanizm jest wtórny . Korona z pewnością była kiedyś dorabiana - widać to , szczególnie po cokolikach i sterczynkach . Jest to szerzej rozstawione, niż kolumny na drzwiach . A powinno być w jednej linii z kolumnami i dolnymi sterczynami .

Jaki był wcześniej mechanizm , trudno mi powiedzieć po tych otworkach . Może koledzy zgadną .

PS.... z koronami , to często  -  albo nie ma , albo jest od innego , lub dorabiana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, PM1122 napisał(-a):

Tragedii nie ma , ale jak sam zauważyłeś , mechanizm jest wtórny . Korona z pewnością była kiedyś dorabiana - widać to , szczególnie po cokolikach i sterczynkach . Jest to szerzej rozstawione, niż kolumny na drzwiach . A powinno być w jednej linii z kolumnami i dolnymi sterczynami .

Jaki był wcześniej mechanizm , trudno mi powiedzieć po tych otworkach . Może koledzy zgadną .

PS.... z koronami , to często  -  albo nie ma , albo jest od innego , lub dorabiana.

Bardzo dziękuję za odpowiedź pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi