Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
himerri

Czarny diver - Tissot, Seiko, Certina czy Davosa

Rekomendowane odpowiedzi

20 hours ago, himerri said:

1. Alpina bardzo fajna ale poza budżetem.

2 i 3. Doxa jakoś mi coś nie leży w nich (+ trochę ponad założony budżet ten droższy model).

4. Lip bardzo ładny i oryginalny wygląd. To dobra marka warta uwagi?

5. Bulova fajny. Zastanawia mnie tylko niska cena w stosunku do innych modeli.

Trzeba pamiętać, że Bulova to jednak półka niżej od wymienianych wyżej szwajcarskich marek. Sam Devil Diver jest przy tym cały polerowany, więc się będzie świecił jak mało który.

Certina DS PH1000M jest fantastyczną opcją, bardzo ciekawie zaprojektowaną (musisz nacisnąć bezel, żeby się kręcił) ale to mocno sportowy styl, pytanie czy szukasz takiego zegarka. 

Jeżeli chodzi o Seiko, to weź jeszcze pod uwagę ten model: SPB143, reedycja pierwszego divera od Seiko z 1965 roku - półkę wyżej od wcześniej omawianych, można powiedzieć, że ich flagowy nurek:

668220211_1992084165065601_3463623373138733245_n.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 16.04.2026 o 12:57, himerri napisał(-a):

Kurde ten też jest piękny 🥰

https://wkruk.pl/zegarki/certina/zegarek-certina-ds-super-ph1000m-stc

Według Was warty uwagi?

Chyba muszę skończyć przeglądać oferty...

Właśnie czarnego mailem wrzucać. Jak dla mnie super pod każdym względem (poza rozmiarem bo nie lubię dużych zegarków)

Screenshot_20260423-121445.Brave.png

@Premy

A który diver nie jest sportowy? ;)

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, Petru23 said:

Właśnie czarnego mailem wrzucać. Jak dla mnie super pod każdym względem (poza rozmiarem bo nie lubię dużych zegarków)

Screenshot_20260423-121445.Brave.png

@Premy

A który diver nie jest sportowy? ;)

Są mniej lub bardziej sportowe, bardziej lub mniej eleganckie, bardziej toolowe lub delikatniejsze, no co ja będę tłumaczył... Turkusowy, mocno "żółwiowy" zegarek na gumie z pomarańczowym przeszyciem jednak wygląda mocno specyficznie, w porównaniu np z vintage'owym wzorem na meshu.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.04.2026 o 23:06, himerri napisał(-a):

Jestem po mierzeniu 3 zegarków - poniżej ocena i wnioski.

1. Tissot

https://wkruk.pl/zegarki/tissot/tissot-seastar-1000-powermatic-80-40mm-3

Nawet spoko choć dla mnie turbo malutki (40 mm). Przyzwyczajony do większych zegarków odpuściłem od razu. Czułem się jakbym założył zegarek młodszego brata choć wykonanie i przeszklony dekiel prezentują się bardzo fajnie. Szkoda, że nie ma większych wersji (np. 43 mm) 🥲

Są większe wersje ale nie w PVD:
https://www.tissotwatches.com/pl-pl/T1206073704100.html
https://www.tissotwatches.com/pl-pl/T1204071704100.html 

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja napisze tak: do puki Certina nie wylądowała w serwisie to było ok, póżniej już ok nie było. Z tej też przyczyny podarowałem sobie Longinesa i kupiłem Venezianico Nereid Aventurina. Też szwajcar tylko z włoskim detalem.

IMG_7489.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Venezianico nie jest szwajcarskie, komponenty zamawia w Chinach, a montaż ma we Włoszech w okolicy Wenecji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli seiko to rozważyłbym czarnego samuraja

a jeżeli chodzi o wygląd, to ten timex (może to nie zaszczyt na nadgarstku) robi wrażenie:

Zrzut ekranu 2026-04-24 210413.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 23.04.2026 o 18:42, Lupusrex napisał(-a):

a ja napisze tak: do puki Certina nie wylądowała w serwisie to było ok, póżniej już ok nie było. Z tej też przyczyny podarowałem sobie Longinesa i kupiłem Venezianico Nereid Aventurina. Też szwajcar tylko z włoskim detalem.

IMG_7489.jpeg

No ta tarcza taka trochę jakby... Brokatowa.

No ale co kto lubi ;)

2 godziny temu, ro4ti napisał(-a):

jeżeli seiko to rozważyłbym czarnego samuraja

a jeżeli chodzi o wygląd, to ten timex (może to nie zaszczyt na nadgarstku) robi wrażenie:

Zrzut ekranu 2026-04-24 210413.png

Ooooo 😳

Coś pieknego

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeden z ciekawszych filmów prezentujących tego timexa:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, ro4ti napisał(-a):

jeden z ciekawszych filmów prezentujących tego timexa:

Wcześniej brałem pod uwagę innego Timex'a - https://zegarownia.pl/zegarek-meski-timex-deepwater-reef-200-automatic-tw2w73800?gad_source=1&gad_campaignid=22263097813&gbraid=0AAAAADsXepa2QbyY_r_0TTJhN6YFU8rf4&gclid=Cj0KCQiAy6vMBhDCARIsAK8rOgkXmRNQzKQrNEoqYUM6SL9kJMMAAvBygUHbaYntFdYGK5QbhNs5DtQaAkjKEALw_wcB

Bardzo fajnie się prezentował ale ma w sobie coś co mnie odrzuca. Wydaje mi się, że może być to to, że miałem budżetowego Timex'a w dzieciństwie i nie kojarzy mi się z prezentem na 40 urodziny (bez snobizmu oczywiście...🥲).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem. bo to specjalna okazja. to może coś od steinhart. to już jest "marka", szwajcarskie mechanizmy. i ładne lotniki i przekonujące divery.

(linia triton to mój obiekt westchnień sprzed 20lat)

a jeżeli wielkość ma znaczenie to zdjaje się oceana mają w dwóch rozmiarach - 39 i 42mm

https://steinhart-zegarki.pl/pl/p/OCEAN-GMT-39-Nova-Black/729

1704098996_Zrzutekranu2026-04-26084154.thumb.png.c71b6cb542df26377232ce0088caf0f7.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A on musi mieć kopertę i bransoletę w czarnym DLC?
No bo jeśli nie, to zaproponowałbym nowego Longinesa Hydroconquest, do wyboru rozmiar 39 i 42mm. Jest czarny, no może nie w całości czarny.
Drugi warunek jest taki, że 8000 zł mieści się w przedziale +/-5000zł 
Ale moim skromnym zdaniem tu warto dołożyć, Longines to jednak inna półka niż wyżej wymienione.
Na 40 urodziny jak znalazł 

2026-Longines-HydroConquest-Collection-300m-Dive-Watch-Fully-Redesigned-review-2.thumb.jpg.884b7f9f8dd71adf6a4d7f4891579c93.jpg

Jeśli to dobry robotnik, to zafunduj mu sanatorium ze SPA. Po regeneracji popracuje jeszcze długo 

Gdzie można kupić ten zegarek w cenie 8 tys zł ? Wstępnie szukając udało się znaleźć ofertę max 15% ceny metki, możesz podpowiedzieć w którym sklepie można wynegocjować taką cenę ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, gąssi_gąsqi napisał(-a):

Gdzie można kupić ten zegarek w cenie 8 tys zł ? Wstępnie szukając udało się znaleźć ofertę max 15% ceny metki, możesz podpowiedzieć w którym sklepie można wynegocjować taką cenę ?

Ja dostałem 16%, ale w wątku Longinesa kilka osób pisało, że bez większego problemu utargowali 20%. Spróbuj tam zapytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im bardziej się człowiek wkręci tym inne (lepsze?) pomysły przychodzą do głowy 🤦 

https://nadirwatches.com/pl/products/vespera-gmt-dark-pl

Polski, ciekawy microbrand. Pewnie części z Was bardzo dobrze znany. Zegarek prezentuje się świetnie 🤩

Macie jakieś opinie o tej marce, mechanizmach etc.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, himerri napisał(-a):

Zegarek prezentuje się świetnie 🤩

No to kup i tyle, zegarek ma podobac się Tobie, nie ma co dorabiać filozofii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, nav napisał(-a):

No to kup i tyle, zegarek ma podobac się Tobie, nie ma co dorabiać filozofii.

Wiadomo, że finalna decyzja będzie należała do mnie ale do pierwszego zegarka prawie zawsze dorabia się jakąś filozofię 😏

Chciałem się dopytać zegarkowych wyjadaczy co myślą o tej marce, mechanizmie i szczegółach w specyfice tego zegarka 😌 

Wiadomo, że serduszko pierwsze ale nie chcę wtopić 🥲

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, himerri napisał(-a):

Im bardziej się człowiek wkręci tym inne (lepsze?) pomysły przychodzą do głowy 🤦 

https://nadirwatches.com/pl/products/vespera-gmt-dark-pl

Polski, ciekawy microbrand. Pewnie części z Was bardzo dobrze znany. Zegarek prezentuje się świetnie 🤩

Macie jakieś opinie o tej marce, mechanizmach etc.?

Werk to wyższa seria Miyoty to na plus. Wachnik i tak będzie głośny. Pokrycie to DLC, też spoko. Do tego szafir i dobry AR. Technicznie nie ma się do czego przyczepić za tą cenę. 

Ale za to wymiary spore. 42 mm w takim zegarku, gdzie jest sama tarcza będzie się nosić "true to size" a nawet jak większy. Lepiej mieć łapę drwala do tego.

"Polski, ciekawy microbrand, dobrze znany?" No nie wiem, od 3 lat na rynku, firma próbująca się przebić. Wiele takich było, nic specjalnego.

Jeżeli zegarek prezentuje się świetnie dla Ciebie to go kup, Tobie ma się podobać nie nam :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Werk to wyższa seria Miyoty to na plus. Wachnik i tak będzie głośny. Pokrycie to DLC, też spoko. Do tego szafir i dobry AR. Technicznie nie ma się do czego przyczepić za tą cenę. 

Ale za to wymiary spore. 42 mm w takim zegarku, gdzie jest sama tarcza będzie się nosić "true to size" a nawet jak większy. Lepiej mieć łapę drwala do tego.

"Polski, ciekawy microbrand, dobrze znany?" No nie wiem, od 3 lat na rynku, firma próbująca się przebić. Wiele takich było, nic specjalnego.

Jeżeli zegarek prezentuje się świetnie dla Ciebie to go kup, Tobie ma się podobać nie nam :)

Dzięki za krótką recenzję 😌

Mierzyłem już 38 mam, 40 mm i wydawały się za małe. Dopiero od 42 mam w górę w mojej opinii dobrze się prezentowały i lepiej się w nich czułem (noszę na co dzień dużego G-Shocka).

W każdym razie Nadir Vespera GMT wydaje się dobrze wycenionym zegarkiem i na w sobie to coś ☺️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze Squale 1521 wpadł mi dzisiaj w oko. Opinie ma świetne i dużo wersji kolorystycznych... Chyba za bardzo się wkręciłem i mam przez to problem z wyborem 😔 

W każdym razie jest przepiękny ale też bardzo odbiega od pierwotnych założeń "all black".

https://dolinski.pl/squale-1521-blue-blasted-1521bluebl-pc/

Screenshot_20260428-123705.Chrome~2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem o nim 10 kwietnia 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi