Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
himerri

Czarny diver - Tissot, Seiko, Certina czy Davosa

Rekomendowane odpowiedzi

A czy musi być diver czy po prostu sportowy zegarek? Bo jest taki Citizen (NB6045-51H) mający GMT (i to flyer GMT) i 200m WR z zakręcaną koronką, w środku Miyota.

image.png.4526197dcedeace1168de0cdc9712cb2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, himerri napisał(-a):

Znam ten model i mierzyłem ale pasek nie wchodził w ostatnią szlufkę i irytowało by mnie to dłuższą metę więc odpuściłem. Nie dało się tego w żaden sposób wyregulować.

A co za problem zmienić pasek na większy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Sulej napisał(-a):

A czy musi być diver czy po prostu sportowy zegarek? Bo jest taki Citizen (NB6045-51H) mający GMT (i to flyer GMT) i 200m WR z zakręcaną koronką, w środku Miyota.

image.png.4526197dcedeace1168de0cdc9712cb2.png

Szukam zegarka, który będzie pasował do casualowych stylizacji więc a'la sportowy może być ale akurat ten mi się nie podoba. Zdecydowanie CW i Echo/Neutra na ten moment.

4 godziny temu, XAVIER7 napisał(-a):

A co za problem zmienić pasek na większy?

Niby żaden ale nie chcę od razu po zakupie zmieniać paska. Tym bardziej, że akurat ten bardzo niego pasuje i trochę by mi było szkoda.

Edytowane przez himerri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz mieć bransoletę do niego to taniej jest kupić od razu z zegarkiem niż potem osobno dokupywać.

Co do daty to trochę komplikuje ustawianie i nakręcanie zegarka, bo nie wolno zmieniać daty gdy wskazówki są do góry między godziną 9 i 3. Trzeba je najpierw przestawiać na godzinę 6, potem ustawić datę na poprzedni dzień, a dopiero potem godzinę tak żeby data się zmieniła na aktualny dzień.

Edytowane przez Adam53

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, himerri napisał(-a):

Niby żaden ale nie chcę od razu po zakupie zmieniać paska. Tym bardziej, że akurat ten bardzo niego pasuje i trochę by mi było szkoda.

Hmmm...  Czyli nie szkoda, że nie kupi się zegarka wcale, bo szkoda zmieniać pasek.  Wychodzi na to, że pasek jest ważniejszy od zegarka. 😅 Cóż... Twoja sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Adam53 napisał(-a):

Jeśli chcesz mieć bransoletę do niego to taniej jest kupić od razu z zegarkiem niż potem osobno dokupywać.

Co do daty to trochę komplikuje ustawianie i nakręcanie zegarka, bo nie wolno zmieniać daty gdy wskazówki są do góry między godziną 9 i 3. Trzeba je najpierw przestawiać na godzinę 6, potem ustawić datę na poprzedni dzień, a dopiero potem godzinę tak żeby data się zmieniła na aktualny dzień.

Wiem, że bardziej się opłaca kupić zegarek od razu na bransolecie ale bardziej podobają mi się na paskach.

Dziękuję za informację o nakręcaniu zegarka z datą, nie wiedziałem o tym. Zobaczymy czy finalnie wybór padnie na zegarek z czy bez ale samo nakręcanie z datą nie wydaje mi się jakoś czasochłonne.

16 godzin temu, XAVIER7 napisał(-a):

Hmmm...  Czyli nie szkoda, że nie kupi się zegarka wcale, bo szkoda zmieniać pasek.  Wychodzi na to, że pasek jest ważniejszy od zegarka. 😅 Cóż... Twoja sprawa.

To trochę nie tak. Przy zakupie pierwszego, automatycznego zegarka chcę żeby był "kompletny" tj. podobał mi się zarówno zegarek jak i pasek dołączony do niego. Później przyjdzie czas na ewentualne dobieranie innych pasków żeby np. zmieniać jego styl. Jak byłby to mój 20 zegarek i miałbym w kolekcji 30 pasków to co innego 😏

Edytowane przez himerri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, himerri napisał(-a):

To trochę nie tak. Przy zakupie pierwszego, automatycznego zegarka chcę żeby był "kompletny" tj. podobał mi się zarówno zegarek jak i pasek dołączony do niego. Później przyjdzie czas na ewentualne dobieranie innych pasków żeby np. zmieniać jego styl. Jak byłby to mój 20 zegarek i miałbym w kolekcji 30 pasków to co innego 😏

Nie ma żadnego ,,później". Później, to spodoba Ci się kolejny, inny zegarek... 😂 🤣

Skoro chcesz mieć zegarek ,,codzienny", a w dodatku ,,kompletny", to powinien być on na bransolecie, bo ta w przeciwieństwie do paska, pasuje do dużo większego spektrum okazji. Pasek, jaki by nie był, to z uwagi na kolor, fakturę czy rodzaj użytego materiału ma większe ograniczenia. Dlatego w praktyce, ma się kila zegarków ,,do okazji", a jeśli jest jeden zegarek, to na bransolecie albo kilka pasków do niego. 

Tak to już jest  i nie ma co tu wymyślać koła na nowo. Wystarczy zaufać tym, którzy szli tą samą drogą przed tobą. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.05.2026 o 09:34, XAVIER7 napisał(-a):

Nie ma żadnego ,,później". Później, to spodoba Ci się kolejny, inny zegarek... 😂 🤣

Skoro chcesz mieć zegarek ,,codzienny", a w dodatku ,,kompletny", to powinien być on na bransolecie, bo ta w przeciwieństwie do paska, pasuje do dużo większego spektrum okazji. Pasek, jaki by nie był, to z uwagi na kolor, fakturę czy rodzaj użytego materiału ma większe ograniczenia. Dlatego w praktyce, ma się kila zegarków ,,do okazji", a jeśli jest jeden zegarek, to na bransolecie albo kilka pasków do niego. 

Tak to już jest  i nie ma co tu wymyślać koła na nowo. Wystarczy zaufać tym, którzy szli tą samą drogą przed tobą. 😉

Ja się chyba po prostu nie lubię z bransoletami ale dziękuję za cenne rady. Pewnie masz rację także kwestia do przemyśleń 😌

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, himerri napisał(-a):

Ja się chyba po prostu nie lubię z bransoletami ale dziękuję za cenne rady. Pewnie masz rację także kwestia do przemyśleń 😌

Ma rację 😉. Lepiej kupić na bransolecie. Któregoś dnia możesz zmienić zdanie i bransoleta będzie czekać w pudełku. Dokupienie bransolety zazwyczaj jest dużo droższe niż paska (o ile w ogóle możliwe po dłuższym czasie).

Możesz też oryginalną bransoletę od popularnego modelu od razu odsprzedać. Choćby na forumowym Bazarku. Ktoś chętny się pewnie znajdzie a Tobie wystarczy na pasek i jeszcze zostanie 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.05.2026 o 22:17, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Mam ten zegarek (i jeszcze kilka innych modeli ChW). To jest doskonały zegarek w swojej cenie. Bardzo wygodny, ze świetnie wyprofilowaną kopertą. Do tego bardzo dobra bransoleta ze świetną mikroregulacją "w locie". Bezel ceramiczny, datownik na godzinie szóstej, zakręcana koronka a przy tym, przy WR300 jest przeszklony dekiel. Bezel bardzo ładnie chodzi. Luma OK. To na pewno nie szalony poziom Signum, Zelosa czy Phoibosa, ale jest porządnie. Mechanizm szwajcarski Sellita SW-200. Do tego bardzo małą grubość jak na divera, szczególnie takiego z WR300. Z tych wszystkich powodów to bardzo wygodny zegarek. Możesz wybrać rodzaj bransolety oraz rozmiar (38 mm, 40 mm, 42 mm) i są różne wersje kolorystyczne. Dla mnie ten model oraz C63 Sealander to wzorowe zegarki do noszenia na codzień.

Zamawia się i płaci i za kilka dni przychodzi kurierem. Bez żadnych dodatkowych opłat celnych/importowych. Przy zakupie najlepiej wybrać na dole strony opcję w GBP, bo wtedy zakup wychodzi taniej. 

obraz.thumb.png.e59299ff4d00d159a6f6210b7c06ff76.png

Płacąc w AUD wychodzi taniej o 600 zł w przeliczeniu na PLN, a dolarach singapurskich nawet 760 zł 🤔

O, a w HKD 950 zł taniej... Nie mówiąc już o KRW 1560 zł mniej...

To normalne różnice? Waluty ogólnodostępne na ZEN/Revolut także chyba prosto, łatwo i przyjemnie?

Edytowane przez himerri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Ma rację 😉. Lepiej kupić na bransolecie. Któregoś dnia możesz zmienić zdanie i bransoleta będzie czekać w pudełku. Dokupienie bransolety zazwyczaj jest dużo droższe niż paska (o ile w ogóle możliwe po dłuższym czasie).

Możesz też oryginalną bransoletę od popularnego modelu od razu odsprzedać. Choćby na forumowym Bazarku. Ktoś chętny się pewnie znajdzie a Tobie wystarczy na pasek i jeszcze zostanie 😉 

Hmmm... Temat do przemyślenia. Może rzeczywiście warto zaufać doświadczonym pasjonatom 😏

W każdym razie zegarek mam wybrany. Pojawiał się w pierwszych postach ale musiałem podejść do niego na chłodno żeby go docenić.

https://www.christopherward.com/c60-trident-pro-300/C60-40ADA31S0KK1-HK.html

Mam nadzieję, że to dobry wybór oraz liczę, że będę się nim cieszył jak dziecko 😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, himerri napisał(-a):

Płacąc w AUD wychodzi taniej o 600 zł w przeliczeniu na PLN, a dolarach singapurskich nawet 760 zł 🤔

O, a w HKD 950 zł taniej... Nie mówiąc już o KRW 1560 zł mniej...

To normalne różnice? Waluty ogólnodostępne na ZEN/Revolut także chyba prosto, łatwo i przyjemnie?

Jeżeli wybierasz EUR albo GBP to cena do Polski jest końcowa i ostateczna. Żadnych dodatkowych opłat.

Jeżeli wybierasz jakąkolwiek inną walutę, to widzisz cenę netto bez angielskiego VAT'u. Wtedy musisz sobie doliczyć koszt polskiego VAt'u (23%) oraz koszt obsługi celnej - bo wtedy to ty będziesz importerem zegarka do UE i płatnikiem danin.

1 godzinę temu, himerri napisał(-a):

Hmmm... Temat do przemyślenia. Może rzeczywiście warto zaufać doświadczonym pasjonatom 😏

Z tego co widzę, to zamierzasz kupić C60 Trident Pro 300. Moim zdaniem świetny wybór. Natomiast co do bransolety do niego to:

1. Zegarek na bransolecie jest droższy o 165 GBP od tego na pasku. To dużo. W tym wypadku te zasady o których wcześniej pisaliśmy raczej nie obowiązują, bo zakup ChW razem z bransoletą jest droższy dokładnie o różnicę w cenie między samą bransoletą a paskiem. W bardzo wielu markach zegarek na bransolecie kosztuje dokładnie (albo prawie) tyle samo co wersja na pasku i właśnie wtedy warto brać wersję na bransolecie. W przypadku ChW bransoletę można dokupić osobno w takiej samej cenie, a często nawet sporo taniej (wyprzedaże dwa razy do roku).

2. Bransoleta do ChW C60 jest bez dwóch zdań świetna a ten zegarek jest wprost stworzony do bransolety. Na pasku (moim zdaniem) dużo traci.

Przeglądnij sobie wątek ChW (nie cały, tylko ostatnich parę miesięcy), bo za chwilę (początek czerwca albo początek lipca) będzie wyprzedaż. C60 Pro 300 w rozmiarze 40 mm ciężko będzie na nich trafić, ale zawsze jest szansa. Próbować trzeba. W wątku ChW doczytasz o szczegółach a o resztę tam dopytasz. 

https://zegarkiclub.pl/forum/topic/120463-klub-miłośników-zegarków-christopher-ward/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozważ też wersję 42 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Adam53 napisał(-a):

Rozważ też wersję 42 mm.

Tak, na pewno zdecyduję się na 42 mm. Mierzyłem zegarki 40 mm i wydawały się małe.

Edytowane przez himerri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi